Најновије вести

Вучић: Нећемо да станемо ни на сенку Црној Гори; Милатовић: Окрећемо нови лист, битно именовање амбасадора

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре са црногорским председником Јаковом Милатовићем да је за нас Црна Гора важан партнер, не само из економских разлога већ и због традиционалне блискости два народа. Сложили смо се да је битно именовање амбасадора, рекао је Милатовић и истакао да се његовом посетом окреће нови лист у односима две земље. Вучић је приредио Милатовићу свечани дочек испред Палате “Србија”. Уследио је састанак двојице председника и пленарни разговори делегација.

 

 

Вучић приредио свечани ручак у част председника Црне Горе
Председник Вучић приредио је свечани ручак у част председника Црне Горе Јакова Милатовића и поручио му том приликом да је овде увек добродошао и да бисмо волели да Србију сматра својом кућом.

“Драги пријатељу, хвала Вам, још једном, на посети. То је за нас велика част, посебно када је реч о односима Србије и Црне Горе, који ће, надам се, од пријатељских прерасти у братске. Желим Вам успех у раду и све најбоље грађанима Србије и Црне Горе. Овде сте увек добродошли и волели бисмо да Србију сматрате својим кућом и да долазите што чешће”, објављено је Инстаграму.

“Нек живи пријатељство и братство Србије и Црне Горе”, поручио је председник Вучић.

 

Председник Црне Горе положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали
Председник Црне Горе Јаков Милатовић, у пратњи потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали у оквиру званичне посете Републици Србији.

Након полагања венца, Милатовић је у спомен-књигу уписао је: “Моје поштовање и захвалност у име грађана Црне Горе свим палим борцима ослободилачких ратова који су дали своје животе у одбрани мира и слободе. Много пута кроз историју народи Црне Горе и Србије су били у истом строју, што нас обавезује да чувамо све вредности које нас повезују и на њима темељимо наше односе и сарадњу.“

Вучић: Председник Црне Горе дочекан на највишем нивоу, ускоро састанак две владе
Одговарајући на питање новинара о начину на који је дочекан Милатовић, Вучић је рекао да је дочекан на највишем нивоу.

“Дочекали смо га као мало кога, трудимо се да будемо добри домаћини. Овде код нас у Србији свакоме је дозвољено да каже шта жели, на начин који жели, никада се ни на кога нисмо љутили. За нас је једино увредљиво ако нам неко каже да нисмо добри домаћини, све остало је питање политике, дискусије, разговора и дијалога”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је, од када је председник, пре Милатовића само за још двојицу званичника приредио и свечану вечеру и ручак.

Милатовићу је пожелео успешан мандат и поручио да су он и чланови црногорске владе увек добродошли.

“Уверен сам да ћемо у наредна два-три месеца имати заједничку седницу две владе”, поручио је председник Србије.

Милатовић: Важно да се ситуација на КиМ стави под контролу
Јаков Милатовић је поручио да је за њега важно да се ситуација на северу КиМ стави под контролу и да дође до деескалације односа између Београда и Приштине, истичући да је то приортет у Србији, али и Црној Гори која је њен сусед.

“Подржавамо искрено дијалог Београда и Приштине и желимо да се тај дијалог оконча на корист и Београда и на корист Приштине. Нисам срећан због тензија и опет апелујем на деескалацију и поздрављам напоре Београда за то и знам да је Вучић урадимо доста да дође до те деескалације. За танго је потребно двоје“, рекао је Милатовић на питање да ли му је сада јаснија ситуација на КиМ.

Додао је да су позиција ЕУ и дијалог који постоји у оквиру платформе коју је представила ЕУ – оно што Подгорица у овом тренутку подржава.

Према његовим речима, најважније је да се стави фокус на теме које зближавају, а не удаљавају, те да је кључна ствар – оздрављење односа.

Напоменуо је да су 95 одсто оне теме које зближавају, те да то треба да буде у фокусу односа двеју земаља.

“Постоје оне где немамо исте ставове, наравно да је питање Косова једна од њих. Мислим да би званична Црна Гора и Београд требало да у наредном периоду прилазе темама које нас удаљавају на један смисленији начин, једни другима да се ставимо у ципеле и отворено разговарамо. Знате да је Црна Гора признала независност Косова 2008. године. Ја мислим да будемо негде људи и политички довољно писмени да разумемо позицију Србије када је у питању њен поглед на оно што каже да је део њене територије”, рекао је Милатовић.

Вучић: Пружићемо утемељене одговоре о изручењу Светозара Маровића
Александар Вучић је истакао да ће Србија узети у обзир шта је о случају изручења Светозара Маровића Црној Гори рекао председник те земље Јаков Милатовић, као и да ће Србија као озбиљна и одговорна држава на озбиљан начин пружити утемељене одговоре.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли су он и црногорски председник разговарали о изручењу Маровића.

“Код мене се као питање намеће нешто друго. Зашто се у нашим односима увек тражи разлог да се онај други окриви за непоштовање. Јесте ли размислили, боли ли нас то што је Црна Гора признала незаконито отцепљење дела територије Републике Србије? Је ли нас болело када је наш амбасадор у Подгорици протеран, а није било ваљаног разлога за то? Као знак поштовања према господину Милатовићу, за 10-12 дана одабраћемо ко ће бити наш нови амбасадор“, рекао је Вучић.

Оценио је да је потребно гледати ствари и из туђе визуре, и да он током свог обраћања није говорио о “српском питању“.

“Како је могуће да 28 одсто становништва у Црној Гори чине Срби, а да је у јавном сектору запослено само осам одсто? Мислите да је питање толиког броја људи мање важно од једног човека? Србији сви увек кажу све. Зато и желимо да разговарамо. Само молим да се некада ставите у наше ципеле, да видите како изгледа из нашег угла“, рекао је Вучић.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је да је он покренуо тему изручења Маровића.

“’Сматрам да свако ко је кривично кажњен у Црној Гори ту казну треба и да одслужи. Од председника Вучића сам добио уверење да ће се Србија одговорно односити према томе“, рекао је Милатовић.

Вучић: Неистинити наводи о куповини Прве банке Црне Горе
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су неистинити наводи да ће Банка Поштанске штедионице купити Прву банку из Црне Горе.

”Када је реч о куповини Прве банке, која је у власништву Ђукановића, од стране Поштанске штедионице, реч је о ноторној неистини. То је и сама Поштанска штедионица, мислим, демантовала. На такве неистине смо у Србији навикли”, рекао је Вучић.

Говорећи о могућности увођења директног платног промета између Србије и Црне Горе, Вучић је нагласио да је то важно питање и једна од препрека у развоју бизниса и економских односа двеју земаља.

”Не бих да говорим о томе ко је за то кривац, али само желим да знате да је с наше стране то потпуно чисто. Овде је у питању нешто друго. Највећи број кореспондентских банака у Црној Гори је из Швајцарске и Немачке, па они желе да с тим раде. Код нас то функционише 15 година са БиХ, где је валута за плаћање конвертибилна марка. По принципу међународног клиринга, ту нема проблема”, рекао је Вучић.

Милатовић: Овом посетом Црна Гора и Србија окрећу нови лист у односима
Председник Јаков Милатовић рекао је да му је задовољство што је у Београду. Нагласио је да је после Брисела посетио Београд. Захвалио је на гостопримству.

“Присуство Вучића на мојој инаугурацији и моја посета Београду у кратком року значајне су за ревитализацију односа две земље”, каже Милатовић.

Истакао је да је Србија Црној Гори највећи трговински партнер, значајна је сарадња у области туризма, а Србија је и највећи инвеститор у Црној Гори.

“Са Србијом немамо дипломатски однос на нивоу амбасадора, немамо граничне прелазе. Никада није одржана седница двеју влада”, напоменуо је Милатовић.

Према његовим речима, Црна Гора и Србија деле заједнички европски циљ.

“Уз пуно уважавање, када о неким темама не мислимо исто, битно је да изградимо поверење”, рекао је црногорски председник.

“Битно је да не реметимо односе већ да их унапредимо. Сложили смо се да је битно именовање амбасадора”, рекао је Милатовић и истакао да се овом посетом окреће нови лист у односима двеју држава.

Вучић: Србија заинтересована за течни гас, на сенку да вам станемо нећемо
Вучић је навео да је Милатовић затражио најповољнију позицију за Црну Гору на Експо 2027, што му је председник Србије и обећао.

“Разговарали смо и о свим другим важним питањима – од инфраструктурних питања, о изградњи ауто-путева који ће нас повезивати, да из Београда до Подгорице стигнемо за четири и по сата, потреби за даљом изградњом железничке пруге, даљим повезивањем и у енергетском смислу“, рекао је Вучић.

То се, каже, односи на далековод Пљевља – Бајина Башта, код којег постоје техничка неслагања и проблеми, што се данас анализирало.

Говорило се и о најави из Црне Горе која намерава да направи терминал за течни гас у Бару.

“Србија је заинтересована да део тог течног гаса купује, зато смо спремни да челичне цеви одмах пустимо према мерној станици која би била у Бијелом Пољу. Дакле, Златибор – Пријепоље – Бијело Поље је мерна станица да бисмо могли да се повежемо и да значајне количине тог гаса преузимамо“, рекао је Вучић.

Навео је да би дневно било могуће преузети 2,7 милиона кубних метара, што, истиче, није довољно, али би помогло даљој сигурности снабдевања и диверсификацији гасног снабдевања у будућности.

Вучић је навео да у Црној Гори има многих који се труде да подигну страх од Србије, те поручио да ће Србија учествовати само у оним стварима у којима Црна Гора то жели.

“На сенку да вам станемо нећемо. Не пада нам на памет да од било кога тражимо било шта што неко други не жели, и веома сам задовољан што сам са господином Милатовићем могао отворено да разговарам о многим питањима. О некима смо сагласни, о некима нисмо, али разговарамо на веома цивилизован, нормалан начин који треба да гради поверење између нас, али и између наших државних институција у будућности“, рекао је Вучић.

Вучић: Црна Гора важан партнер Србије, најважније да грађани осете добробит сарадње
Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је са Јаковом Милатовићем разговарао о свим важним темама – о инфраструктурним питањима, изградњи ауто-путева, даљој изградњи железничке пруге, као и о даљем повезивању у енергетском смислу.

“Разговори су потврдили да делимо мишљење да је јачање билатералних веза и што тешња сарадња од огромне узајамне користи. Наши добри односи важни су због људи који морају да осете корист и добробит од онога о чему разговарамо“, рекао је Вучић.

Истиче да Србија са Црном Гором, имајући у виду величине земаља, има највећу трговинску размену, те да је Црна Гора важан партнер не само због економије, не само због онога што може да се мери бројчано, већ и због традиционалне блискости, повезаности, наших грађана и великог броја Срба у Црној Гори и Црногораца у Србији.

Због тога се, додаје, две земље труда да унапреде односе.

Након састанка двојице председника, уследио је састанак делегација Србије и Црне Горе, после чега се очекује обраћање Вучића и Милатовића.

Вучић дочекао Милатовића испред Палате “Србија”
Јаков Милатовић је стигао испред Палате “Србија”, где га је на црвеном тепиху дочекао председник Александар Вучић, уз гарду Војске Србије. Уследило је интонирање химни две земље.

Свечаном дочеку присуствују министри у Влади Србије, као и чланови црногорске делегације.

Подели на: