Најновије вести

Вучић: Куртијев крајњи циљ протеривање Срба са КиМ

Упркос суштинским неслагањима међу државама чланицама Савета безбедности УН, несумњиво је незадовољство поводом поступака премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија чији је крајњи циљ протеривање Срба са КиМ, рекао је у интервјуу за “Павловић тудеј” председник Србије Александар Вучић.

 

 

Председник Србије каже да је било очигледно да земље чланице Савета безбедности УН “нису уопште биле срећне због Куртијевих акција”, зато што то није корак ка деескалацији.

“Без сумње, најмање 13 од 15 држава чланица Савета безбедности УН приметило је да Куртијеве једностране одлуке, посебно у вези са питањем српске валуте, нису добродошле, нису биле добре и не доприносе миру и стабилности региона”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао важност тога што је имао прилику да изнесе податке и конкретне бројке које расветљавају “прогон српског народа на Косову и Метохији и стварање неподношљивих услова за живот Срба на Косову”.

Председник је подвукао значај могућности да се обрати државама чланицама СБ УН и објасни нека питања. Осврћући се на то што је на седници Савета безбедности УН Курти оптужио Србију да превози џакове новца на север КиМ за финансирање разних криминалних активности, Вучић је казао “да су људи су били запањени када су то чули”.

‘Компромис је лоша реч за Куртија’
Ипак, председник Србије не верује да ће Курти и поред порука из Савета безбедности и поновљених позива САД суспендовати своју одлуку.

“Курти се нада великој победи на изборима које ће ускоро расписати. И то је његова идеја. Курти је идеолошки негде у периоду пре 80 година, као најбољи наследник политике Енвера Хоџе, анархиста, марксиста, идеолошки веома јако усмерен против Србије. Без компромиса. Компромис је лоша реч за њега. Без уступака, и наставиће против српског народа како би их све протерао са Косова. Не сумњам у то. И знам да је то његова главни и коначни циљ”, каже Вучић.

Истичући значај седнице Савета безбедности УН, Вучић је рекао да је то била “добра платформа и добра прилика да реагујемо правилно и одговорно”, додајући да верује да смо то успели.

У одговору на питање у вези са његовом проценом Куртијеве тактике избегавања у светлу излагања шефице УНМИК-а Каролине Зијаде о убедљивим доказима о показивању Куртијевих једностраних акција које подстичу регионалну нестабилност, председник Вучић је рекао да је изјава Зијаде била релативно оштра, али истинита.

“Она је веома забринута због ситуације на Косову. Није то могла сакрити. Није хтела то да сакрије. И наравно, Куртију се то није свидело. Уопште није желео да је помиње, јер Курти мрзи присуство Уједињених нација тамо. Он, заправо, мрзи Уједињене нације као институцију, као организацију”, навео је Вучић.

Курти је, како каже председник Србије, “инсистирао само на НАТО-у, НАТО-у и ништа осим тога, покушавајући да се додвори Сједињеним Америчким Државама, покушавајући да их поново превари”.

“Али верујем да САД то овога пута неће прогутати и да ће наставити са својим оправданим притиском на њега како би само избегле даље ескалације на терену”, рекао је Вучић.

Вучић је на хитној седници Савета безбедности УН говорио о циљаном етничком насиљу над Србима на КиМ, посебно у случајевима убистава деце и других цивила, што никада није допрло до међународне јавности.

“Како можете објаснити – из њиховог угла – због чега смо створили такву лажну државу? И како објаснити да у тој држави, наводно, или стварно, постоје ствари које само умањују углед оних који подржавају Албанце у стварању, било ‘ентитетског’ са наше тачке гледишта, било са њихове тачке гледишта – још једну албанску државу на Балкану. И зато им то није требало. Али сви су прихватили сваку могућу причу о Бањској. И то је постала највећа прича кад смо ми у питању. То је оно што се добро уклапа. То је то”, рекао је Вучић.

‘Никоме нису потребна нова жаришта’
Говорећи о камиону британске компаније са новцем намењеним Србима на КиМ који су пресреле тзв. косовске полицијске снаге, Вучић је, на питање да ли је имао прилику да се позабави овим питањем са британском владом Ришија Сунака, рекао да није јер верује да би они подржали Куртија.

“Али и они, морам да будем веома фер и да признам, чак и они су говорили да нису баш задовољни Куртијем”, рекао је Вучић осврћући се на изјаву амбасадора Џејмса Кариукија на седници СБ УН о КиМ, који је осудио владу у Приштини због тога што је показала “недовољну пажњу” за утицај на мањинске заједнице.

На питање како оцењује сагласност у Савету безбедности УН која се протеже од Сједињених Држава до Русије, од Уједињеног Краљевства до Кине, као одговор на Куртијеву једнострану одлуку да суспендује српски динар, Вучић каже да “никоме нису потребна нова жаришта”, да “никоме нису потребни нови проблеми, нова ескалација на Западном Балкану, ни САЂу, ни Русији”.

“И верујем да је то био један од разлога зашто су се сви залагали за деескалацију и мир у региону. То је можда био једини случај – све остало о чему бисмо могли разговарати у будућности, звучаће другачије, имаће различите алате и различите закључке с различитих страна”, рекао је Вучић.

‘Одлука о џавелинима донета пре Бањске’
Упитан да прокоментарише чињеницу да ће САД дати Приштини 246 пројектила “џавелин”, Вучић каже да је то њихова одлука још пре догађаја у Бањској.

“Разговарао сам о џавелинима са помоћником државног секретара за европска и евроазијска питања, господином О’Брајеном и свима осталима. Одлуку су донели и пре него што се догодила Бањска. Е, то је њихова одлука. Они знају да имамо јако јака оклопна возила, јединице и све остало. Урадили су то намерно“, навео је Вучић.

Председник Србије је напоменуо да су САД светска сила број један, а да Србија, као мала држава, треба да учини колико може да им се приближи и да у будућности боље сарађујемо.

“Било да ћемо се увек слагати с њима или не, не сумњам да то неће бити случај, али колико год можемо да учинимо да изградимо поверење међу нама, то ће бити боље за нашу земљу”, додаје председник Србије.

Осврћући се на сложену геополитичку ситуацију и своје разговоре у Њујорку с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, Вучић је оценио да је “заиста тешко”, да је у свету пуно ратова и геополитичких сукоба и “нервозе међу најважнијим људима и најважнијим државама света да нико ништа не може предвидети”, о чему је, каже, разговарао са секретаром Гутерешом.

“Све је прилично непредвидиво. Нико не зна шта би се могло догодити. А наш посао је да осигурамо мир и стабилност у региону и веће стопе раста. То је мој сан. И то је оно што ћемо урадити”, истакао је председник Србије.

На питање да ли је прошло време једностраног наратива, Вучић је одговорио да се “никад не зна” и да се нада да је тако.

“Постоје ствари које су важније од једностраних, пристрасних или непристрасних наратива и то је оно што ми радимо. И надам се да ћемо сви разумети да је потребно да једни друге поштујемо. И да би компромис требало да буде добра реч за све нас, укључујући велике силе”, изјавио је Вучић.

На питање коју конкретну поруку председник Вучић жели да пренесе председнику САД Џозефу Бајдену како би олакшао решавање изазова са којима се суочавају Срби на КиМ, Вучић је одговорио да “верује да бисмо релативно лако могли наћи заједнички језик за барем неке мале ствари које можемо заједно решити”.

“Велике ствари и разлике би остале или задржале се, али мале ствари ће моћи да се реше врло брзо. Са наших последњих сусрета носим само лепе успомене и верујем да ћемо имати прилику да се поново сретнемо”, рекао је Вучић у интервјуу за Павловић Тудеј.

Подели на: