Најновије вести

Вучић: Крај преговора са ЕУ очекујем 2024, чланство до 2026.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.

 

“Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, уверен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије”, нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Коментаришући наслов текста Њујорк тајмса у коме је наведено да је састанак у Вашингтону отказан јер је лидер Србије оптужен за ратне злочине, Вучић је рекао да верује да је у питању ненамерна грешка.

“Ја сам научио да ме за свашта оптужују, певају, свашта изговарају, а да сам починио ратне злочине, то још нисам чуо”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

“Што се тиче Њујорк тајмса, ја верујем да је то грешка, нису људи намерно, желим да верујем. Сад да ли је грешка или не, ко ће га знати…”, рекао је Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

“Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут”, подвукао је председник.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два “џепа” ЕУ.

“Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца”, објаснио је Вучић, додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје аутопутем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

“То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац”, рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.

Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође корона криза.

Председник наводи да ће вероватно у понедељак или уторак јавност бити обавестена о датуму наставка дијалога Београда и Приштине и самиту који ће вероватно томе претходити, али да то није на њему да каже, већ на представницима ЕУ.

“Нисам човек који се истрчава. Приштина је објавила датум, иако смо замољени и једни и други да ћутимо. Ја знам датуме, али као частан човек не могу у јавност о нечему што је посао ЕУ и појединих чланица, Француске и Немачке”, рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Додао је да “нема смисла да се упушта у бесмислене игрице, које политичари воле да би себе заштитли од неких будућих напада”.

Поновио је да верује у то да ће Србија добити и званичну потврду о завршетку преговра са ЕУ 2024. године.

Председник је изјавио да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на КиМ, али указује да треба имати у виду да је специјално тужилаштво и суд формиран по косовским законима.

Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

“А то је, да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на КиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на КиМ и ту правимо компромисе”, рекао је.

Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

Вучић рекао да већ два дана званични Београд ћути, од када смо обавестени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту треба водити рачуна о три ствари.

Прво је да су специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани по косвоским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају.

“То нас у старту ограничава”, додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

“Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на КиМ за злочине против српског и неалбанског становништва”.

“И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на КиМ, а не искључује могућност изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ”.

Председник Вучић каже и да Београд не бира ко ће седети са друге стране стола у преговорима са Приштином и да су то њихове унутрашње ствари.

Ко год да преговара, како каже председник, позиција Приштине се неће променити и да ће сви инсистирати на томе да добију признање независности Косова и ништа мање од тога.

О изборима
Како је излазност од 28 одсто у реду када је реч о изборима на којима је, на пример, за европарламентарку изабрана Тања Фајон, а није довољна ни 50 одсто излазност на изборима ако добија СНС, запитао је Вучић.

Председник Србије је тој изјавом одбацио критике појединих европарламентараца, међу њима и Тање Фајон, на рачун излазности на изборима у Србији, те навео да је управо Фајон добила свој мандат у ЕП на изборима на којима је излазност била само 28 одсто.

Навео је и да би, по последњим истраживањима, када би избори били одржани сад у недељу, излазост била за два одсто мања.

“А, ускоро ће и избори у Словенији, па ћемо да видимо каква ће да буде излазност, а и имаћемо много питања по питању статуса Срба у Словенији”, рекао је Вучић.

Подели на: