Најновије вести

Вучић: На европском смо путу, али морамо да бринемо о себи

Председник Србије Александар Вучић изразио је на Бледу уверење да је ЕУ после Брегзита потребно ширење, уз констатацију да се уместо тога Унија зачаурила и да не види ширу слику око себе.

 

 

Александар Вучић је истакао да Србија, која је свесна тога, мора да побољша услове живота својих грађана и да мора да брине о себи заједно са својим суседима.

Вучић је, на Стратешком европском форуму на Бледу, посвећеном будућности ЕУ, на којем учествује као једини представник земље која није чланица Уније, истакао да је Србија потпуно привржено свом европском путу.

“Пошто сам једини који представља земљу која није чланица ЕУ немам право да делим критику о будућности ЕУ и зато ћу говорити о српском путу у Унију”, рекао је председник Србије.

Рекао је да је и на овом панелу, који је требало да буде посвећен будућности ЕУ, било говора пре свега о миграцији и актуелним кризама са којима се суочава Унија.

“ЕУ је најбоље место на свету за грађане по питању животног стандарда, демократије, људских права. У то нема сумње”, казао је Вучић и додао да ЕУ губи економски значај у свету.

Вучић је указао да је пре 20 година учешће ЕУ у глобалном БДП-у било још на 20 одсто, данас је 10 процената, а за пар година пашће на седам одсто.

“Шта ћемо променити да се томе стане на пут. Стално говорити о Зеленој агенди не верујем да ће бити довољно. Има ли других решења осим мера заштите од других као што је Кина? Нисам чуо до сада”, указао је председник Србије.

Уједно Вучић је подсетио да Ангела Меркел ускоро напушта немачку политику и додао да неће више бити тако снажног канцелара у Немачкој, ма ко дошао на власт.

“Моје практично питање с тим у вези је шта ако се нешто деси у Европи, можда на Западном Балкану, ко ће да предузме нешто а да ће га други послушати? Ја тренутно не видим никог”, констатовао је он.

Вучић је рекао да сви говоре о владавини права, зеленој агенди, а када се дође до Западног Балкана каже се да тај регион културно припада ЕУ, и да ће једног дана постати чланице.

“Казао бих сада нешто искрено и надам се да се нећете љутити. Ентузијазам за приступање, не само у Србији, више не постоји као што је некада постојао. Кренули смо да налазимо своје начине за подстицање привредног раста”, навео је он.

Србија поносна на привредни раст

Вучић је истакао да је Србија поносна што је међу водећим земљама Европе по питању привредног раста, додајући да је то тако што су упостављени сопствени механизми и инструменти.

С тим у вези је поменуо иницијативу “Отворени Балкан”, и рекао како је то договорено јер земље региона желеда сарађују без граница, иако, како је додао, то се некоме не свиђа јер нема контролу над процесом.

“Северна Македонија променила је своје име и за то јој је обећано да ће бити почети приступни преговори. Да ли су то и добили? Нису. Сутра ће се Албанији рећи да неће да одвајају њихове приступне преговоре од Северне Македоније, а касније ће Србија, којој се признаје напредак у бројним областима, бити суочена са примедбама неких других. Не тражим ничију помоћ, већ само износим истину. Ми то видимо”, објаснио је он.

Зато, каже, у региону земље морају да буду ближе, да чувају мир и стабилност, иако то није увек лако.

“Верујем да је после Брегзита ЕУ потребно да се шири, али уместо тога Унија се зачаурила око својих унутрашњих проблема и не види ширу слику. Србија је потпуно опредељена за европски пут, али морамо да живимо, да побољшамо услове живота грађанима и бринемо се о себи заједно са суседима”, додао је он.

Вучић је указао да је Србија за само пар месеци успоставила усаглашеност са ЕУ у нивоу од 63 одсто, након што је била раније на 46 процената.

“Србија се усаглашава све више са декларацијама Уније, а да ли је неко то приметио?”, упитао је Вучић.

Верујем у уједињену Европу, сви треба да будемо у оквиру ње

Председник Србије Александар Вучић поручио је да верује у уједињену Европу и да само уједињена Европа може како треба да одговори на кризу.

“Верујем да сви од нас треба да будемо део уједињене Европе”, истакао је Вучић на завршетку првог лидерског панел БСФ – а “Будућност Европе – одолети и истрајати”, одговарајући на питање шта ће бити кључно за будућност Европе.

Вучић је захвалио посебно Давиду Сасолију и Шарлу Мишелу, додајући да је тачно то што је рекао Мишел да је ЕУ започела један велики пројекат који има сасвим опипљиве резултате.

“Знамо све наше задатке и шта све треба да променимо (на путу ка ЕУ). Не могу да казем да молимо, али то је наша жеља да уђемо у ЕУ. На крају, потребнио смо једни другима. Ако погледамо, на пример, Србе и Хрвате, не можемо да се сложимо готово ни око чега у вези са прошлошћу, али верујем да без сарадње Срба и Хрвата не можемо да преживимо у будућности, да не кажем да не можмео да побољшамо садашњу позицију”, навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да зато верује не само у помирење већ и практичан приступ који ће довести до бољих решња у будуцуyхности и поновио да верује у уједињену Европу.

 

Подели на: