Најновије вести

Вучић: Ново малтретирање Срба на КиМ, решили су да се обрачунавају и са децом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се на КиМ догодио нови случај малтретирања Срба од тзв. косовске полиције, која је напала децу Дару и Кристијана, брата и сестру, у селу Житковац код Звечана, као и да је јутрос разговарао са њиховом мајком Маријом.

 

 

Вучић је на конференцији за медије рекао да су јуче насилно зауставили брата и сестру и да су Кристијана ударали ногама по телу и оборили на земљу, држали га у клечећем ставу, док су Дару оборили и вукли по земљи.

“Када је дошла њихова мајка Марија, са којом сам јутрос разговарао и која је сва уплакана била, затекла је како јој сина на коленима држе на земљи, ћерку босу, која је од стреса неколико пута колабирала. Ти тзв. полицајци, лажни, рекли су да су све заустављали са кацигама и капама, па је ваљда требало да се иживљавају над њима. Замислите, деца од 15 и 17 година имала су капе и возила квад, па су мислили да су то опасни терористи, па су решили да се обрачунају са децом као у филмовима”, рекао је Вучић.

Казао је да та деца имају и мањег брата и да је то био велики шок за њега.

“Много година уназад покушавамо да сачувамо мир и стабилност и да економски напредујемо, наша је земља заиста дала све да то тако и буде, да чувамо мир, да земља најбрже напређује у својој историји, то су чињенице. Међутим, колико год да смо се трудили да будемо озбиљан и одговоран патнер западним силама и налазимо се на европском путу, отворено говорим, никада нас нису на такав начин посматрали. Уколико не бисмо служили по сваком њиховом захтеву беспоговорно и безусловно, како то воле да кажу, увек бисмо ми били кривци, па макар никакве кривице немали”, рекао је Вучић.

Говорићу о ономе што је преостало да учинимо, јер излаза више немамо, додао је Вучић.

Ниједан Албанац није убијен, нити рањен, а за Србе ни истрага

Председник Србије указао је да ниједан Албанац од почетка године није ни убијен, нити рањен, нити теже повређен, док нема ни истраге по питању пуцања на Драгишу Гаљка, а ухапшени Радош Петровић и Обреновић испребијани и даље у притвору.

Вучић је указао и на друге случајеве.

“Браћа Стефан и Милош Стојановић упуцани су у Готовуши од стране припадника КБС Азема Куртаја. Претпоставили бисте када неко жели да пуца на Бадњи дан и рани двоје деце, да тај неће скоро изаћи из затвора, а не притвора, тај човек је у тобоже кућном притвору, у ствари је у нечему што није чак ни прави кућни притвор, де факто на слободи”, рекао је Вучић.

Такође је навео да је Миљан Делевић упуцан на бистричком мосту 23. јануара, наводећи да је метак тада окрзнуо и Душана С.

“Нико никада није одговарао, нико се не налази ни у кућном, нити у било каквом другом притвору”, истакао је Вучић.

Према његовим речима, тзв. Косовска полиција је пуцала на Милана Јовановића из Звечана код нелегалног пункта на бистричком мосту кад је носио шерпе и лонце.

“Подсетићу вас да је КПС у првом тренутку рекао да се то није десило и да је то српска измишљотина. Нико из света, ни Еулекс ни они који су за то задужени, нису реаговали. Ћутали су као заливени, пустили да то прође”, рекао је председник.

Даље је навео да, када су докази јасно показани, онда су рекли: “Извините, мало смо пуцали”.

“Онда су рекли да су отворили истрагу, па су њих тројица били у кућном притвору, један у тобож правом притвору. Нећете веровати, нико није крив, нико више није у притвору”, указао је Вучић.

Навео је да је Куртијева полиција са два метка у леђа упуцала 29. маја Драгишу Гаљка кога је посетио у болници у Београду. Гаљак је, каже Вучић, два метка добио у леђа.

“Је л’ ви можете да верујете да уопште нема истраге по том питању? Не постоји ниједна територија у свету, полиција која такво дело не гони по службеној дужности. Јел’ можете да верујете да су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић истог тог 29. маја оптужени за кривично дело тероризма, хулиганизам, да људи ништа нису урадили”, навео је председник.

Каже да је су му представници НАТО-а рекли да знају да ти људи ништа нису урадили, али су их предали косовској полицији, јер, како су рекли, морали су то да учине по њиховим захтевима.

Еулексу упућен предлог да полиграфски испита припаднике МУП-а

Председник Србије рекао је да је српска полиција упутила Еулексу предлог да њихови стручњаци дођу у Београд и спроведу полиграфско испитивање припадника Министарства унутрашњих послова, Антитерористичке групе посебне јединице полиције, који су ухапсили три припадника тзв. косовске полиције Р. З. Б.С. и М.Ш. у административном појасу према КиМ, далеко у дубини територије централне Србије

“Ми њима нудимо, ајде ви стручњаци из Еулекса иако вам то није мандат, дођите у Београд, понесите вашу машину, поведите вашег стручњака. Ми вам дајемо људе који су их ухапсили. Ако прођу полиграфско тестирање да су ухапсили та лица, питајте их где су их ухапсили. Нећемо им дати податке о нашем кретању, али да ли су их ухапсили и на којој територији – испитајте их полиграфски и обавестите светску јавност да ли лажемо или не”, рекао је Вучић.

Нагласио је да не може да утиче ни на писање приштинских медија, али ни на ставове Приштине и дела међународне заједнице.

“Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни Западне ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и Кфорови војници “, рекао је Вучић.

Додао је да ни један Албанац није повређен и да су у инцидентима на КиМ Срби повређивани и упуцавани и оценио да то не интересује међународну заједницу.

“Увек се прича о деескалацији и о две стране. Било је речи о томе шта ради Приштина, јер има одговорних земаља. Посебно бих желео да се захвалим нашим Мађарским пријатељима и то је негде подразумевајуће, јер су нам истински и искрени пријатељи. Али желим да се захвалим и једној земљи која показује више фер однос у оквиру Квинте него раније. То је Италија. И заиста им хвала, јер ми се чини да разумеју каква је ситуација. А о осталим земљама боље да не говорим”, навео је Вучић.

Једино припадници Кфора и НАТО команда били коректни

Председник Србије рекао је да су НАТО команда и припадници Кфора једини коректно радили посао на КиМ, за разлику од Еулекса.

“Ми њихове лажи да спречимо, нећемо. Ни западне ни албанске. Јер они раде заједнички посао. Једини за кога могу да кажем да није био некоректан су НАТО команда и Кфорови војници “, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Нагласио је да ће у наредном периоду бити донете одлуке о даљим корацима када је КиМ у питању и да се око тога Србија неће консултовати ни са ким.

“Што се наших одлука тиче, доносићемо их сами, нећемо се консултовати ни са ким, једино ћемо поштовати оно што сам обећао команданту Ристући (командант Кфора генерал-мајор Анђело Микеле Ристућа) који је био коректан човек, што сам обећао и Јенсу Столтенбергу (генерални секретар НАТО). Према било коме другом никаквих обавеза немамо”, навео је Вучић.

Он је истакао и да никада наши органи нису прелазили административну линију и да је то рекао команданту КФОРА.

“Никада је нисмо прешли и то зна и КФОР и командант КФОРА”, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија урадила све што је било могуће и дала све од себе да се ситуација на КиМ стабилизује.

“Све смо дали од себе. И буквално су нас газили покушавајући да нас праве идиотима. А само погледајте овај Еулексов извештај о мониторингу. Овом оловком бих гађао свакога ко је тражио да они дођу, а зна се који стручњаци су то урадили”, истакао је Вучић.

Додао је да је ситуација у Србији најсложенија у савременој историји и да је Србија изложена великом притиску дела међународне заједнице.

“Пред нама ће бити много одлука у наредним данима, дугорочних, стратешких. То неће бити неважне одлуке које се тичу малог броја људи. Гледаћемо да чувамо мир али им нећемо дозволити даље малтретирање и угрожавање живота припадника српског народа само зато што су Срби”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је ситуација компликована и оценио да је најсложенија у савременој историји у последње 24 године.

“Наш народ под жестоким ударом убица лажова и превараната. Довољно добро знам колико смо мали у односу на НАТО земље, довољно добро знам да наша политика мора да буде развој и економски напредак али сам довољно свестан колико је опстанака нашег народа угрожен”, рекао је Вучић .

Додао је да је тренутно дијалог Београда и Приштине постао бесмислен.

“Што се тиче дијалога потпуно је бесмислен и кад буду научили некога да разговара, а не да нам соли памет и не да нас сваки дан суочава са новом провокацијом и новим триковима и новим стањем на терену које би смо ми морали да прихватимо. Када то буду научили онда ћемо да разговарамо”, рекао је Вучић.

Поручујем грађанима Србије да верују свом руководству

Србија ће сама доносити одлуке, неће се консултовати ни са ким и нема обавезе ни према коме, изјавио је Вучић.

“Разговараћемо када и други буду спремни да разговарају. До тада – нећемо”, изјавио је Вучић.

Председник Србије рекао је да је свестан да смо ми (Србија) у односу на НАТО земље мали, али да је истовремено и довољно свестан колико је опстанак нашег народа угрожен.

“”Гледаћемо да чувамо мир и нећемо дозволити угрожавање припадника нашег народа само зато што су Срби”, истакао је председник.

Вучић је рекао да је Србија суочена са најсложенијом ситуацијом у последње 24 године и да је наш народ, како каже, под ударом убица и превараната.

Председник је поручио грађанима Србије да верују свом руководству.

Разговор са Куртијем бесмислен док не пусти ухапшене Србе

Вучић је рекао да су „ствари доведене готово до краја“ када је у питању ситуација на Косову и Метохији, да је разговарао са „очајним“ Србима са КиМ и да они желе да сачувају мир, али не знају како.

„Људи би да сачувају мир али не знају како, али сам сасвим сигуран да ће они и у наредном периоду водити активне потезе. Видовдан је важан дан у српској историји, на Видовдан се све види – како се каже, и тада ће Срби, сигуран сам предузимати своје кораке за своју слободу у складу са међународним јавно правним нормама“, рекао је председник.

Што се нас тиче, рекао је председник, више никога нећемо обавештавати ништа сем о подизању и спуштању борбене готовости и обавеза које имамо према НАТО-у и које ћемо да испунимо у складу са Резолуцијом 1244.

„Трудићемо се да сачувамо мир, али упозоравамо све оне којима очигледно није стало до мира, оне који желе да Срби буду мало тиши, а не тако гласни, када буду исељени. То се неће догодити. Немам ништа више да кажем, нека размишљају, то је све што имам да им кажем или нека тврде да је блеф, реалност, овако или онако, потпуно ми је свеједно“, рекао је председник.

Што се тиче предстојећег разговора са премијером привремених приштинских институција, Вучић је рекао да сматра да је сваки разговор бесмислен док ухапшени Срби не буду пуштени као и повучене, како је рекао, бесмислене мере.

„Што се тиче нашег политичког понашања, мислим да је бесмислен сваки разговор и не пада ми на памет да разговарам о било чему све док ухапшени Срби не буду пуштени и не повуку ове бесмислене норме о којима ћуте сви у свету. Има да их пуштате, и Србе да пуштате и да ове

бесмислене одредбе да не пуштате камионе са робом повучете. Јел’ мислите да изгладњујете људе на северу – неће вам проћи, јер ће ти камиони проћи, у неком тренутку, сад, за месец два, три, камиони ће проћи“, рекао је Вучић.

Председник је додао да је то кршење ЦЕФТА и свих споразума и да је бесмислено да се о било чему разговара док су у општинама лажни градоначелници и док се полицијске снаге Косова не повуку са севера и из зграда општина.

„Мислим да ћу технички да се појавим, обавестићу све 24 сата раније, али суштински од тог посла нема ништа. Али немојте да нас терате да у томе учествујемо, о чему да причам и седим са човеком који пребија људе, јер се супротстављају његовом режиму. Да ли знате да људе

који су ухапшени у Штрпцу држе у притвору већ годину дана, годину дана у притвору да ли сте чули негде за то? Никога нису ни убили, ни ранили“, рекао је председник.

Непостојећи дијалог са Куртијем, одлучићу о томе да ли идем у Брисел

Вучић је изјавио да ће одлучити да ли ће ићи на састанак у Брисел поводом ситуације на КиМ, као и да ће то бити тактичка одлука, пошто дијалог са Аљбином Куртијем не постоји, као и да се у том дијалогу тражи само да наша страна нешто попусти, али да нема више шта.

На питање новинара како коментарише то што је Жозеп Борељ позвао на кризни састанак у Брисел и да ли ће отићи на тај састанак, Вучић је рекао:

“Бесмислен је такав разговор, пошто нема никаквог смисла јер се сваки кризни дијалог односи на – ајде Вучићу негде нешто попусти и уради. Немам где да попуштам даље, урадио бих то по милионити пут, али немам где, немам шта више да попустим и тачка. Бесмислен је тај разговор, а да ли ћу да се појавим или не, да ли да им дам ту прилику или не – о томе ћу да одлучим, то ће да буде наша тактичка одлука”, навео је Вучић.

Како је рекао, дијалог са Куртијем је непостојећи дијалог.

“Тај човек жели рат по сваку цену и сваки дан размишља како ће нову провокацију да направи. И има заштиту. Лажу када кажу да нема заштиту”, нагласио је Вучић.

Тражимо да се повуку специјалне снаге и ослободе невини Срби на КиМ

Председник Србије је изјавио да Србија све време тражи да се повуку специјалне снаге са севера КиМ и лажни градоначелници из општина које им ни по чему не припадају а да се људи на малтретирају и не упуцавају, као и да буду пуштени сви невини Срби.

“Ухапсили сте Милана Миленковића Лунета и кажете да је озлоглашени вођа криминалаца са севера Косова, ухапсили сте Милована Божовића 1.4. 2023. Оптужних аката још нема а сумњиче се за тежак злочин, да је био испред општинске изборне комисије када су они дивљали и желели да уђу код оне зграде за шта су хапсили још неке људе па их пустили у кућни притивор. А шта су урадили? Па ништа. Бацили су петарду”, рекао је Вучић.

Говорећи о томе како изгледа западни модел лажи о Србији, председник је подсетио на воз где смо били криви јер је на њему, како је рекао, писала одвратна реч Србија и биле су фреске Белог анђела осликане на једном вагону.

Тај воз, додао је, није дошао ни 30 километара од административне линије а писано је као да смо са тенковима ушли на Косово.

“А када су кренуле барикаде, а кренуле су због хапшења, провокација и шиканирања нашег народа, главна вест им је била да је неко бацио шок бомбу пред Еулекс.То није ништа, а ви упуцавате људе и убијате Бога у њима а ником ништа, а као петарда је озбиљан проблем”, истакао је Вучић.

Додао је да онда кажу да раде мониторинг и запитао да ли су тако радили и у Македонији када је била оружана побуна Албанаца.

Навео је да је Запад тада радио амнестије побуњеника, а Србе данас не могу да извуку из притвора месецима.

“Луне и Божовић су изгледа велики криминалци јер су били са својима испред општине. Они су криминалци јер су Срби. Против Србије се води рат на Западу и у Београду и ради се додатна криминализација Срба”, рекао је Вучић.

Навео је да се вође Срба са севера покрајине увек означавају као криминалци, лопови, нарко дилери и тако се прави погодно тле да би могло да се ради ово што се ради.

Запитао је шта се налази у оптужном акту против ухапшених и навео да не пише ништа, једино да су били у Звечану а сви часни људи су, истакао је, тада били тамо.

Подели на: