Најновије вести

Вучић о договору у Бриселу: Сачували смо мир за наш народ, остаје још један услов

Председник Александар Вучић поручио је да је задовољан исходом договора у Бриселу, као и тиме што смо сачували мир за наш народ. Истиче да је један услов испуњен, а да преостаје формирање Заједнице српских општина. Истакао је да су на састанку са председником Републике Српске Милорадом Додиком и са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић конкретизовали идеју о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини – Јасеновац. Бићемо спремни да уложимо десетине милиона евра, рекао је Вучић и додао да је то једна од најважнијих ствари које треба заједнички да урадимо. Предстоје велики изазови, желим да допринесем да односи у БиХ буду бољи и да се боље разумемо, поручује Жељка Цвијановић. Међународни фактор додатно притиска Србију и РС, истакао Милорад Додик.

 

Председник Вучић изјавио је да је Приштина пре два дана имала на столу, како је рекао, “бољи дил” од оног који је постигнут по питању таблица на КиМ, али да је Приштина имала погрешну процену, као и да је за њега најважније што је у договору предвиђено испуњавање претходних договора.

Поручио је да смо јасно ставили до знања шта су наше црвене линије и о чему уопште не желимо да преговарамо.

“За то време претите прекидом преговора, разговора. Није проблем, прекините их одмах. И шта ћете онда? Мислите стварно да неко озбиљан у свету може да се хвали тиме да је прекинуо преговоре и разговоре, па како мислите да решавате проблеме? Ево ми кажемо нећемо Косово у УН и шта ћете онда, да нас бомбардујете и претите санкцијама, на основу ког акта и ког споразума?”, поручио је Вучић.

Истакао је да зна колико нас чека компликована ситуација, као и да су европски представници и САД били врло рационални у свом односу у решавању пробелам са таблицама.

Указао је да су Срби јасно рекли шта су услови за повратак у инстутиције – формирање Заједнице српских општина.

“Један услов је испуњен, то је да нема наплате новчаних казни, нема отимања аутомобила и таблица, имате други услов – формирање ЗСО. Кад се формира ЗСО, идемо у нешто друго”, навео је Вучић.

“Ја све и да хоћу, а нећу, не могу да убедим Србе у тако нешто. Не верујете колико су људи сити, колико им је доста свега и колико су измучени. Видели сте да ма колико да им је било тешко, нису се уплашили велике најављене силе која им је претила, јер су знали да је светиња коју бране, а то су њихова огњишта и њихова земља, већа од претње која им стављена”, додао је Вучић.

Указује да пред нама није лак период, али да верује да ћемо успети да сачувамо мир и стабилност, што је од пресудног значаја.

Вучић о договору у Бриселу: Задовољан сам што смо сачували мир за наш народ
Задовољан сам што смо сачували мир за наш народ, рекао је председник Вучић одговарајући на питање како коментарише постизање споразума о регистарским таблицама у Бриселу.

“Задовољан сам што смо сачували мир за наш народ, задовољан што оне дивне жене што су јуче у оноликом броју изашле заслужују мир и да њихова деца могу да иду као и сва друга деца нормално у српске школе, да уче српски језик и све друге језике и да уче по плановима и програмима српске државе, задовољан што нисмо угрозили целу Србију и што ће нам ова година бити рекордна по нивоу страних инвестиција”, рекао је Вучић.

Указује да је ситуација код Срба на Косову и Метохији узаврела и да буквално ври.

“Људи су сити терора приштинских власти и то није за политичке свађе, то је нешто што и мене брине”, додао је Вучић.

Поручио је да захвалан нашем народу који је издржао сав терор.

“Који после 23 године терора чува своја огњишта, и даље се бори за своју децу, своје старе и своја огњишта, али се бори и за Србију на Косову и Метохији и за нашу будућност”, нагласио је Вучић.

Додик: Ускоро заједничка седница влада РС и Србије, пат позиција у БиХ
Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је председнику Вучићу на подршци коју Србија даје Републици Српској и што након избора имају први радни састанак изван БиХ, управо у Србији.

“Разговарали смо о свим важним темама, политичко окружење се усложњава ситуацијом у Украјини, напоменуо је Додик.

Међународни фактор додатно притиска Србију и РС. Веома је важно да останемо у процесу информисања, каже председник РС.

“Договорили смо се да након форимирања Владе РС у првој седници децембра, буде одржана заједничка седница Влада Србије и РС и тада ће бити операционализација одлука”, најавио је Додик.

Битно је да се настави сарадња на пројектима. Србија као гарант Дејтона стоји иза тога и она не оклева да подржи територијални интегритет БиХ, напомиње Додик.

Важно је, како каже Додик, да председник Србије зна да је РС угрожена, одузето јој је преко 83 надлежности.

Разговарали смо и у контексту проблема са Приштином. Наивно је веровати да се питања одвоје и решавају на одвојени начин, додао је Додик.

Стојимо иза нашег народа на КиМ, сложене околности траже додатне напоре, Србија је у епицентру притисака у вези са Приштином и сукобом у Украјини, каже он.

РС није спремна да даје било коју сагласност за пут у НАТО. Пројекти стоје као висок приоритет заједничких напора, истиче председник РС.

Ствари се усложњавају и дошло је до пораста цена, то врши притисак на доношење нових процедура, битна је подршка коју добијамо у вези са општинама, каже Додик.

Према његовим речима, радна група за Градину биће формирана брзо. Ова генерација руководилаца ће то урадити, рекао је он.

Додаје да ће радити на вредносној интеграцији кроз образовање и културу.

Ситуација у БиХ није решена овим изборима, постоји пат позиција која је тешко решива, каже Додик и додаје да је суштина је у блокадама из политичког Сарајева.

Цвијановић: Желим да помогнем да се БиХ и Србија боље разумеју
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да се на састанку са Александром Вучићем и Милорадом Додиком разговарало о темама важним за билатералне односе и о развоју заједничких пројеката.

Поручила је да их на новим позицијама, на којима се налазе после избора, чекају велики изазови, те да би она лично желела да са функције српског члана Председништва БиХ допринесе да односи две државе буду бољи и да се боље разумеју.

“Да ли ће тако нешто да се деси, то зависи и од других, не само од мене, али ево – желела бих да из фазе где имамо свађалачки однос у оквиру БиХ према спољном свету и окружењу, почнемо да излазимо на пут да сагледамо бенефите одређених пројеката, а не да они служе само као начин блокирања и слично”, рекла је Цвијановићева.

Захвалила је Србији на одлуци да буде инвеститор и коинвеститор и поздравила идеју за спровођење заједничких активности.

“За све што је важно за РС и односе БиХ и Србије”, рекла је Цвијановићева.

Нагласила је да је Србија важан партнер за све стратешке пројекте и додала да, поред постојећих пројеката, међу којима је и изградња ауто-пута, постоји интересовање и за изградњу аеродрома у Требињу.

“Стратешки је интерес да се иде у реализацију пројекта Бук Бијела, а заинтересовани смо и за аеродром у Требињу. Сматрамо да ће он допринети и бољој комуникацији путника, и доласку туриста, бољој комуникацији и вези међу нама, али да ће донети значајан бољитак и привреди, рекла је Цвијановићева.

Напомиње да у периоду пред нама треба разрешити многа питања.

“С обзиром на оптерећења која прате и Србију, али и оптерећења која прате и Републику Српску, па коначно и БиХ која мора да изађе из тог оквира у којем се налази”, поручила је Цвијановићева истичући да ће требати много напора и подршке.

Вучић: Уложићемо десетине милиона евра у меморијални комплекс у Доњој Градини
Председник Александар Вучић каже да је Милораду Додику и Жељки Цвијановић захвалио на посети Београду, и да им је не само честитао изборне успехе већ им пожелео много успеха у раду.

“Захвалан обома на веома плодотворној и доброј сарадњи у претходном периоду, данас смо разговарали о нашим обвезама и свему што нас чека у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Истиче да су размотрили политичку ситуацију, додатно усагласили ставове који постоје између Републике Српске и Србије, који су најчешће готово јединствени.

“Говорили смо о проблемима који постоје у региону, а упознао сам их и са ситуацијом на Косову и Метохији и разговорима које смо ноћас до пола 12 имали са Бриселом, али смо разговарали и о другим важним пројектима”, додао је Вучић.

Поручио је да су се договорили да ће већ ове недеље формирати тим који ће чинити представници Републике Српске и Србије.

“Конкретизовали смо ту идеју о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини – Јасеновац и бићемо спремни да уложимо десетине милиона евра, велики новац. Сматрамо то једном од најважнијих ствари које би требало да заједнички урадимо”, поручио је Вучић.

Додао је да је договор да Србија учествује са 80 одсто новца.

Истакао је да су говорили и о другим инфраструктурним пројектима и градњи путева, као и да сада значајним средствима финансирамо пројекат изградње ауто-пута Рача–Бијељина.

“Сада је веома тешко за све нас да о томе говоримо због повећања трошкова изградње, повећања цена репроматеријала, али наравно наше опредељење остаје и покушавамо да у свим пројектима останемо и опстанемо онако како смо планирали”, додао је Вучић.

Навео је да је било речи и о подршци коју би Србија требало да пружи за више општина у БиХ.

“Реч је о Дрвару, Костајници, Дубици, Невесињу. Председник Додик је предложио још једну општину, у Српцу смо се доворили да радимо Дом здравља”, додао је Вучић.

Указао је да је важно да наш заједнички посао напредује и да даље видимо како да све наше везе унапређујемо.

Поручује да имамо све већу трговинску размену са БиХ, као и да је она шести спољнотрговински партнер Србије, а да се ми приближавамо да њима будемо први партнер.

Поручио је да ће РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, имају поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.

“Желим да се захвалим народу у Републици Српској што су увек, у сваком тренутку уз своју Србију и брину о нама бар онолико колико ми бринемо о Српској”, нагласио је Вучић.

После вишесатних преговора у Бриселу, касно синоћ постигнут је договор Београда и Приштине о таблицама. Договорено је да ће Београд престати да издаје регистарске таблице са називима градова на КиМ, док ће Приштина обуставити даље радње у вези са пререгистрацијом возила, саопштио је високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ.

Председник Србија Александар Вучић разговарао је јутрос са председником Републике Српске Милорадом Додиком и са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић.

Подели на: