Најновије вести

Вучић: Нова стратегија Приштине значила би да они желе ескалацију сукоба

Надам се да привремене приштинске инстуитуције неће покушати да примене стратегију коју смишљају и по којој би њихове снаге биле на територији целог Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вућић одговарајући на питање новинара шта значи смишљање те стратегије и је ли то притисак на Србију.

 

 

О томе ћемо да разговарамо. Не мислим да ће то лако да се догоди јер би то значило да више не постоји никакав траг било каквог споразума. То онда значи да они желе ескалацију сукоба и ништа друго”, рекао је Вучић после свечаног отварања деонице Нови Београд – Сурчин ауто-пута “Милош Велики“.

Додао је да се нада да привремене приштинске институције неће покушати да примене ту стратегију безбедности.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је портпарол Европске уније Петер Стано потврдио да споразум Београда и Приштине од 23. новембра око регистарских таблица нема постављени крајњи рок, нити датум истицања и додао да има проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено.

На питање новинара колико још на простору Косова и Метохије могу да се користе КМ таблице и оцену да грађани на КиМ очекују одговор шта да раде, Вучић каже да народ на КиМ зна да то нема везе са њим већ са Куртијевим непоштовањем споразума које постигне.

Вучић је, након отварања деонице ауто-пута Нови Београд – Сурчин, навео да има проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено.

“Портпарол Европске уније Петер Стано потврђује сваку моју реч и каже да је споразум који је постигнут око таблица временски неограничен и да нема рокове. А шта ви очекујете да урадим? Да уђемо тенковима, онда бисте рекли:”Вучићу вратио си нас у 90, а ако се боримо преговорима онда није довољно. Шта у ствари ви хоћете?”, упитао је Вучић.

12:39 – Јеремић и Рашић су урадили све да такозвано Косово добије столицу у УН

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су председник Народне странке Вук Јеремић и министар у приштинској Влади Ненад Рашић стручњаци за косовско признање и да су урадили све да такозвано Косово добије столицу у УН.

“Рашић и Јеремић су стручњаци за то, све су урадили за столицу тзв. Косова у УН. Јеремић је човек који им је дао питање за МСП. Рашић је већ признао независно Косово. Нажалост његову, ја нисам на његовој страни нити ћу икад бити на страни оних који би да разграђују Србију”, рекао је Вучић у одговору на питање новинара како коментарише изјаву Рашића да је споразум ЕУ де факто признање тзв. Косова и Јеремићеву изјаву да је то само корак ка столици такозваног Косова у ЕУ.

Вучић је на конференцији за новинаре на церемонији отварања деонице пута Нови Београд – Сурчин, ауто-пута „Милош Велики“ говорио и о изјавама црногорског председника Мила Ђукановића, које су се односиле на иницијативу Отворени Балкан и поручио да због изборне тишине и председничких избора у Црној Гори не жели да сада даје коментар, али да ће свој одговор дати у понедељак, као И другом кандидату Јакову Милатовићу у вези с кинеским кредитом.

Председник Србије је говорио и о ЕПС-у и рекао да је то важно питање, али да и у том, као и у свему другом када се у држави мењају ствари, наилази на отпор.

“Отпори су свуда на сваком месту, штајкови на сваком кораку, свуда све иде тешко, сви хоће да сачувају своје привилегије, сви хоће да наставе да лепо живе, ако је могуће да се ради мање”, рекао је Вучић.

Он је објаснио да су зато позвани оне који то знају најбоље у свету да нам по том питању помогну.

“Да ли ће да буде безброј отпора? Оних трикова најбеднијих и најјаднијих “а доводиш нам Норвежане, нема Срба паметних”. И онда шта на то да кажете. А што доводиш Кампаца? То ти се свиђа, ово ти се не свиђа. А што си довео целу петорку Партизана.Па то ти се свиђа ово ти се не свиђа. То је Србија, та борба против привилегија ће увек бити тешка, увек за политичаре најтежа, за оне људе који се обраћају народу”, закључио је председник.

Вучић је говорио и о изјави лидера Србија Центар-СРЦЕ, Здравка Поноша који је изнео тврдњу да када је председник Србије боравио у Врању, да је његов покрет тамо сакупио 720 потписа.

“Када изгубите од некога са више од миллион и по гласова разлике ,а онда кажете или слажете да сте скупили 700 потписа ту и ту, а међу тим људима ћемо да пронађемо колико њих стварно то нису ни потписали”, рекао је Вучић.

Он је нагласио и да у Врању може да “скупи дневно, 10.000 (потписа), без проблема”

Вучић је рекао да нема проблем ако његови политички противници “своде све на лично” у недостатку других аргумената и поновио да “га никад неће победити”.

Подели на: