Најновије вести

Вучић: Курти ће наставити прогон Срба и имаће подршку за то

Председник Александар Вучић истиче да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставити прогон Срба, као и да ће за то, како каже, имати подршку. Буде ли међународна заједница дозволила наставак терора, људи ће кренути да пакују ствари на камионе, тракторе и аутобусе, поручује Вучић.

 

 

Курти ће наставити прогон Срба, наставиће малтретирање Срба и имаће подршку за то малтретирање, јер ће увек да кажу да, у праву је”, навео је председник Вучић гостујући на Телевизији Хепи.

“Све иде ка томе да ванредни избори буду 17. децембра”
Председник Александар Вучић изјавио је да све иде ка томе да ванредни парламентарни и локални избори буду одржани 17. децембра.

Вучић је, на питање колико је остало до ванредних избора и да ли остаје датум 17. децембар, рекао да није бројао дане, али да је остало и више него што је потребно за било какву кампању.

“Нисам ја тај који одређује, ја одређујем за једне изборе ако се не варам, али мислим да иде све у том смеру”, навео је Вучић.

Истиче и да су му и раније давали одрешене руке.

“Критиковали су га и пуштали да ради све што је потребно, само је Срба све мање”, додао је Вучић.

Поручио је да ако међународна заједница буде дозволила терор Срба, “људи ће кренути да пакују ствари на камионе, тракторе и аутобусе”.

“Буде ли међународна заједница дозволила наставак терора, људи ће стати и кренути да пакују ствари на камионе, тракторе и аутобусе. Е то је већ нешто што нико у свету не може да дозволи и да гледа. Али само кажем да нисмо далеко од тога иако знате колико су косовско метохијски Срби одлучни у очувању свог огњишта”, наглашава Вучић.

Истиче да је “Куртијев терор нешто што превазилази све оно што нормалан човек може да помисли”.

“Ово је најгори облик у коме је експлодирало, и по нас, најгори”
Што се тиче самог сукоба у Бањској, Вучић каже да су његова сазнања нешто другачија од верзије да су косовски полицајци упали у заседу Срба.

Истиче да не тврди да је сто одсто у праву, али да су наше службе све реконструисале и да нигде нису погрешиле.

“Ти полицајци добили су налог да уклоне барикаде које су поставили Срби да би лакше могли да оду својим кућама и вероватно, поделе део наоружања да би се одупрли Куртијевом терору. Полицајац је наишао на експлозивну направу коју је активирао и од тога су страдала њих двојица. Један је рањен, други је погинуо, а онда је трећи отворио ватру, па они који су били ту, нису успели да се склоне и тако је све кренуло”, рекао је Вучић.

Наглашава да су тада косовски полицајци добили карт бланш да људе лове као да нису људи.

“И зато је важно како су убијени Мијаиловић и Миленковић и ми ћемо на томе инсистирати као и што ћемо држати за одговорне оне који су убили полицајца. То је, на крају крајева, наш грађанин”, поручио је Вучић.

Рекао му је да му је најсмешније када људи кажу “ти си претио, знао си шта се збива”.

“Наравно да сам знао, годину дана то говорим, нисам знао да ће у оваквом облику бити, али да ли знам да ће Срби да се побуне, наравно да знам. Шта сте мислили? Ово је најгори облик у коме је експлодирало, и по нас, најгори”, поручио је председник.

“Видећемо да ли ће сведок убиства Мијаиловића добити статус заштићеног”
Председник је навео да ће се у наредним данима видети да ли ће сведок убиства Бојана Мијаиловића у селу Бањска добити статус заштићеног сведока.

“Да ли ће он добити позицију или улогу заштићеног сведока, то ћемо да видимо у данима који су пред нама. Он је очевидац, он је сведок, он је то својим очима видео, а није неко ко има посредна сазнања, јер му је неко нешто рекао”, истакао је Вучић.

Указао је да је за нас веома важно што је сведок то лично видео и чуо.

“И то је оно што је важно за нас, нико се око тога у свету није узбудио, нити ће”, рекао је Вучић.

“Нико не пита одакле њима 20 пута више пушака”
Председник је напоменуо да не може да говори о свим сазнањима из полиције и шта је све речено, као и да ту има интересантних детаља.

“Желим да покажем ово људима, ово је аутоматска пушка М70 у наоружању полиције тзв. Косова, која је јурила и прогонила, између осталог, и с тим пушкама Србе на северу КиМ, која је произведена у Крагујевцу. Све су то наше пушке, није само та”, рекао је Вучић.

Додао је да се на једној слици опет види пушка М70, код припадника тзв. специјалне косовске полиције.

“Јесмо ли ми њима то званично продали, па не, нисмо. Али нико не пита одакле њима 20 пута више пушака него што су их тамо пронашли, које су произведене у Србији. Дечије игре… Наших пушака можете да видите у Украјини пута 1.000 у односу и на једне и друге на КиМ, па нико не пита, с обе стране. Како, бог га свети зна. Али то је у савременом свету толико глупо питање, да немам речи”, навео је Вучић.

Како је рекао, поставља се питање, да ли си ти имао интерес и јеси ли желео да нешто тако урадиш или не.

“Друго да видимо, шта су у ствари ти људи радили, а шта је у ствари била њихова намера. Када слушам глупости о томе из Приштине, оно о чему они говоре да би се додворили овим другима, то су приче о Донбасу и о Криму. Па нисмо ми ти који цепамо део територије своје земље или нечије ваше земље, већ смо ми ти којима ви отцепљујете део наше територије уз помоћ оних у свету који не поштују међународне јавно правне норме”, нагласио је Вучић.

“Само они који ништа не знају мисле да смо хтели да уђемо и заузмемо север”
Вучић сматра да је захтев из Вашингтона да Београд повуче војску дошао зато што Србија први пут на административну линију није довела уобичајено наоружање, већ софистицирано, којим је Војска Србије озбиљно оснажена и поручио да они који мисле да је Србија планирала синхронизовано са дешавањима код Бањске да уђе и заузме север, ништа не знају.

“Шватио сам о чему се ради, није то био толики број људи, био је нешто већи, али не забрињавајући, максимално смо имали 8.400 војника, пре годину дана имали смо 14.000 и тада нам ништа нису рекли, по споразуму из 2001. имамо слободан приступ без рестрикција копненој зони без обзира на опрему и наоружање”, рекао је Вучић.

Навео је да је у интервјуу за Си-Ен-Ен прво питање било шта је амерички државни секретар Ентони Блинкен од њега тражио након дешавања у Бањској.

“Мислим да је неке људе тамо, не могу да кажем да је једна мала земља некога уплашила, али помало забринула, то што смо први пут донели неко од софистицираног наоружања. Нисмо доводили оно што уобичајено радимо, неколико тенкова и возила, него нека софистицирана оружја, а Србија је озбиљно оснажена, то мислим да је био разлог”, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да је Србија одмах покушала да их разувери.

“То смо учили не зато што се било кога плашимо или што било ко има право да се меша у оно што радимо у оквиру наших надлежности, већ зато што нам није потребна таква тензија која ничему не служи, а опет у сваком тренутку можемо своју административну линију и виталне интересе да остварујемо”, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да није шватио о чему је била реч, али да је “могуће да су поверовали да је био план да синхронизовано уђемо и заузмемо север”.

“Што бисмо то радили. Да вам откријемо – наши планови, а увек морате да имате планове за све где вас неко напада, и где и како одговарате, изненадили бисте се – наш први одговор није север Косова. Просто неки људи мисле да нешто знају, а ништа не знају и објашњавају нам како су били већи планови са 30 људи”, рекао је Вучић.

“Крив сам што сам веровао да ће ЕУ и САД испунити шта су написали”
Председник Вучић је изјавио да је за ситуацију на КиМ крив, јер је веровао ЕУ и САД да ће испунити шта су написали у решењу од пре годину дана и што је дозволио да зависимо од других.

“Крив сам јер сам веровао да ће испунити што су написали и што сам Србе довео у ову позицију. Друга грешка је та што сам себи дозволио да зависимо од других и они су нас крунили део по део стајући на Куртијеву страну”, рекао је Вучић на ТВ Хепи говорећи о дешавањима на северу КиМ од пре годину дана.

Како је подсетио, у септембру прошле године након спора око регистарских таблица постављене су барикаде, као и због смене регионалног командира полиције Ђурића, што је, како каже, премијер привремених приштинских институција наручио директно из Берлина.

“Тада Срби постављају барикаде, са њих добијамо Кфорове изјаве да су постављене експлозивне направе да не би одвукли камионе, исте направе од којих је страдао и полицајац, а неће да признају. Тада то траје, Срби се подижу у мирни устанак, али скопчан са безброј проблема. Петнаест дана водимо тешке разговоре и долазимо до папира који и САД и ЕУ прихватају, а то је да нема листа за хапшење и да ће пустити све Србе са барикада без хапшења”, рекао је Вучић.

Додаје да тада Срби са КиМ, на састанку у Рашкој нису то прихватили, због чега је он тражио додатне гаранције за Србе.

“Ескобар је прво рекао не могу, после прихвата. Друго вече су исто одбили, треће смо чули шта стварно мисле. Ја сам веровао да је то једино могуће, веровао сам да ће све договорено да се спроведе у дело, имао сам гаранције највећих светских сила”, рекао је Вучић.

Истакао је да је корен проблема у Куртијевом режиму.

“Корени су у ономе од пре годину дана. Пре две године када је Курти дошао, почиње прогон Срба. Када немачки новинари кажу да је то гротескно – лажу, јер њихова амбасада зна да је отишло 11 одсто Срба. Чекају да Косово остане без Срба”, рекао је Вучић.

“Потребно је наставити с борбом како би се одупрли терору Куртија”
Председник наводи да није први пут да је Србија пред тешким искушењима и поручио грађанима у централној Србији и онима на Косову и Метохији да је потребно наставити са борбом како би се одупрли терору који спроводи Курти.

“Ово је проблем који захтева наше јединство, да будемо одговорни, да чувамо свој народ и да градимо земљу. Да размишљамо како да наставимо напред. Да знамо да никоме не можемо да верујемо ништа, али да морамо да будемо и део света. Ја сам крив што сам им у једном тренутку поверовао, али сам им поверовао, јер нисам имао куд”, рекао је Вучић.

Додао је да је сада јасно да Курти хапси Србе на КиМ по унапред припремљеним списковима које допуњава на дневном нивоу.

Указао је да му је и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао да је и њега Курти слагао по питању спискова за хапшење.

“Тада је кренуо прогон људи на КиМ, који желе да живе са својим породицама. То је и био један од кључних разлога за ову побуну. Говорио сам да не можете да судите и хапсите људе без доказа. Не можете да упуцавате Драгишу Гаљака, Јовановића, Миљевића и остале, а да нема оптужнице против оних који су то урадили”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Основно тужилаштво у Урошевцу заменило меру притвора, мером кућног притвора припаднику КБС Азему Куртају, који је на Бадње вече пуцао на дечаке Стефана и Милоша Стојановића.

“Не можете да дате наногицу човеку који је упуцао двоје деце, јер су само носили крст уочи Божића”, рекао је Вучић оцењујући да су такви потези приштинских власти допринели да дође до побуне на КиМ.

Подели на: