среда, 22. фебруара 2023. | 05:53
Најновије вести

Вучић: Компромисни договор значи – никоме све, а свакоме довољно; Лајчак: Статус кво неодржив

Председник Александар Вучић рекао је да Београд подржава напоре и намере специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да политиком компромиса дођемо до решења за обе стране без ултиматума. Дијалог је кључан за обе стране, истакао је Лајчак и додао да ЕУ нема интерес да одржава статус кво.

 

 

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре након састанка са Мирославом Лајчаком, рекао да је имао добар и садржајан разговор.

“Лајчак ме је упознао са најважнијим стварима из разговора које је имао у Приштини”, рекао је председник Вучић.

Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином и спреман је за наставак у сваком тренутку, каже Вучић.

Такође је нагласио да подржава напоре и намере Лајчака да политиком компромиса дођемо до решења за обе стране без ултиматума.

“Србија у доброј вери учествује у разговорима и преговорима, али не само у интересу Албанаца. Сматрамо да компромисни договор значи никоме све, а свакоме довољно”, истакао је Вучић.

Без обзира на изјаве које долазе из Приштине, наша обавеза да будемо посвећени, јер неће бити напретка и интеграцијама ако не будемо направили озбиљне помаке у дијалогу, каже председник.

Србија не поставља рокове за долазак до компромисног договора, важније је да направите договор него да се ишитреним решењима дође до катастрофе, истакао је Вучић.

Указао је да ће Београд инсистирати на потпуном спровођењу споразума из Брисела и све што није успуњено, а требало је још 2013. године.

Србија све своје обавезе је испунила и изнео сам то безброј пута, каже Вучић.

“Желим да истакнем личну улогу Лајчака и да кажем да је у Србију увек добродошао”, каже Вучић.

Када има дијалога можете да Србима на КиМ гарантујете бебедност, добро знамо да када имамо дијалог онда ћемо све теме и разултате моћи брже да остварујемо, рекао је Вучић.

Лајчак: Дијалог је кључан за обе стране, немамо интерес да одржавамо статус кво

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да је посету региону почео у понедељак у Приштини.

“Било ми је битно да дођем што пре након избора како би разговарао о дијалогу и значају његовог наставка након што институције буду формиране и да упознам саговорнике о детаљима процеса и прогресу који смо направили од када је дијалог настављен”, рекао је Пламер.

“Дијалог је кључан за обе стране како би напредовале на свом европском путу, а статус кво није одржив ни за једну страну”, поручио је Пламер.

Истакао је да је “Србија већ значајно напредовала на путу европских интеграција и дијалог је кључ и за даљи напредак према чланству у ЕУ”.

Пренео је да је имао корисне и конструктивне разговоре са званичницима у Приштини и лидерима политичких странака и свима је послао исту поруку коју је поновио и у Београду:

“Државе чланице ЕУ очекују да се дијалог Београд и Приштине о свеобухватној нормализацији односа настави контруктивно и у доброј вери. Немамо интерес да одржавамо статус кво и спремни смо да доведемо процес до успешног окончања онолико брзо колико су две стране за то спремне”, навео је Лајчак.

Као друго, истакао је државе чланице ЕУ очекују да две стране имплементирају све што је договорено у оквиру процеса дијалога за ових десет година.

“Као треће, пар речи о партнерству са САД. Ми имамо историју веома добре и блиске сарадње и враћамо се нашој блиској сарадњи, припремили смо ову посету заједно, планирали смо и заједнички долазак са мојим колегом Метју Палмером, али због ковида није могао. Причамо неколико пута недељно и делимо исти циљ за Балкан – приближавање ЕУ”, рекао је Лајчак.

Подели на: