Најновије вести

Вучић након састанка са Писторијусом; “Мора да се смањи мешање у унутрашње послове Србије”

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности након састанка са министром одбране Савезне Републике Немачке Бориса Писторијуса.

 

Вучић је навео да је разговор био отворен и искрен, и да је задовољан због тога.Ако се искористи прилика, Србија ће постати важан економски играч
“Немачка је наш најважнији економски партнер, они су на првом месту. Друга је НР Кина. Немачка је убедљиво најзначајнији партнер. Наш извоз је милијарду и сто милиона, укупно је то око 11 милијарди. То показује значај Немачке. Србија има већи БДП него све друге земље Западног Балкана заједно, али морамо да наставимо да напредујемо”, рекао је Вучић.

“Чланство у ЕУ је за нас кључно, и ја сам рекао министру Писторијусу да је за нас изузетно важна идеја јединственог тржишта у региону”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је дао реч да Србија никога неће изненадити војним потезима, и да његова реч значи више него многи потписи.

“Што се тиче Републике Српске и Босне и Херцеговине поновио сам нешто што сви знате, а то је да поштујемо територијални интегритет БиХ, и никада га није доводила у питање. Као што није доводила у питање интегритет Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине”, рекао је Вучић.

“Немачка је један од главних протагониста независности Косова, а ми имамо потпуно другачији став. Али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе. Наши органи проводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра. Али молимо и вас Немце да у оквиру Еулекса да се покрене истрага о покушајима убиства седморице Срба, од тога двоје деце, који су носили крст и бадњак. Или они који су покушали да убију Драгишу Гаљака. Волели бисмо да се стандарди изједначе”, рекао је председник Србије.

“РС у складу са Повељом УН и потписаним договорима, сматра да је уклањање динара са КиМ потпуно нелегално, и да није питање неких разговора. Реч је о директној провокацији у циљу етничког чишћења Срба са КиМ. Прикључење ЕУ остаје наш приоритет”, рекао је Вучић.

“Што се тиче односа према Русији објаснио сам специфичност позиције Србије, Повеље УН, односа према КиМ, у складу са тим рекао сам да је тачно све што говори Писторијус око територијалног интегритера Украјине, а ми у Србији најбоље знамо како изгледа кад некоме ускрачујете пораво на територијални итнегритет. Ни на који начин не угрожавамо сарадњу Украјине, учестововаћу на самиту у Тирани. Две године нисам видео председника Путина, осим веома кратко на самиту у Кини, нити шта кријемо нити било шта радимо противправно”, навео је председник Србије.

Вучић је поновио да су избори одржани у Србији били веома фер и поштени, и да ће прихватити све препоруке ОДИХР-а.

“Позвали смо представнике ОДИХР-а да посматрају наше локалне изборе. То није наша обавеза, али смо урадили то зато што ми ништа не кријемо. Имамо јасан легитимитет за свакога ко жели да посматра стање у нашој земљи. Сматрам да је веома важно да се поштују правила и међународне норме. Али сматрам да мора да се смањи мешање у унутрашње послове Србије, пошто се ни ми не мешамо у туђа посла”, навео је Вучић. На питање новинара ФАЗ о мешању страних фактора у изборе и о предочавању доказа о томе, Вучић је навео да није мислио на Русију када је говорио о томе.

“Чим завршимо извештај представићемо га. Да ли постоји руска пропаганда, па постоји. Постоји и нека друга. Само морате имати у виду да онолико колико сте ви осетљиви на мешање у ваше ствари, и ми смо осетљиви на то. Ми смо озбиљна земља и држава, и не састављамо извештаје на основу гласина. Ми ћемо прво партнере обавестити о томе, да добијемо праве одговоре. А не да представљамо ствари са друштвених мрежа. То није озбиљно”, рекао је он.

Писторијус је на питање на основу чега Немачка наоружава Приштину рекао да Берлин наоружава и Србију.

“Ми не испоручујемо офанзивно оружје, већ само за одбрану. Из наше перспективе ми смо признали Косово, и наш циљ у региону су мир и стабилност, као и заједничко приближавање ЕУ. Важни су ту добросуседски услови, и то је основни предуслов за стабилност”, навео је он.

Вучић је рекао да је данас Приштина противправно зауставила транспорт са новцем.

“Ако је Приштина суверена држава, што нас онда позивате на дијалог. Ако на све имају право, зашто вам је потребна Србија. И на то нема одговора. Тешка је ситуација за наш народ и гледаћемо да решавамо те проблеме. Новац ћемо овако или онако да решавамо. Чућете о томе и у мом говору на седници СБ УН, ако је у међувремену не затворе. Неке од квалификација које се дешавају на КиМ, и које ће имати правне консеквенце”, рекао је председник Србије.

Писторијус је навео да је Западни Балкан део Европе, и да у то нема сумње, на шта је председник Србије рекао да није на то мислио.

“Не постоји одговор на два питања. Питање је по ком то међународном акту Косово може да буде наоружавано, јер тај акт не постоји. Постоје акти појединих држава које су признале Косово. И са друге стране што се тиче самог дијалога, ми смо у дијалог позвани зато што другачије видимо правну природу ситуације на КиМ. Ако смо ту само да верификујемо оно што Приштина одлучи, ми онда вама нисмо потребни. 11 година чекамо да се формира ЗСО, и то није урађено. Чинили смо бројне уступке, а једну једину обавезу коју је Приштина прихватила није испунила”, рекао је Вучић.

Немачки министар одбране рекао је да је разговор био кратак али искрен, и захвалио се председнику Вучићу.

“У нашем заједничком интересу је да на западном Балкану владају мир и просперитет. Србија је важан економски чинилац на Балкану и важан партнер Немачке”, рекао је Писторијус.

Он је навео да види велики потенцијал за развој на Западном Балкану.

“Важно нам је да Србија не подржи сецесионистичке тенденције у РС, а морам рећи и да ескалација доноси штету перспективи чланства у ЕУ. Мудрост политичког живота је да свако мора направити компромисе, морамо премостити прошлост и да спречимо спирале ескалације. Позвао сам на дијалог и у Приштини, и мислим да се свака мера мора доносити на адекватан начин, са прелазним роковима. Ту говорим о динару. Нико не сме да заоштрава ситуацију”, навео је Писторијус.

Писторијус је рекао да је Русија донела рат у Украјину, који траје већ две године.

“То је покушај подривања нашег начина живота у слободи. ЕУ и НАТО подржавају Украјину, и урадићемо све да подржимо Кијев. Санкције су важно средство за то, и Србија би се као кандидат требала придружити санкцијама. Важно је да Србија и тзв. Косово наставе да спроводе договорено. Вучић ме је уверио да са стране Србије неће бити подривања мира и стабилности”, рекао је немачки министар и додао:

“Око избора и ту чекамо коначан извештај и ркеао ми је председник да ће укиниту све мањкавости и ту сам веома захвалан за ту изјаву. Хвала на добром и отвореном разговору”.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром одбране Немачке Борисом Писторијусом у Београду.

Састанку је присуствовао министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба војске Србије Милан Мојсиловић и други представници ВС, као и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад.

Писторијус је дошао у Београд из Сарајева, а пре два дана боравио је и у Приштини где се састао за званичницима привремених приштинских институција.

Он је затражио да се ускоро поново покрене дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ. Писторијус је рекао, поводом одредбе укидања динара на КиМ, да Приштина има право да спроводи своје “законе”, али да је потребна адекватнија комуникација.

Подели на: