недеља, 12. фебруара 2023. | 13:36
Најновије вести

Вучић о дијалогу са Приштином: Бранићeмо своје интересе, без обзира на готово безнадежну ситуацију

Србија зна шта су њени национални и државни интереси и наставиће да се бори за свој народ, и његова права без обзира на то што је ситуација готово безнадежна, поручио је председник Србије Александар Вучић упитан да прокоментарише да ли Србија има одговор на нове притиске из Приштине и Вашингтона и најаве о новој платформи за наставак дијалога.

 

 

Александар Вучић је истакао да је дијалог и разговор са Приштином најважнији, али ако они мисле да то није потребно, и да ће на тај начин своје проблеме да реше, каже да са тим нема проблем.

“Немате адекватан одговор, видим да нам и унутрашње прилике решава Аљбин Курти који се распричао о томе како би Србија требало да изгледа и ко би требало да буде на власти. Станете, ћутите, пустите их, сви су јаки и паметни. Ми ћемо да их пустимо, нека они раде свој посао, ми ћемо свој”, рекао је Вучић новинарима на аеродрому после дочека вакцине “Астра-Зенеке” на београдском аеродрому.

Поводом тога што Курти каже да га не занима дијалог са Београдом, већ са Србима на Косову, Вучић напомиње да представници Срба са Косова нису они што добију 0,62 или они који добију два посто, већ они који добију 95 одсто.

“Покушали су они на све начине да инсталишу Србе са којима хоће да разговарају од Рашића до Раде Трајковић, па им није пошло за руком. Можете да купите некога, а 95 одсто људионе можете”, истакао је председник.

Указао је и да је за нас оваква ситуација изузетно тешка, готово безнадежна, после 2004, 2008 и 1999. али да нама остаје да се и даље боримо за свој народ, његове интересе и наше право, а додаје, видећемо докле и како.

“Нама ће бити тешко, а њима је, како кажу све лако. Видећемо то лако како ће бити”, закључио је председник.

“Телеком неће више бити џак за ударање због тајкунских интереса”
Вучић је, у изјави новинарима, после дочека вакцине “Астра-Зенеке” на београдском аеродрому, упитан за извештај Европског парламента у коме се помиње “Телеком”, Јовањица и Крушик, нагласио да “Телеком” неће више бити џак за ударање само да би двојица били богатији и имали политички монопол над свим.

Он је истакао да је посао “Телекома” да се бори на тржишту.

“Захваљујући нормама које смо ми донели имате могућност да осим да будете кабловски оператер можете да производите програм, што немате право у многим другим земљама. Али мислили смо да је то важно за слободу изјашњавања и медија. Сматрали смо да је добро да и тајкуни буду конкуренција државним компанијама” објаснио је Вучић.

Истакао је да је немогуће да компанија, у којој има државног удела, буде, како је рекао, ишутирана са тржишта.

“Желим успех ‘Телекому’ пошто је то компанија наших грђана, и кажем да она не може бити уништавана”; нагласио је он.

“Шта је проблем с Јовањицом? Држава решила, похапсила…”
На новинарско питање како коментарише извештај ЕП, односно амандмане на извештај, од којих се у једном наводи и захтев неколицине посланика за резултатима у случајевима Крушик, Јовањица, “Телеком”, и шта ће Србија урадити по том питању, Вучић је одговорио:

“Да се разреши афера Јовањица? Држава је разрешила, похапсила људе”.

Он је упитао шта је афера у Јовањици, да ли то, што су се, каже, појавила двојица која нешто имишљају, па изгубе и приватно на суду.

“Мислите да лажима неко може да остварује политички профит? Не може, па макар био из Европског парламента”, рекао је Вучић.

“Шта је проблем у Јовањици? Изгледа да нико не зна, осим што волите да слушате разне приче, јер када год питам – нико не зна ништа да ми каже осим глупости које слушам од појединих сецикеса, које друго и не знају да кажу”, рекао је Вучић.

Подели на: