Најновије вести

Вучић: Јунаштво српских војника на Кошарама нико неће моћи да избрише

Председник Србије Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 22 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију ОВК из Албаније на територију Србије.

Након полагања венца, Вучић је поразговарао са ветеранима битке на Кошарама, који су такође положили венац на споменик, и захвалио им се на свему што су учинили за отаџбину.

“Ако ништа друго нисмо урадии, бар данас смемо да говоримо о онима који су погинули и о вашој улози”, поделио је ту чињеницу са ветеранима Вучић .

Додао је да би волео да се око Видовдана поново види са њима и да подробно разговарају о свему, како би видели шта још може да се уради за њих, али, како је рекао, нешто што је реално, а не оно што није могуће.

“Али, када вас видим добијем додатну енергију да бар са оно мало ризика се још снажније борим за Србију”, рекао је Вучић и додао:

“Бескрајно вам хвала на части коју сте дали Србији и да заједно покушамо да се то не заборави”.

То не смемо да дозволимо, узвратили су борци са Кошара.

“Слава свим вашим погинулим јунацима. Све најбоље вама желим, а ја сад одох у Брисел”, рекао је Вучић.

Венац са председником положила је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевића

Споменик јунацима са Кошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини КБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

На данашњи дан пре 22 године завршена је битка на Кошарама током које су припадници војске СР Југославије 67 дана бранили државну границу и спречавали копнену инвазију ОВК из Албаније на територију Србије.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаваца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.

Аутор споменика, вајар Миша Роган, приказао је чин херојства официра и војника који су дали своје животе бранећи отаџбину.

Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу и направе продор ка Метохији.

Део државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раша Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде. Линија фронта је стабилизована, а борбе нису јењавале.

Борбе на Кошарама су трајале до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

Јунаштво српских војника, који су се борили на Кошарама, нико и никада неће моћи да избрише, поручио је председник Србије Александар Вучић на инстаграм профилу “Будућностсрбије”, након полагања венца.

“Вечна слава јунацима са Кошара”, написао је Вучић.

Како је навео, јунаци са Кошара су водили немогућу битку против далеко надмоћнијег противника, знајући да је земља коју бране важнија од свега.

“Кошаре су данас у туђим рукама, али јунаштво српских војника који су штитили своју отаџбину нико и никада неће моци да избрише. Нека им је вечна слава! Живела Србија”, навео је Вучић.

Подели на: