Најновије вести

Вучић: Молим и Албанце и Србе да сачувамо мир, али предаје неће бити – Србија ће победити

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена. Молим их за мир кумим их за мир, уколико не чују Србија ће победити Молим и Албанце и Србе да сачувамо мир, рекао је Вучић.

 

За мене постоји само једна радост, отварање фабрика и за то је потребан мир”, рекао је Вучић.

Да су суверена држава имали би заставу УН, нису, додаје председник Србије, осврћући се на инциденте на КиМ.

Ово није земља која жели сукобе, али није земља коју ћете лако да поразите као у време Милошевића и Тадића, каже Вучић.

“Моја једина молба је да се сачувамо мир”
Вучић је рекао да је уплашен због реакције српског народа, и његов савет је да буду мирни, ако Срби крену у митинге да буду мирни и да не дају повод Албанцима да пуцају у масу.

“Атмосфера је доведена до усијања, Срби више зулума трпети неће, скоро да сам клекао пред њих и молио их и на крају сам добио обећање. Ситуација је много комплекснија”, каже Вучић

“Желимо само мир и поштовање прописа”
“Ако неко мисли да понови 17. март то се неће догодити. Желимо само мир и поштовање свих прописа”, каже Вучић.

Председник мисли да у овом тренитку не одговара страним силама да на КиМ дође до проблема.

“Предаје неће бити, победиће Србија”
Ми смо обавили разговоре са представницима српског народа са КиМ, покушаћемо да сачувамо мир по сваку цену, да замолим Албанце да се уразуме и да Срби не наседају на провокације, рекао је Вучић.

Молим представнике моћних земаља да воде мало рачуна о међународном праву и о реалности на терену и да њихови штићеници не изазову сукоб, указао је Вучић.

То је моја велика молба, рекао је председник.

Сви ћемо да молимо за мир и да тражимо мир, каже он.

Предаје неће бити и победиће Србија, дрзну ли се да крену у прогон Срба, убијање Срба, Србија ће победити, нагласио је Вучић.

Обавио сам много разговора са представницима међународне заједнице, Лајчаком највише, али ако неко мисли да је могуће да понове 17. март 2004. или нешто што се догађало нашем народу на другим деловима Југославије, то се неће догодити, истакао је Вучић.

“Од када је Курти дошао на власт 50 одсто више напада”
Председник Вучић је прочитао Бриселски споразум.

“Када су Срби шватили да Албанци неће да спроведу у дело споразум, тада су Срби кренули да ставе банере Заједнице Српских Општина, као и билборде и тада је албанска полиција хапсили људе. Укупан број дана како није формирана ЗСО је 3.390.

Каже да нико из света није реаговао што су ухапшени Срби и Роми јер су окачили билборде.

Показао је фотографије на којима се виде мајице момака који су ухапшени због ношења истих са натписом “Нема предаје”, на Видовдан је ухапшен младић који је певао патриотске песме. “Нећу говорити о забранама уласка, графити испред цркве, разбијен аутомобил, Драгици Гашић се прети, упад у општину Грачаница, претресена монахиња…”

Број инцидената од када је Курти дошао на власт је 2006, што је за 50 посто више напада од доласка Куртија на власт. Списак напада на Србе је пописан на 12 страна.

“Приштина хоће да натера Србе да одустану од КМ таблица”
Председник Вучић је рекао да акција Приштине треба да почне вечерас у поноћ, а Срби треба да се натерају да одустану од КМ таблица.

“Неки би рекли да то не треба да ствара неки проблем. Албанци су јединствени и позивају се на споразум који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири”, навео је.

“Јасно је да то не сме да се односи на Србе са КиМ. Албанци желе да искористе и да кажу, то је реципроцитет, имамо право са Уставом Косова”, каже Вучић.

Не желимо сукобе и рат, додао је председник.

Подсећа да 2020. године Приштина својевољно и самовољно укида КС таблице. “Шта Приштина хоће, хоће да каже да не постоје КС таблице, да кажу – ми смо суверена држава, и ми зато укидамо КС таблице и нећемо да дозволимо КМ таблице, да нико никада не би помислио да постоје остаци неке друге државе на КиМ”, навео је Вучић.

Супротно свим нормама они хоће на силу да проведу то, зато воде кампању, каже Вучић.

Вучић: Ситуација на КиМ веома компликована и сложена
Председник Александар Вучић рекао је на Конференцији за новинаре да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена.

“То траје већ деценијама, многи не желе да чују о реалним проблемима са којима се суочавају наши људи, многи су свој однос свели на ‘Косово је Србија’ и то је све. Никада нисмо били у тежој ситуацији”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, приштински режим покушава да искористи расположење у свету у којем мисле да могу да играју на карту да велики Путин наређује малом Путину, па мали Зеленски може да спаси… донели одлуку да намећу ствари које немају право да намећу.

Вучић је нагласио да су послали своје јединице са 21 тоном горива на административне прелазе Јариње и Брњак, све би требало да крене од поноћи и да почну да убеђују све да одустану од таблица КМ.

“Морате да разумете. Албанци се позивају на споразум о слободи кретања, тачку 3 из 2011, причам о личним картама, које су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири”, истакао је Вучић.

Приштина жели да каже да не постоје више КС таблице, Унмикове, које Београд прихвата, већ само РКС таблице, како би показали да су они “суверена држава” и због тога не желе регистарске таблице КМ, да нико никад не помисли да постоје “остаци” неке друге државе на тзв. Косову, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

У обраћају јавности, Вучић је рекао да се по питању личних карата и по питању таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да “свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу”, док у фусноти стоји да ће корисити статусно неутрални језик.

“Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир… Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме”, констатовао је Вучић.

Он је истакао да оно што је дефинисано као “за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу”, никако не може да важи за Србе са КиМ, јасно и недвосмислео.

“Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном кратом не може да пређе, јер не представља другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу”, нагласио је председник Србије.

Друга је ствар што, каже, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

О РКС, КС и КМ таблицама
Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011. године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од 5 година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да сви власници аутомобила на Косову имаће РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Додао је да је затим 2016. године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица, бити продужено, до 2021. године.

Међутим, Приштина је 2020. године самовољно укинула КС таблице, нагласио је Вучић.

“Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблице, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. Косову”, рекао је Вучић.

Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога ив оде кампању… не постоји ствар коју не покушају да продају Србима, који то не желе”, рекао је Вучић.

Шест тачака Бриселског споразума
Председник Србије изјавио је да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина у складу са Бриселским споразумом.

Вучић је рекао да ништа није испоштовано од онога што пише у шест тачака о формирању ЗСО у Бриселском споразуму.

Ништа од тога не постоји, али занимљивије је нешто друго што када су Срби шватили после седам или осам година да Албанци неће то са проведу у делу, Срби су почели у складу са Бриселским споразумом да каче банере и билборде ЗСО након чега су уследила хапшења.

Вучић је прочитао шест тачака Бриселског споразума како би подсетио јавност шта оне предвиђају.

Члан 1. наводи да ће постојати Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови.

Члан 2. наводи да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције це пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине).

3. Структуре Заједнице ће бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, Скупштина, Веће.

4. У складу са надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

5 Заједница ће вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти.

6. Заједница ће имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу бихце представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга.

Вучић је рекао да су 21. септембра 2021. Срби одлучили да ставе банере ЗСО Ново Брдо, билборд добродошли у ЗСО Грачнаница и том приликом албанаска полиција ухапсила је Србе и Роме у Грачаници, Николу Трајковића, Алдиља Рамића, Арсена Хамитија и Бајрама Сулејманова.

Такође и у Ранилугу и сконили билборд ЗСО из Гроњег Кусца у Новом Брду, Штпцу и Коретишту и поново у Новом Брду, навео је Вучић.

Председник Вучић се у суботу састао са представницима Срба са Косова и Метохије, а поводом ступања на снагу мера у вези са пререгистрацијом и излазно-улазним документима које је најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Подели на: