петак, 03. фебруара 2023. | 07:02
Најновије вести

Вучић: Најбруталније политичко насиље у последњих неколико година

Председник Александар Вучић каже да су синоћ лица десничарске орјентације, иако је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне, напали Народну скупштину. Било је сваковрсног уплива и страних безбедносних служби, напоменуо је Вучић.

 

Александар Вучић је, у обраћању јавности поводом синоћњих демонстрација испред Народне скупштине, рекао да су грађани били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година.

Вучић: Лаж момка да је његов отац умро јер није било респиратора
Председник је навео да су неки медији на протесту представљали као хероје људе са криминалном прошлошћу, као и да је ноторна лаж коју је изрекао један момак да му је отац умро зато што у Земунској болници није било респиратора.
То је, како је рекао, “језива лаж”, пошто су лекари користили и инвазивне и неинвазивне методе и пребацивали тог човека у интензивну негу са респиратором. Истиче да је Земунска болница друга или трећа у Србији по броју респиратора и да ту није недостајао никада ниједан респиратор.
Вучић додаје и да је тај момак особа врло лоше прошлости, осуђивана за прекшајна и кривична дела. “Друго лице на које су се позвали има надимак Робија, лажно се представља као пољопривредник из Пазове, а у ствари је са Новог Београда, вишеструко осуђиван”, навео је Вучић.
“За разлику од неких ранијих времена, држава је у потпуности поштовала слободу окупљања, слободу демонстрација, слободу другачијег изражавања, мишљења и никада ни на који начин није угрозила то право припадницима свога народа и својим грађанима”, истакао је председник.
Вучић је навео да је протест био противзаконит и непријављен, у супротности са свим општим и посебним правним актима.
“Догодило се то да су лица десничарске оријентације, а нема никакве сумње да је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне и због свог разумљивог незадовољства због могућности пооштравања мера, напали Народну скупштину”, рекао је Вучић.
Навео је да учесници демонстрација говорили о мигрантима, “земљи као равној плочи”, 5Г мрежи.
Поручио је да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских и профашистичкихгрупа.
Објаснио је да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, јер није било начина да се зауставе људи који су користили каменице, ножеве, боксере, молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила.
“Суочени са свим тим, полиција је преузела ствари у своје руке и у складу са законом повратила контролу над објектом и растерала оне људе који су били насилни, а они пристојни мирни људи су се сами склонили, јер су видели како су нападали полицајце и нису желели да учествују”, објаснио је председик.
“Имамо доказе о уплетености регионаналних служби”
Подбацио је, према његовим речима, део безбедносних служби Србије, јер се тек касније видело да је било сваковрсног уплива страних безбедносних служби.
“Имамо доказе о уплетености појединих функционера неких регионалних служби. Не мислите да је то могло да буде случајно, дошао сам због короне, а онда сам упао у Скупштину”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.
Како је навео, неколико стотина лица је учествовало у немирима, пет полицијских аутомобила је уништено, 43 полицајца повређена, један има фрактуру лобање.
Додао је да је нанета огромна материјална штета и штета угледу Србије. Тврди да је циљ био да делегација Србије са већим оптерећењем путује у Брисел и Париз.
“Компромиса са насиљем и хулиганима неће бити”, поручио је председник.

Подели на: