Најновије вести

Вучић о Космету: Ако понуда буде оно што назирем, одговор ће бити “не”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити “не”.Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Не мислим да је председник САД Доналд Трамп по питању КиМ на нашој страни, али не мислим да је човек који не жели да чује нашу страну, што је огромна промена у односу на оно сто смо имали раније, изјавио је Вучић.
Вучић је тако одговорио на питање да ли је видео писмо организација Албанаца у САД Трампу да је његова администрација на линији српске политике према Косову.
Вучић истиче и да никад не потецењује иницијативе Албанаца у САД.

Вучић о Космету: Ако понуда буде оно што назирем, одговор ће бити “не”
Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разне приче које се продају новинама, али да није добио одговор.
“Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде онда, ће одговор бити ‘не'”, нагласио је председник одговарајући на питања новинара након пријема здравственим радницима.
На наводне понуде, каже, неће да одговара, јер су бесмислене, попут Тачијеве.
“Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири оспстине на северу – Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још сест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост”, објаснио је председник.
Вучић је рекао да не мисли да је то решење.
Казао је да, онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, то да ће Србија некада нешто добити окаче “мачку о реп”.
“Је л суштина да сваким даном говорите да Србија не може териториално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно проступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите”, поручо је Вучић.
Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.
“Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам педседник Србије… Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао”, додао је Вучић.
Казао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.
“Није Србија ни близу иста држава, каква је била пред 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010… Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталимо и да будемо у томе испред осталих”, закључио је председник.

О изборима: Ко хоће нек изађе, ко неће – не мора
Ко хоће да изађе не изборе нека изађе, а ко неће не мора, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да сваки грађанин има право на избор.
“То је код нас остављено на вољу сваком човеку. И да будем искрен, уопште ме не занима”, казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

О економији
Председник Србије рекао је да је ниво инвестиција у првом кварталу ове године достигао 837 милиона евра.
Према његовим речима то је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године.
“Наравно да ће бити проблема до краја године на нивоу инвестиција, са извозом, али мање него што смо очекивали”, подвукао је Вучић.
Рекао је да ће улагањима држава да подстиче привреду, као и такозваним хеликоптер новцем и повећањем плата у здравству да подстакне потрошњу.
Најавио је да ће до краја године још једном бити повећане плате здравственим радницима.
Упитан колико повећање плата здравствени радници могу да очекују, Вучић је рекао да не може сада да говори о томе.
“Могу само колико се надам, али не могу тачно јер моја реч обавезује и зато је боље да не кажем. Али, свакако ће бити и то неће бити повећање од један, два или три одсто одсто”, навео је председник.
Говорећи о штети коју је нанео град, Вучић је рекао да она није великих размера, али да ће држава настојати да помогне.
Председник додаје да је киша, иначе, била добродошла и много помогла нашим основним ратарским културама, и да је много срећан због тога.

Вучић: Тестирамо највише у региону
Председник Вучић изјавио је да Србија највише у региону тестира на корона вирус и да зато цифре показују да има највише заражених.
“Ми смо тестирали јуче 7.000 људи, како мислите да неко у окружењу има више заражених кад тестирају до 1.000 људи, а нико није седам пута мањи од нас?”, запитао је Вучић на конференцији за новинаре.
Истакао је и да Србија неће крити смртне случајеве од короне, јер је то, како каже, једини постен и нормалан приступ.
“То да се играте да бисте сачували туристичку сезону, па да кажете да нема заражених, то може свако”, рекао је Вучић.
Одговарајући на критике да је Србија најгоре прошла у епидемији, Вучић каже да је поносан на медицинске раднике.
Како каже, чим се некоме учини да је прошла опасност, говоре о томе да Србија има највећи број заражених.

Подели на: