Најновије вести

Вучић: Моја порука свима је ,,Нема и неће бити предаје”

Ухапшеног Дејана Пантића, оца троје деце, Свечља оптужује за такозвани тероризам, а он је починио кривично дело само зато што живи у мешовитом насељу Три солитера, у згради у којој су и просторије Општинске изборне комисије, а носио је хлеб у свој стан, жени и деци, истакао је председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности поводом најновијих догађања са северу КиМ.

 

 

Вучић је указао на апсолутну безобзирност оних који су спровели акцију хапшења и још једном угрозили мир, на шта су Срби са севера одговорили мирним протестима и постављањем барикада.

Он је истакао да су Срби реаговали јер су уплашени и само чекају да буду стигматизовани и оптужени за неко тешко кривично дело које нису починили и нађу се иза решетака.

Пренео је да је разговарао са супругом Дејана Пантића, Сузаном.

„Наше службе су веома озбиљно испитале цео случај. Разговарао сам са међународним партнерима, указао на апсолутну безобзирност оних који су акцију спровели, којом су апсолутно угрозили мир“, истакао је он.

Вучић је нагласио да се Пантић налази, противправно, супротно Брислеском споразуму и нормама међународног јавног права и њиховим законима, у бази, која је на отетој територији Срба у Лепосавићу.

Председник се осврнуо на отимање и уништавање вина породице Петровић из Велике Хоће. Нагласио је да ће сутра разговарати са Петровићем, коме ће држава Србија помоћи, јер је производња вина била једини извор егзистенције овог домаћинства.

У Председништву Србије се налазе и премијерка Ана Брнабић и шеф српске дипломатије Ивица Дачић

Упутићемо захтев команданту КФОР-а за распоређивање српске војске и полиције на КиМ

Усагласили смо текст којим ћемо у складу са Резолуцијом 1244 упутити захтев команданту Кфора да обезбеди распоређивање припадника војске и полиције на територији КиМ, одлука Владе биће донета у понедељак или уторак,рекао је Вучић.

Резолуцијом СБ се потврђује да ће Војсци и полицији Републике Србије бити допуштен повратак на КиМ ради обављања одређених функција, каже председник и истиче да стога то не представља могућност, већ је то обавеза за Кфор. “Ми никаквих илузија немамо да ће прихватити, они ће наћи безброј разлога и сопштити нам да Кфор то контролише иако на то немају право. Онда ћемо тражити нове правне потезе којима ће се Србија руководити у будућности”, наводи. Према његовим речима, формално – правна борба Београда тек предстоји. “Ми смо показали сваку жељу за компромисом, учинили безброј уступака, а они су учинили све да онемогуће живот Србима на КиМ”, казао је Вучић.

Само суверене државе могу поднети захтев за чланство у ЕУ

Поводом информације да ће Приштина поднети захтев за чланство у ЕУ, Вучић је нагласио да је упутио писмо председницима и премијерима пет земаља које нису признале независност Косова.

,,Свако писмо је различито, има свега неколико истих реченица, свима сам се захвалио што пружају подршку Србији у очувању територијалниг интегритета, рекао је председник Вучић и подвукао да само суверне сржаве могу поднети захтев за чланствоу ЕУ.

,, Очекујем жестоке притиске на Србију већ од 17. децембра”

Вучић је истакао да жестоке спољне притиске на Србију очекује већ од 17. децембра.

Тада ће, каже, представници Немачке, Француске и САД и ЕУ заједно бити у Београду да објасне како морамо да се понашамо, и какве ће бити последице ако се не понашамо тако.

Наша борба тек предстоји, показали смо сваку жељу за компромисом, а они су учинили све да онемогуће нормалан живот Срба на Косову и Метохији, поручио је председник.

Порука свима : Нема и неће бити предаје

Председник Вучић је истакао да је његова порука свима и нашем народу на КиМ који се бори за своје породице и свој опстанак, као и онима који долазе код њега наредних дана да предаје нема и неће је бити.

,,Моја порука је да нема и неће бити предаје. То је одлука државе и то треба да знају сви који код мене долазе, Не бринем за цену коју ћу лично платити”, поручио је председник у обраћању јавности поводом.

Додао је и да је свестан да то значи и да ће он постати највећи кршитељ људских права, медијских слобода и све најгоре.

,,Моја порука остаје и нашем нарду који се бори јуначки за своје породице и опстанак да предаје нема, та порука је и Сузани Пантић супрузи ухапшеног бившег косовског полицијаца и њеној деци да ћемо се борити за њеног супруга и оца и да треба да буду поносни на њега”, рекао је Вучић.

Председник је додао да је можда наиван, али да и даље мисли да Американцима не одговара то што се дешава на КИМ.

,,Али мислим да другима одговара, не мислим да Курти сам све то ради, рекао је председник и додао да сви могу да замисле како се осећа када види поруку да се Еулекс усагласио са реакцијом јер нема дугих цеви.

Кога обмањују, када су свуда са прстом на окидачу, када за вино хапсите. Тада су вам потребне дуге цеви, ако вас чика Божидар у инвалидским колицима нападне”, рекао је председник.

Нема преговора о било чему док Приштина не формира ЗСО

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас, на питање новинара да ли је за Србију прихватљив било какав другачији модел ЗСО на КиМ од оног који је предвиђен Бриселским споразумом, да не долази у обзир да се прегавара о било чему другом све док Приштина не испуни оно што је пре договорено, јер је то њихова обавеза.

Вучић је тако одговорио на констатацију Н1 да је нова коригована верзија француско – немачког предлога послата и Београду и Приштини и питање да ли је прихватљив било какав другачиији модел ЗСО од онога што стоји у Бриселском споразуму.

“Не долази у обзир да преговарамо о не знам чему све док се не формира ЗСО, не може то да буде део новог споразума како то неко мисли да је могуће, јер је то део старог спорзаума, док се то не испуни, не може да буде разлога за давање нечег новог Приштини, јер је то обавеза за нешто што је Београд већ учинио”, истакао је Вучић.

Казао је да Приштина мора то да испуни, али и да уколико то не жели, свакако неће бити изложена притисцима, већ ми и то не правним и напрведним пристисцима.

“Кога брига за то, од када су право и правда у свету постојали. И довољно смо шокантних тврдњи могли да чујемо због чега су вођени преговори и застрашујуће је да се неки људи тиме хвале”, навео је Вучић.

На питање новинара каква је тренутна ситуација на КиМ и шта се дешава у Зубином Потоку, пошто ситуација тамо, према незваничним информацијама, није добра, Вучић је рекао да су ухапсили Дејана Пантића који је радио пре у архиварском одељењу косовске полиције и да је чист као суза.

“Стране службе покушале су да му залепе нешто, али нису успеле ништа. И сада не знају како да изађу из овога, јер морају да нађу двојицу лажова – сведока, као што су отимали Србима станове. Не знају како да се извуку из ове приче”, казао је Вучић.

Он је навео да је косовска полиција прво пуштала излазак са КиМ на административним прелазима Јариње и Брњак, да је затим зауставила улаз на Јарињу, а после и на Брњаку.

“Зауставили су све и више нема уласка и изласка на ова два прелаза на КиМ. Мисле ваљда да ту долазе терористи из централне Србије, јер не могу да разумеју да неће Срби више зулум да трпе. Нисам имао информацију о великим сукобима, знам на два места да су у Зубином Потоку постаљене барикаде, што су људи самоиницијативно урадили, од седам сати, од када сам овде, немам нове информације, имаћемо их вечерас”, казао је Вучић.

Додао је да Србима на северу КиМ предстоји још једна бесана ноћа на хладном.

Срби желе да сачувају своје огњиште, име, српску државу на КиМ

Нису Срби на КиМ ни до сада опстајали, а ни вечерас се не боре, због тога што су веровали па су разочарни у Аљбина Куртија, или мислили да албанске власти и Курти желе нешто друго сем њиховог прогона са њихових огњишта, истакао је вечерас председник Вучић.

„Они желе да сачувају своје огњиште, српско презиме и име, српску државу на КиМ. Зато их тако бесомучно хапсе и прогоне“, рекао је он.

Вучић је, на питање да ли Запад подржава потезе Куртија из освете због Русије или желе да заврше што су започели бомбама 1999, и констатацију да се, не само у Бошњацкцој махали у Митровици, већ и у центру Приштине купује роба без декларације и рачуна, и није ли порука породици Петровић и свим Србима да треба да се селе, рекао да што се рачуна тиче сви почну да се смеју и то грохотом када слушају о људским правима, и о томе да је то најбоља земља у свету.

„А онда дођу смућкају му вино и кажу вратите му то вино. То слуге њихове, српски подрепаши кажу ‘вратите му то вино’. Како да му врате када је уништено. Наравно, да је то порука ‘селите се одатле’. Смета нам и када видимо да има и једно село у којем живе Срби. То хоће све време“, рекао је он.

Запитао је и да ли неко стварно мисли да немају друга посла него да малтретирају Србе протекла три дана, а сву подршку западног света имају.

„Што се освета тиче не бавим се њиховим осветама, и не секирам се због било чега. Као што не бринем због оног другог дела српске јавности који некритички прихвата све што дође са истока, и испадамо као неко ко мора да се усагласи у свему што долази из Русије, као и оних који служе западњацима и кажу то је наш пут модернизације. Између слуге нема разлике, за мене је важно да будемо свој на своме, да водимо независну политику“, истакао је он.

Вучић је казао да господари могу да се пореде, али слуга остаје слуга.

„А ја нећу да грађани Србије буду слуга било коме“, подвукао је он.

Вучић се осврнуо и на недавну изјаву бившег немачке дипломате Волфганга Ишингера који је рекао да Срби случајно живе у земљи која се зове Косово.

„Ти Волфганг да научиш да се оно што ти зовеш земљом случајно налази у Србији, бар по међунардном праву. Велики си, моћан, ја сам из мале земље, ти из 12 пута веће, па ти се може“, рекао је он.

Настављамо наш посао са пројектима на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас које све пројекте Србија реализује на Косову и Метохији наводећи да настављају свој посао и то уз подсећање да су сви који су изашли из косовских институција финансијски прихваћени у институцијама Републике Србије.

Од пројеката, председник је поменуо Духовну академију у Косовској Митровици, основну школу у Лепосавићу која се санира, затим нову зграду Универзитета у Косовској Митровици за коју је опредељено око 800 милиона динара, санирање моста у Лепосавићу за који је издвојено око 600.000 евра.

Такође, поменуо је и нови вртић код Штрпца, као и оне који се граде у Гораждевцу, Пасјану и Грачаници, затим нову стамбену зграду у Звечану, Ученички дом у Лепосавићу.

“Ми настављамо да радимо свој посао, прихватили смо финансијски све људе који су радили у косовским инстититуцијама, сви су добили посао у институцијама Републике Србије и ти људи имају осигурана примања и нико нема мања примања него што су имали некада, напротив неки од тих људи ће пратити сва повећања која иду и са повећањима која захватају јавни сектор у Србији у целини”, казао је Вучић.

Председник указује и на то да за српске учитеље, лекаре, медицинско особље и све друге постоји и косовски додатак тако да учитељ у Лешку има значајно већа примања него учитељ у Рашки.

Подели на: