Најновије вести

Вучић о бази КБС: Ако буде постојала опасност за српски народ…

Председник Србије Александар Вучић оценио је да најављено формирање базе тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) у јужној Митровици и учешће у војној вежби НАТО-а, није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће.

 

 

Александар Вучић је рекао да верује да ће се сачувати мир и стабилност на Косову и Метохији.

“Ово није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће, без превише одговорности. Ако буде постојала озбиљнија опасност или угроженост за српски народ… Не морам да наставим. Знају Срби са Косова и Метохије све”, поручио је Вучић.

Иначе, Скупштина општине јужна Митровица одобрила је 26. марта уступање земљишта на коришћење тзв. Косовским безбедносним снагама за изградњу базе на брду Црнуша.

Председник Србије поновио је, након обиласка радова на деоници ауто-пута “Милош Велики” од Прељине до Пожеге, да не види како би признање тзв. Косова довело до стабилизације у региону.

“Ако неко мисли да ће се стабилност Западног Балкана градити тако да Срби буду понижени, то неће бити могуће”, поручио је Вучић замољен да прокоментарише поруке западних званичника да Србија треба да призна тзв. независно Косово ради просперитета Западног Балкана, а науштрб Србије.

То је одговор, истакао је Вучић, који ћу увек понудити.

“Видеће се ускоро ко се понашао правно, а ко противправно”

Уверен сам да ће грађани наредних дана и недеља имати могућност да виде ко се понашао правно, а ко противправно, рекао је председник Србије поводом писања појединих медија да министар Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић нису згрешили ништа у вези са афером прислушкивања.
Вучић је, упитан да прокоментарише наводе у медијима који сада бране Хркаловићеву и Стефановића у вези са прислушкивањем, а нападају њега, рекао да су ти медији бранили и Беливука и многе друге говорећи да нема доказа.

“Гледаћете и видећете ускоро све и све ће бити јасно. Ја сам за то да надлежни органи раде свој посао. Све остало ће људи моћи сами да виде – ко се понашао правно, а ко противправно”, нагласио је председник.

Вучић је позвао грађане да сами то оцене у данима и недељама пред нама.

“Одлична вест из Светске банке, надамо се расту и од шест одсто”

Вучић је изјавио да је одлична вест да је Светска банка повећала прогнозу привредног раста Србије у 2021. години на пет одсто, али и да се он нада да ће раст бити и преко пет одсто, па и на шест процената.

Вучић је новинарима у Чачку рекао да то много зависи од грађевинске индустрије.

“Са прерађивачком индустријом нисмо имали никаквих проблема у јануару и фебруару, чекамо март. Пољопривреда ће бити у истом ниову, јер тешко да може да буде боље, с обзиром на то да је била изванредна претходне две године, али у грађевини очекујемо велики напредак и корак напред у односу на годину короне, да додатно дигнемо земљу”, навео је Вучић.

Како је рекао, када је привредни раст преко пет одсто, онда нема проблема ни са зајмовима, ни са “хеликоптер” новцем који се издваја за грађане, ни са чим другим.

“Пет одсто раста, то је скоро 2,3-2,4 милијарде на годишњем нивоу, које можете да баците, не у бунар, него у добре пројекте, у инфраструктуру, а да се не види, јер вам неће порасти стопа јавног дуга у односу на БДП”, појаснио је Вучић.

Тако земља стално иде напред, а јавне финансије су под потпуном контролом, додао је председник.

“Не пада ми на памет да критикујем Кину”

Председник Србије изјавио је да је Кина изразито пријатељска држава Србији, са којом никад нисмо имали ниједан проблем и да му не пада на памет да код страних представника критикује Кину због наводног кинеског утицаја, само да би се неком додворавао.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић први пут ишао у Брисел и тражи помоћ о Европе у враћању кинеског кредита како би смањио кинески утицај и да ли ће и Србија евентуално питати Европу за помоћ и да ли нам је таква помоћ потребна.

Каже да је Србија узимала зајмове од Кине и ангажовала њихове извођаче како би под најповољнијим условима и најбрже изградила ауто-путеве, јер из буџета за те пројекте може да се издвоји од 10 до 30 одсто.

Подели на: