Најновије вести

Вучић: Немојте ни да сањате да ће Србија признати Косово

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас Вјоси Османи и привременим приштинским властима да ни не сањају да би Србија могла признати независност Косова.

 

 

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише објаву Османи да иза свих нон-пејпера стоји Србија, уз констатацију да је то неистина и лаж.

„Ако се они сада надају да би Србија прихватила такво признање Косова поручио бих да не сањају, а камоли да Србија стоји иза такво нечег“, рекао је он.

Казао је да, пошто увек и иза свега виде њега и Србију, те да он, да није добио питање, не би ни прокоментарисао објаву Османи.

„Видим да читав дан славе што их је Нетфликс ставио на њихову листу држава. Нетфликс вас је ставио на ту листу, шта ће вам Ун и Интерпол. Гледајте филмове, шутирајте лопту“, поручио је Вучић.

“Нон-пејпер изненађење, следе све већи притисци на Србију”

Председник Вучић рекао је да је веома изненађен начином на који је састављен нон-пејпер, али да, ипак, није добар за нашу земљу, иако је је много бољи и више нуди од Ахтисаријевог плана, он је по његовим речима доказ да ће притисци на Србију бити све већ.

“Та појава нон-пејпера значи да ће притисци на Србију бити све већи и да се ближимо коначним пристисцима у коме мора да дође до неког решења или до проглашења кривца”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да све то значи да морамо да водимо рачуна како играмо ту игру, будемо врло пажљиви и мудри у овој ситуацији и да је зато врло обазрив у давању изјава поводом тог питања.

Каже да у претходне две ноћи није укупно спавао више од пет сати, јер се мучио читајући своје и званичне белешке, како би видео када су се, где и пред ким неке ствари изговарале.

Додаје да је свакако нон-пејпер правио неко ко је врло компетентан и да мисли да је бар једна од особа које су то правиле од њега и образованија и паметнија и да се не стиди да то каже.

Упозорио је да као у шаху морамо да будемо врло опрезни да не би дошло до тзв. контумације, што значи искључења једног од играча односно пада заставице.

“Партија још траје, ово је за мене још изненађење, начин на који је то урађено, а ја не могу да се обазирем на анализе квази стручњаака који нису ни видели нон-пејпер, а све унапред знају шта би би треблао да буде одговор Србије”, рекао је Вучић.

Додаје да је зато врло обазрив у давању изјава и додао да је пустио Приштину да каже да Србија стоји иза тога и да им се сада сви смеју.

Они нам без грешке увек помогну када окриве нас, додао је Вучић.

“Ја и наши тимови и даље анализирамо нон-пејпер. Мислим да знам ко је морао да учествује у његовом састављању. Ипак, нисам сигуран да су осим изненађења, више од тога постигли. Мене је заста изненадио тај папир, јер је најпаметније написан до сада. Има више у њему за Србију него што је у Ахтисаријевом плану, много, много више. Ту је до сада највише понуђено, макар неформално, него што би Србја могла да добије, а да ли је то добро или није, да будемо јасни – то је ужасно тешко и лоше”, навео је Вучић.

Морамо да водимо земљу на најпаменији начин, само не смемо да пустимо да партија буде завршен пре рока и пре краја, јер онда немамо никакве шансе и може да се заврши нашом пређаом или контумацијом, закључио је Вучић.

“Ако нема дијалога још боље, радићу нешто добро на другом месту”

Председник Александар Вучић рекао је да лично никада није веровао у ефекат притисака и да њега занима разговор о решењу и проналажењу компромиса у дијалогу Београда и Приштине.

Поводом Куртијеве посете Бриселу, која је уследила после Вучићеве и питања очекује ли наставак дијалога, председник је неколико минута пре него што је стигла вест из Брисела у којој Курти тврди да неће присуствовати диљалогу 11. маја, одговорио:

“Позван сам за 11. мај. Ићи ћу на дијалог 11. маја ако га буде. Ако кажу да га нема, још боље, радићу нешто добро на другом месту и имаћу мање мука тог дана. Бар један дан ћу лепше да проведем”, рекао је Вучић.

Он је истакао да никада није веровао у притиске, да њега интересује да разговара.

“Ако можемо да успостављамо неку врсту политичког поверења, да причамо о решењима, компромисима. А, то што ће неко да прети Србији или Србима, што ће неко да прави некакве војне базе… Знам да је људима непријатно, али се на то само осмехнете, јер би сваки даљи мој коментар био сувишан”, рекао је Вучић.

По том питању му је, каже, јасно како неко не разуме ни своју ни снагу других.

Подели на: