Најновије вести

 Вучић: Криминалцима избројани дани на слободи

У Палати “Србија” завршено је заседање Савета за националну безбедност којим је председавао председник Србије Александар Вучић. Председник је током обраћања медијима рекао да се разговарало о свим горућим проблемима у земљи. На конференцији су изнети детаљи о обрачуну државе са организованим криминалним групама, прислушкивању председника и његове породице, али и наставку борбе против коронавируса и дијалогу Београда и Приштине.

 

 

Вучић о убиству Ивановића: Слушали смо најгоре лажи две године

Вучић је истакао да је истрага убиства Оливера Ивановића била посебна тачка.

“Слушали смо најгоре лажи две године. Две године је држава била де факто, директно и прикривено, оптуживана за убиство Оливера Ивановића, ја лично, његова удовица, његова секретарица и Милан Радојичић и многи други”, навео је председник.

Иако је, како је рекао, непобитно утврђено у Министарству унутрашњих послова, на полиграфу и на све друге начине да Радојичић ни на који начин није могао да учествује у убиству, кампања је трајала и трајала.

“Онда се заћутало када су Албанци повукли налог за хапшење, јер више никоме то није тема”, напоменуо је председник.

Оценио је да је то био један од начина за рушење Србије, да се сруши углед Србије у Европи и свету, и да се лаж представи као истина.

“Новак Недић годинама није на стадиону”
Упитан за наводе о повезаности секретара Владе Новака Недића за везе са групом Вељка Беливука, рекао је да његов блиски сарадник годинама није на било којој трибини.

“Новак Недић годинама није ни на стадиону, ни на било којој трибини. Да ли је у почетку желео да буде неко у Партизану, нема никакве сумње. А ко то приликом доласка на власт у било којој власти није чинио, па му очигледно није прошло за руком. (Бивши потпредседник ФК Партизан Владимир) Вулетић је био сналажљив и изгледа да је нешто боље умео баш са том организованом криминалном групом, боље му је ишло”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће, ако постоје докази, одговарати свако без обзира на то како се зове.

“Ако имате доказ да је неко починио било које кривично дело, да се пет хиљада пута зове Новак Недић, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Александар Вучић, ти људи ће да одговарају”, поручио је председник.

“Ни у једном прислушкиваном разговору није било ничега инкриминишућег”
Поводом случаја прислушкивања, Вучић је навео да су “1.572 разговора само документована, а ко зна колико их је било”.

“Хоћу ту све да се установи. Оно што је за мене важно, на шта сам поносан, то је да ни у једном од тих разговора није било ничега инкриминишућег ни за тужиоца ни за Министарство унутрашњих послова”, истакао је председник.

“Стефановић је сво време био на седници”
На питање зашто на конференцији за новинаре нема министра одбране Небојше Стефановића, који је и координатор Бироа за координацију служби безбедности, Вучић каже да је Стефановић био на седници сво време, а да на самој конференцији није ни Братислав Гашић, који је директор БИА.

“Тужилац је добио све материјале, тужилац ће да ради свој посао у складу са законом, неће бити заштићених без обзира коме припадају”, поручио је председник.

Вучић: Драстично ћемо повећати набавке за Војску
Што се тиче јачања одбрамбених капацитета, Вучић је најавио јачање форензике и ДНК анализе, набавку опреме за БИА и МУП, да би са лакоћом отварали све телефоне које пронађу код криминалаца, да одмах препознају и о којем оружју се ради, и да могу да препознају лица која добијају лажни идентитет у другим државама.

Такође, драстичо ће се повећати набавке за Војску Србије, истакао је Вучић.

Вучић: Највећа заплена оружја, заплењена 21 цев
Јуче смо у рејону Шапца и Лознице запленили 21 цев, већи део дугих цеви, скупе израде, има снајпера, оптичких нишана. Наши органи, БИА и МУП, раде на томе, видећемо са којом криминалном групом ће то бити повезано, то је највећи арсенал који је до сада пронађен. То је радила шабачка полиција, сада ће радити и централни органи власти.

Са овом бандом смо завршили. Њиховим наследницима: готови сте, бићете ускоро иза решетака. Држава Србија да трпи нарко-дилере и убице неће, обрачунаћемо се са њима. То ће бити и по многим градовима широм Србије. Од Врања до Суботице, од Ваљева до Ниша, у сваком Нишу биће хапшења колико хоћете.

Они који мисле да убијањем и продајом дроге могу да постигну нешто у животу и добију важно место у друштву, не. Такви људи треба да буду презрени и сви они који већ кренули и из својих медија и политичких структура да говоре како су постојали други мотиви, важно да добро разумеју и да им буде јасно да држава неће да се игра са таквим стварима, али ћемо им одговарати речима.

Очистићемо државне органе од свих њихових сарадника.

Приказано оружје и фотографије жртава
На конференцији за медије приказано је неколико фотографија на којима се могло видети заплењено оружје, али и тела младића које су, како се сумња, припадници криминалне групе Вељка Беливука убили на монструозан начин.

Једна жртва имала је тетоважу која указује да је реч о навијачу Црвене звезде, док се за другу жртву, која је обезглављена, сматра да је била навијач Партизана.

“Рат између кланова Звицера и Бојовића достигао невероватне размере, вама је јасно да сада знамо и за четврто убиство, мислимо да ће бити и за пето, шесто и седмо, сва вештачења на време обављена, тужилац обавио све што је требало”, рекао је председник Вучић.

Нису приказани видео-снимаци бруталних убистава, као ни детаљи или иницијали који би могли да открију идентитет жртава.

Вулин: Група Беливука разбијена у акцији под кодним именом Отимач
Министар Вулин је рекао да је група Вељка Беливука разбијена у акцији под кодним именом “Отимач”.

“Продужен има је притвор, што говори колико су нам докази чврсти”, истакао је Вулин.

Вулин је потом упозорио јавност на узнемирујуће фотографије до којих се дошло у истрази и које су приказане на конференцији, што ја раније и најављено.

“Ово што ћете видети је одвратно, застрашујуће, иако је у питању само мањи део онога што имамо”, рекао је Вулин.

Приказане су фотографије, док није донета одлука да се пусте снимци извршења кривичних дела.

Министар Вулин је истакао да су сви материјали прослеђени тужиоцу.

Вулин: Вучић и његова породица 1.572 пута илегално прислушкивани
Министар полиције Александар Вулин: Још једна истрага, предали материјал Тужилаштву за организовани криминал, када је у питању илегално прислушкивање председника.

Неспорни докази да је председник Вучић и чланови његове породице 1.572 пута илегално прислушкиван, као такви су били нотирани без икаквог правног и полицијског основа, резона, транскрипти разговора су били “скидани” на бело и ношени појединим високим функционерима МУП-а. Реч је о прислушкивању Андреја, Данила и Анђелка Вучића.

Систем је грубо и брутално повређен.

Известан број припадника МУП-а стављен на полиграф и сви су пали на најважнијим питањима која смо им постављали. На ТОК је сада да изврши формулацију дела, а онда наравно и да се то заврши пред одговарајући правосудним органима. Ово што се десило председнику и његовој породици више не сме никоме у Србији да се деси, никада.

Вучић: Наследницима криминалаца су избројани дани на слободи
Србија је успела да се обрачуна са неколико важних криминалних група, најмање две. Има млађа група наследника које ће мислити да ће моћи да наставе могу да кажем да ће ускоро бити растурени и смештени тамо где им је место – иза решетака.

Избројани су им дани на слободи, то им кажем, као и овима који су иза решетака.

Наш одговор ће бити немилосрдан, али у складу са законом, Уставом, али и правдом, моралом и потребама грађана Србије.

Увезли смо справе од наших пријатеља, успели смо да отворимо нешто што до сада нисмо и дошли до сазнања до којих нисмо мислили да ћемо доћи. Припадници организоване криминалне групе о којој најчешће говоримо су имали фотографије и обележена лица људи у БИА, МУП који су им били непријатељи, који су ибли, како су сматрали, њихови прогоништељи. То нису челници, ризиковали су своје животе. Ти људи нису ни шватали колико су близу свог краја били.

Вучић: Вакцинација опредељује економску будућност Србије
Мислимо да смо близу да заравнимо ту криву која је ишла на горе, нисмо медицински експерти, али научили смо да читамо бројеве. Страховито је важно, најпре да бисмо сачували животе људи, већ и због тога вакцинација опредељује економску будућност Србије.

Деведесет пет одсто умиру људи старији од 57-58 година.

Набавили смо 2.620.000 доза вакцина, од тога Фајзер 105.000 вакцинисано, 35.600 ревакцинисано. Кинеску су 720.000 прву дозу, од тога 530 ревакцинисано. Руска вакцина 103.000 прва вакцина, 17.001 ревакцинисан, Астра Зенека 88.000 смо вакцинисали.

Ићи ћу у нека места, Ана (Брнабић) у друга места, за десетак дана, кад пређемо милион ревакцинација, у Жагубицу или Мероишину да се вакцинишем и дам пример да се људи вакцинишу. Највише се вакцинишу тамо где су нам најбогатији.

Молим људе да се вакцинишу. Огроман број људи старијих од 65 година који се није вакцинисао. Не слушајте приче неодговорних људи јер вам они неће животе вратити, они тиме пуне своје џепове. Као Бога вас молим, јавите се да добијете вакцину.

Имамо још 600.000 доза за прву вакцину, већ почетком априла имаћемо нове велике количине. Најмање милион и по вакцина још у априлу.

Наручили смо укупно 14.832.200 вакцина, 1.500.000 Модерне која стиже у четвртом кварталу.

Председник је рекао да је Србија наручила два лека од ковида, а да ће први стићи почетком априла, а други почетком маја.

“То су страховито скупи лекови, њима ћемо спасавати животе оних који су најугроженији”, истакао је Вучић.

Вучић: Наставак дијалога са Приштином у мају, запад ће тражити да признамо независност
Србија се налази у веома тешкој позицији када је реч о КиМ, наставак дијалога почетком маја. Али да кажем свим грађанима Србије да се од Србије очекује, на целој западној хемисфери, да буде та која ће да прихвати незавиност Косова и да је то суштина мање или више. Све стаје у једну реченицу, остало је успут или мање или више и није се много променило. Осим што ће сад та жеља бити више изражена и драстичнија него раније.

Србија ће бранити своје интересе, истиче председник.

Албанске власти хтеле да направе дубљи уплив у српско становништво. Нешто су успели “куповином људских душа” јужно од Ибра, због недаћа, на северу нису успели апсолутно ништа.

Донећемо мере за нека места да бисмо побошљали положај народа, додаје Вучић.

Србија ће инсистирати на потпуном спровођењу Бриселског споразума и стварању ЗСО онако како је предвиђено споразумом у Бриселу и имплементационим споразумом 2015. године. То ћемо да чекамо и позивамо се на речи европских представника и Лајчака да то што је договорено мора бити испуњено.

Набавка опреме за обавештајне службе, МУП и Војску
Четврта тачка дневног реда је била, навео је Вучић, набавка нове опреме и свега другог што је неопходно за Безбедносно-информативну агенцију, Војно-безбедносноу агенцију, Војно-обавештајну агенцију и за Министарство унутрашњих послова, за борбу против корупције и организованог криминала, и наравно даље опремање и јачање борбене готовости Војске Србије и њених капацитета, додатно наоружавање како бисмо могли да представљамо озбиљан одвраћајући фактор за све оне који би било када помислили да је могуће извршити агресију на нашу земљу.

Друга тачка заседања је вакцинација
Вучић: Друга тачка била је вакцинација, како да се убрза, а то је крупно безбедносно питање за нашу земљу, крупно економско питање.

Најмање 190 милиона долара кошта један дан закључавања.

Вучић: Прва тачка Косово и Метохија
Председник Александар Вучић: Имали смо дугу седницу Савета јер смо разматрали све горуће проблеме са којимасе Србија суочава а који на крају представљају крупан безбедносни изазов за Србију.

Прва тачка се тиче Косова и Метохије, анализа ситуације, политичке, имајући у виду дијалог, наставак дијалога и наставак притисака да Србија призна независност, безбедносне ризике са којима се суочавају представници српске националности и шта би могло да нас чека.

Седница Савета за националну безбедност је почела нешто после 18 часова у Палати “Србија” и трајала је око три сата.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министар одбране Небоша Стефановић, министар полиције Александар Вулин, министар финансија Синиша Мали, министар иностраних послова Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић, директор БИА Братислав Гашић, начелник Генералшатаба Војске Србије Милан Мојсиловић, државни тужилац Загорка Доловац и директор полиције Владимир Ребић.

На седници се расправљало о, како је и најавио председник, борби против организованог криминала, вакцинацији и борби против короне, новим политичким околностима на Косову и Метохији, новим приликама у региону, Европи и свету.

Председник Србије раније данас је изјавио да ће вечерас бити донета одлука о приказивању снимака на којима се виде монструозни злочини, а да ће о томе шта ће бити приказано разговарати Тужилаштво за организовани криминал и МУП.

“Сигурно је да због жеље дела родитеља нећемо приказати оно што је најмонструозније, али верујем да ће нешто бити показано људима да бисмо шватили са каквим смо зверима имали посла”, казао је Вучић.

Подсетимо, председник је прошлог викенда најавио да ће грађани Србије, Европа и свет бити шокирани детаљима истраге против организованог криминала.

Седница Савета за националну безбедност требало је да буде одржана прошле недеље али је отказана због, како је речено, формално-правних разлога и чекања додатних вештачења.

Под сумњом да су организовали криминалну групу која је извршила низ најтежих кривичних дела скирвајући се иза Партизанове навијачке групе, 4. фебруар ухапшени су Вељко Беливук и Марко Миљковић.

Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу против 22 особе. Сви се терете за злочиначко удруживање, производњу и трговину наркотицима, а неколико ухапшених и за тешка убиства.

 

Подели на: