Најновије вести

Вучић: Није логично да је Хоти измислио да Брисел пише текст коначног споразума

Водимо сувише тешке преговоре да бисмо добијали “готове папире”, поручио је данас председник Александар Вучић, мада, додао је, не делује логично да је Авдулах Хоти баш све измислио када је рекао да Брисел пише текст коначног споразума, преноси Тањуг.

 

Њега, ипак, како истиче на прес конференцији, више брине оно што би у неком свеобухватном споразуму могло да пише.

Председник верује да ће тек после дугог, тешког и напорног преговарања моћи да се дође до компромисног решења за косовско питање и истакао да би желео да ти преговори буду озбиљни и одговорни, као и да ЕУ разуме и потребе и захтеве Србије, а не само држава чланица.

Упитан да ли мисли да нека варијанта коначног споразума Београда и Приштине већ постоји, шта би могло да пише у њему и да ли је сагласан са појединим оценама да је аутор тог споразума Немачка, Вучић је рекао да о косовском питању морају да се воде тешки и озбиљни преговори, а не да се добијају “готови папири”.

Поновио је да га је изненадила изјава премијера косовских привремених институција Авдулаха Хотија да се пише завршни споразум између Београда и Приштине, али и додао:

“Колико год да им не верујем, не делује логично да је баш све сасвим измислио”.

Међутим, како је рекао, више од тога да ли имају нешто и шта каже Хоти, брине га то што му се чини да би у предлогу будућег споразума могло да пише.

“Зато бих волео да се преговара озбиљно и одговорно и да ЕУ разуме потребе и захтеве Србије, а не само потребе и захтеве држава чланица и да надам се да ће ЕУ тако поступати”, рекао је Вучић.

Каже да има пуно поверење у преговарачки тим ЕУ да ће бити независни, објективни и професионални и да је сигуран да тек после дугог и тешког процеса напорног преговарања може да се дође до компромисног решења.

Истиче да компромис није узети Србима све, а Албанцима дати све.

Подели на: