Најновије вести

Вучић Лајчаку: Срби на КиМ изложени најжешћој тортури и прогону

Председник Србије Александар Вучић састао се с Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

 

 

Председник Александар Вучић објавио је на свом Инстаграм налогу да је упозорио Мирослава Лајчака да је српски народ на КиМ изложен “најжешћој тортури и прогону у протеклих 15 година и поновио захтеве за поштовање њихових права и безбедности”.

Са Лајчаком сам разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, начинима за смиривање напетости на терену и примени до сада постигнутих споразума, навео је Вучић, додајући да је позвао међународну заједницу да се конкретније ангажује по свим питањима.

Лајчак: Стекли смо јаснију слику о даљим корацима
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је током састанка са српским председником разговарао о даљем путу дијалога, уључујући потребу за одржавањем нових локалних избора уз учешће Срба и повратак дијалогу о нормализацији односа између Београда и Приштине.

“Наставио сам своју посету сусретом са председником Србије Александром Вучићем. Имали смо искрен и отворен разговор о даљем путу, укључујући потребу за новим локалним изборима уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу. Састанак и путовање помогли су да се стекне јаснија слика о наредним корацима”, написао је Лајчак на свом налогу на Твитеру.

Састанку је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Лајчак је стигао у Београд, после посете Приштини где се састао са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.

Вјоса Османи пренела је Лајчаку да су централне институције заједно са међународним партнерима посвећене превазилажењу актуелних изазова и да су показале вољу за деескалацијом, нудећи организовање нових избора на северу КиМ, у складу са законским одредбама и оквирима.

Подели на: