Најновије вести

Вучић: Курти као Паја Патак – не претите, тужите, маните трикове

Председник Александар Вучић изјавио је, поводом поновљених најава Аљбина Куртија о тужби против Србије за наводни геноцид, да би Курти требало да поднесе ту тужбу, уместо што само прети, али су, констатује, то само трикови из Приштине, којима њихови представници показују да суштински не желе дијалог.

 

Александар Вучић наводи да није време за велике речи, већ за чврст став.

“Нису лаки дани пред нама и ситуација није ружичаста. Није време за велике речи, већ за чврст став, али увек је време да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност”, рекао је Вучић за ТВ Пинк, уочи сутрашњег одласка у Брисел, где се у уторак наставља дијалог.

Како је рекао, Београд жели да разговара, да сачува мир и стабилност, али то иде све теже, јер сваког дана албанско руководство напада Србију.

На питање за Куртијеву најаву тужбе против Србије за наводни геноцид, Вучић је рекао да Курти то понавља као Паја Патак, сваки дан.

“Немој више да претиш, урадите то. Не играјте се са нама са тим стварима. Дуго сам у политици, знам шта то значи – он ће нама да прети тужбом за геноцид, а ми ћемо страшно да се секирамо, па ће неко споља да каже да ће њих да спречи а да ми признамо Косово… Те трикове покушајте неком другом да продате, а мени не”, поручио је Вучић.

То, каже, показује да је Приштина суштински против дијалога и да су спемили и друге трикове да себе представе као жртву у Бриселу, што Србија, истиче, неће да ради.

На констатацију да ће Курти у Брисел доћи са Сарандом Богујевци, Вучић је рекао да је она тешко страдала и има тешку причу, али и да то није питање целог народа, нити питање територијалног разграничења, те да бисмо и ми могли на десетине и стотине таквих људи да доведемо, али када се то уради, показује се одсуство жеље за разговором.

На питање, да ли онда вреди ићи у Брисел, Вучић је рекао да нема алтернативе разговору.

“И када са неким, не дај боже, ратујете, морате да разговарате, јер је сваки разговор бољи од испаљеног метка. Хоћу да чувамо мир. Много тога се мења, наше је да чувамо мир и стабилност, да пружамо руку Албанцима на сваки начин, али ако то не желе, већ желе да уцењују и прете Србији, онда наставите са тим”, рекао је Вучић.

Упитан да ли је добио неки савет од владика данас у Манастиру Прохор Пчињски, чијем је обележавању јубилеја присуство, Вучић је рекао да они увек разговарају и да представници Цркве имају пуно поверење у државно руководство, као и обрнуто.

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија све урадила што је од ње тражено из Европске уније, али да зеленог светла за Западни Балкан нема и неће га бити.

“Ако ЕУ хоће, хоће, ако неће, хвала им”
Вучић је за ТВ Пинк, замољен да прокоментарише то што нема отварања нових поглавља са Србијом, као ни почетка преговора са другим балканским земљама, рекао да се премијерка Ана Брнабић веома насекирала, јер је у министарствима последњих месеци рађено даноноћно да би се спремило све за кластере.

Вучић је истакао да је урађено све што је из ЕУ тражено, наводећи раздвајање “Србијагаса”, акцизе, али да поред тога нема ништа.

“Моја порука је: наставите да радите, то радимо због себе. Ми смо на европском путу. Хоће, хоће, неће, неће, хвала им. Видећемо се на крају године када будемо видели наше стопе раста и стопе раста других”, закључио је Вучић.

Подели на: