Најновије вести

Вучић: Јучерашњи састанак у Бриселу био трик да се Србија навуче да призна КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се, када се ради о КиМ, велика опасност надвија над Србијом и то “без наше кривице”.

 

 

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је јучерашњи састанак у Бриселу био “трик и намера” да се Србија “навуче” да призна КиМ и де факто и де јуре.

“Јуче је био покушај да се направи врста новог имплементационог плана са тачком 1 – представљање статута, тачка 2 – да их пустимо у међнародне организације, тачка 3 – да тек онда формирају ЗСО. То сам одбио, јер је то све супротно од онога о чему су говорили раније”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, када су шватили да то не може да прође, покушали су да на наводно рационалан начин решавају ствари на северу, где Аљбин Курти мисли да са три одсто гласова може да влада.

Вучић је казао и да је високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ имао коректнији приступ, али да се плаши да ће до следећег састанка “да му промене мишљење”.

“Курти је одбио прелазно решење у коме они 28. маја не би заузимали канцеларије на северу. Мислио сам да је то идеална прилика за Куртија да се извуче, а онда сам шватио да је то план за протеривање Срба са КиМ. Начин на који су третирали жене које су представљале нацрт статута, начин односа према њима, према дамама се тако не односите. Она би да се посвађа, па не сме, они добацују”, навео је Вучић.

Истиче да је цела игра била да се сломи Србија, која је увек спремна за разговоре и договоре.

“Даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност, али веома сам забринут”, рекао је председник Србије.

Према његовим речима, има и одговорности других и рекао да је он крив, јер се посветио чувању мира на КиМ.

“Томе да не улазимо у рат и не губимо хиљаде деце. Био сам посвећен и економском напретку. Нисам био довољно посвећен суштини друштва – вредности које морамо да гајимо. Покушаћу то да исправим у наредном периоду”, казао је Вучић.

Подели на: