Најновије вести

Вучић: На јесен ћете видети како пуца у пола света

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су пензије и плате у Србији сигурне и неће бити смањиване, и поред кризе у вези са коронавирусом која је изазвала тектонске промене у свету.

 

“За све грађане да знају имали смо у јулу одличан ПДВ, акцизу, бољи порез на добит него што смо очекивали. Рашоди су нешто већи због коронавируса, али приходи су добри. На рашодима мораћемо да радимо, да их смањујемо”, рекао је Вучић новинарима у Батаници где је присуствовао почетку градње нове ковид болнице.

Председник Вучић поновио је да не може да подржи присуство српских представника на прослави Олује у Книну, али је додао да су можда њихови аргументи јачи,уз констатацију да он то за сада не види.

Он је рекао да је то пренео и председнику СДСС Милораду Пуповцу, али и да тим поводом неће рећи ниједну тежу реч.

“Не желим да дође до срспко-српских тешких речи или зида и санкција на Дрини. Ја ћу се држати тога, а нисам одушевљен овим потезом. Али они тамо живе и имају своје идеје, можда су њихови аргументи јачи од наших”, закључио је Вучић.

“За нас је важно да Србија и Република Српска заједно обележавану страдање српског народа и трагедију због остварења најтежег етничког чишћења од Другог светског рата”, рекао је Вучић и најавио да ће бити подигнуто спомен обележје, као и на Петровачкој цести где је бомбардована колона.

Вучић је нагласио да Србија има стабилан буџет, сигуран фискални систем, те додао да пензионери и радници у јавном сектору могу бити мирни, јер су им пензије и плате сигурне, док ће у другим земљама сигурно бити смањене.

Најавио је да ће држава ићи са даљим мерама подстицаја привреде, као што је “моја прва плата”, којим се жели ојачати привредни систем.

Казао је да ће се водити разговори са најпогођенијима у овој кризи, а то су туристички сектор у Београду, Новом Саду и Нишу.

Навео је да су та три града посебно погођена, док остале туристичке дестинације, као што су Златибор и Врњачка бања имају попуњеност од око 80 одсто, а Београд свега пет до шест процената.

“Видећемо шта можемо да урадимо да их подстакнемо да не затварају”, нагласио је Вучић.

“На јесен ћете видети како пуца у пола света. Ови бројеви мењају свет. Људи нису видели ово ни од 1929. до 1933., ни после Другог светског рата. Када САД падне за 34 одсто у другом кварталу и рачуна да ће имати смањење привредног раста од 20 одсто, то су невероватне тектонске промене у свету”, нагласио је он.

Рекао је и да ће еврозона имати негативан раст од минус 14,4 одсто, те да су ти сви подаци показатељи “економском потопа”.

На другој страни Србија са плус пет, односно минус шест, много је другачија у односу на све друге.

“Нека говоре луд и диктатор, психопата, али семафор показује другачије. Значи да људи могу да буду сигурни. Србија је нешто успешнија од осталих, плате и пензије су сигурне”, поновио је.

Вучић: Да се провере приходи свих, моји међу првих 10
Председник је поручио да нико није изнад закона и да очекује да се провере приходи свих, како министара, премијера, тако и свих оних са апртманима у Лондону или рачунима у Цириху или другим пореским рајевима, као и да он жели да буде међу првима којима ће се имовина испитати по новом Закону о пореклу имовине.

Председник је поручио да Закон о вредности ОВК који планирају да усваје привремене приштинске власти представља покушај да се натерају Срби да мисле као Албанце и да буду хапшени уколико говоре другачије.

На питање шта мисли о предлогу за усвајање Закона о вредностима такозване ОВК, Вучић је навео да привремене приштинске власти хоће да уведу вербални деликт и да натерају све Србе да мисле као Албанци на КиМ и да ако кажу нешто другачију иду у затвор.

“То вам је постала нека врсте моде у региону, да не смете ништа да кажете ако другачије мислите. Направили су моделе истине, и ако изађете из тог модела истине биће општа медијска хајка”, рекао је председник.

Председник Србије је то рекао у Батајници одговарајући на питање новинара да ли ће Управа за приходе проверити све и да ли ће се на том списку наћи и министри, као рецимо Александар Вулин.

Вучић је истакао да се не меша у посао Управе и да је њихов задатак да раде свој посао и провере све, напомињући да су већ четири министра били предмет обраде.

“Што се тиче тетки и станова, важно да се провере сви и очекујем да се сви провере и они са апартманима у Лондону и рачунима у Цириху и другим пореским рајевима”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је донет и важан Закон о пореклу имовине, и да би желео да буде предмет обраде те Комисије у првих 10 и да подаци буду доступни грађанима Србије да виде шта је ко стекао, као и да предмет буду сви и они који мисле да су мимо и изнад закона.

“Не интересују ме хајке и харанге, закон мора бити свето писмо и за Управу и за Министарство финансија”, поручио је Вучић и додао да ће они који не раде у складу са законом бити смењивани.

Поводом списка Управе за прање новца, каже да не жели да се правда због постовања закона и поручује да се о томе пита народ, а не њих десетак који увек “дижу дреку”.

На примедбу да неки медији не помињу цео списак, каже: “Па шта, да ли ја треба да трчим и да се правдам”, додајући да они безброј пута дневно слажу.

Подели на: