Најновије вести

Вучић: Изузев понижења, нико са Запада није ништа понудио за Косово

Са Запада нам нико не нуди ништа за Косово осим понижења, рекао је председник Александар Вучић у интервјуу аустријском дневнику “Клајне цајтунг”. Што се тиче формирања нове владе, најавио је значајније промене него што се очекује.

 

 

Александар Вучић је, на констатацију да су Београд и Приштина веома удаљени од нормализације односа и да су преговори под покровитељством ЕУ до сада били неуспешни, и на питање зашто Србија није спремна да призна самопроглашену независност Косова, рекао да “оно што нам сви нуде није ништа”.

“У новој влади значајније промене него што се очекује”
Александар Вучић, који је и лидер Српске напредне странке, најавио је да ће СНС-у, у вези са формирањем владе, препоручити значајније промене него што се очекује.

На питање зашто у Србији још нема владе, пошто је његов СНС убедљиво победио на парламентарним изборима крајем јуна, и да ли ће бити у влади коалиционих партнера, Вучић је одговорио да формирање владе није лако, јер и у његовој странци постоје особе које мисле да имају закупљену министарску фотељу.

“У то верују и друге странке, иако СНС сама има јасну већину у скупштини. Уверен сам да ће бити много промена, јер када добијете тако велику подршку бирача, онда су грађани за то да се општа линија настави, али то не значи да су апсолутно задовољни. Било је много корупције и многи су лоше или уопште нису радили. Због тога ћу препоручити значајније промене него што се очекује, а то ће се моћи видети наредних дана”, закључио је Вучић.

“Кажу нам гласајте за независност Косова и онда ће пут у правцу ЕУ бити лакши – то је велико ‘ништа’. Нико не може да нам гарантује заузврат чланство у ЕУ. Нико нам не каже шта Србија заузврат добија на Косову, чак ни Заједницу српских општина или нешто друго. У то се убраја и статус наших цркава и манастира”, објаснио је председник.

Вучић је напоменуо да не може рећи о чему се све ради, јер онда преговори не би имали смисла.

Подвукао је да нико неће моћи да натера Србију да призна Косово. “Наравно, морамо живети заједно. Потребан је компромис и морамо мислити на будућност. Против сам замрзнутног конфликта, јер тиме остављамо нашој деци исти проблем. Замрзнути конфликти могу поново бити одмрзнути, што тренутно видимо око Надгорно Карабаха, између Јерменије и Азербејџана”, рекао је Вучић.

Упитан о променама на светској политичкој сцени, указао да данас постоје четири доминантне снаге – САД, Кина, Русија као прва или друга војна сила у свету, те ЕУ, која је економско-политичка сила, али не и војна.

“Под тим условима, у којима сви наступају као империјалне силе и Србија се налази на раскрсници, мора се водити борба сваки дан, а то није лако. У то спадају реформе и стране директне инвестиције, као и да имамо најбоље односе са Русијом и Кином. Такве односе имамо и тога се не стидимо, већ се тиме дичимо. Наравно, имамо и добре односе са САД и на европском смо путу”, објаснио је Вучић.

Истакао је да Србија нема избора, јер нико на Западну није ништа понудио за Косово осим понижења, изузев САД које су понудиле економску помоћ за развој наших односа.

“Признањем да смо од ЕУ добили занчајну финансијску и економску помоћ, што ценимо, јер ниједан европски порески обвезник није дужан да остави новац овде. На другој страни имамо Русију И Кину, које нису признале независност Косова. Наравно да морамо на њих да рачунамо”, нагласио је председник.

Упитан за вашингтонски уговор, Вучић је рекао да је то добар споразум. “Мислим да председник САД Доналд Трамп и, пре свега, његови сарадници добро разумеју да бољи економски односи у будућности воде ка бољим политичким односима. То је добра премиса”, констатовао је Вучић.

Подсетио је да су САД до скоро у Србији били најнепопуларнија земља, и да се то променило.

То, како каже, делимично има везе са председником Трампом, али и са његовим амбасадором у Београду, који наступа другачије од свог претходника, који поштује Србију и не понаша се као администратор једне колоније.

“Далеко већа ароганција присутна је код представника других западних држава”, истакао је Вучић.

“Страствено се залажем за мини Шенген”
Упитан за пројекат “мини Шенгена” и зашто му је он тако важан, Вучић је одговорио да се страствено залаже за тај пројекат.

Пренео је да му је недавно један представник Светске банке израчунао да регион може да уштеди између 10 до 11 одсто оперативних трошкова приликом извоза и увоза робе, ако би се тај пројекат реализовао.

Томе се, како указује, додаје и политички аспект.

“Србија је сама мала и слаба према Бриселу. Али, ако се пет држава повеже, онда би имали 20 милиона становника и не би били више тако безначајни. То морамо да разумемо. Желимо скалапти економске савезе, јер нас пре свега интересује економским напредак”, подвукао је Вучић.

О поређењу Србије и Немачке
На констатацију да између Србије на Западном Балкану и Немачке у ЕУ постоје паралеле, да је немачка привредна сила од других чланица ЕУ прихваћена само уз негодовање, да је Берлин дуго био уздржан у спољној политици и питање која је позиција Србије, имајући у виду “мини Шенген”, Вучић је одговорио да није често потпуно срећан и задвољан због става који ЕУ показује према нама, али да се земље налази јасно на европском путу и да жели да буде део Европе.

“Србија је у изјавама у региону много опрезнија од свих других, пошто из претходног времена постоји нека врста стеченог права за све друге да Србију нападају током сваке прилике, како када је крива, тако и када није. Покушао сам да на то не реагујем и испружим свима руку помирења, јер је привреда за нас најважнија”, нагласио је председник.

Рекао је да је тачно да је Немачка доминантна сила у ЕУ и да се Србија од сталног губитника претворила у неког ко има бољу перспективу од већине других земаља на Западном Балкану.

“Али, мислите ли да би требало за то да се неком извинимо? Ми смо то све постигли нашим радом, са тешким жртвама. Предложите неком другом у региону да смањи плате и пензије. Ми желимо добре односе са свима, желимо слободни ток капитала и робе, и због тога сам одушевљен овом регионалном иницијативом”, додао је Вучић.

“Србија није разумела пад Берлинског зида”
Упитан да оцени политику Србије и Југославије током 90-тих година, Вучић је одговорио да Србија није правила само многе грешке, већ као народ није разумела које су се промене у свету догодиле падом Берлинског зида.

“Након 2000. године смо мислили да је довољно да идемо на пријеме амбасадора САД, Немачке, Велике Британије и Француске и да су тиме сви политички проблеми решени. То је било окретање другом екстрему и доживели смо више корупције и још већи економски пад него под Слободаном Милошевићем. Данас добро разумемо шта се дешава у свету”, истакао је председник Србије.

Подели на: