Најновије вести

Вучић о Косову: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Косова и Метохије, а они који то поједностављују не разумеју у каквој смо ситуацији, констатовао је вечерас председник Србије Алексаднар Вучић.

 

Вучић је истакао да европски пут Србије и инвестиције зависе од разговора са Албанцима, и да зато мора да се разговара, јер не можемо бити изоловани, али да је веома тешка позиција Србије и српског народа на КиМ, да је наше да нађемо најбоље решење и да сачувамо националне интересе.
“Много је тешко. Никада нећу да лажем народ како је довољно само да кажем – не. Мој посао је да на одговоран начин водим земљу, да покушамо да нађемо решење, да се миримо са Албанцима, а да тиме не угрозимо наше интересе”, рекао је председник Србије на ТВ Пинк.
Он је додао да у среду путује у Брисел, где се у четвртак наставља дијалог, након што су у петак и данас тим поводом одржане две видео конференције.
На данашњој је, истиче, договорено да у четвртак прве теме буду интерно расељена лица и нестале особе, уз економију.
“Очекујем тешке разговоре у четвртак. Сада ћу више да живим у Бриселу, него у Београду, али се не радујем томе. Тамо имам Павловљев рефлекс, имам мучнину, јер ни се тамо ништа лепо није догодило”, рекао је Вучић.
На констатацију да је преговарачки прочес у први план ставио ривалитет Европе и САД, Вучић се сагласио.
“Велики је ривалитет и не питајте ме. Да се сакријем иза неког камена, да не могу да ме нагазе ни једни, ни други…”.
Како је приметио, сви добро све знају, само се праве невини и невешти.
“Да извучемо што више и изгубимо најмање што морамо, да пробамо да вратимо изгубљено од 2000. до 2012. године… Шта год да додам, само ћу да оштетим нашу позицију, да наштетим интересима у Европи и свету, а то нећу да радим”, рекао је Вучић.
Он је подсетио да је обавеза, по УН да преговори теку под покровитељством ЕУ, те додао да нема игре око тога.
“Макрон и Меркел су показали велику зинтересованост. Наравно, и због геополитичке игре са Американцима, али и што знају да не може бесконачно да траје стабилност која је негде наређена. Никоме нису у интересу сукобу и ратови. Не желим да за време мог мандата било које дете вратим мајци у кочвегу, али да сачувамо наше интересе”, рекао је Вучић.

Вучић: Србију чека тешка битка за Косово, поносан сам како смо се држали у Паризу и данас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да разуме да су поједини грађани љути или бесни, што не значи да су и у праву, као и да свако има право да изрази свој став, али да је демонстрацијама у Београду ослабљена и позиција Србије и српског народа на Косову, у Републици Српској и Црној Гори.
Вучић је за ТВ Пинк, упитан да ли разуме да су грађани на протестима љути и бесни, рекао да то свакако разуме, што не значи да су они и у праву.
“Како да не разумем, и имате право да то искажете, да кажете шта год хоћете, да доносите одлуку на две, четири или пет година кога бирате… Имате право и да протестујете, то је природно право, једно од основних демократских. Како да људи не буду нервозни и љути због свега што се дешава, а уз то имате и на десетине, стотине лажних вести”, рекао је Вучић.
Он је рекао да сам већ осам година слуша како је издао Косово, а да само у његовом мандату није постављен ниједан нови прелаз са КиМ, ниједан Србин није напустио КиМ, иако је ситуација безнадежна, а уз то је, додаје, та тема враћена на сто.
“Поносан сам како смо се држали у Паризу и данас (видео конференција о дијалогу). Борите се за земљу, а онда слушате некога ко напада цркву, распоп…Ја не разумем више о чему се ту ради… Као што не разумем за Хаарп, 5Г мрежу… Нису у стању чак ни да кажу шта је лоше”, рекао је Вучић.
Додао је да је доста младих на протестима, који су заведени родољубљем, а не знају шта то заправо и значи, што им се, каже, мора појаснити, док они који немају идеје – те идеје никада неће ни имати.
Упитан о одсуству сагласности у опозицији, по питању протеста, Вучић је, како преноси Тањуг, рекао да га не занима то, већ оно што стратешки чека Србију у наредном периоду.
“Чека нас борба са короном. Победићемо. Чека нас борба за успешнију економију, гарантујем да ћемо бити бољи од свих других у Европи. Чека нас тешка битка за КиМ, за наш народ на КиМ. Ово ужасава наш народ на КиМ и у РС. Наша земља је данас слабија, не ја”, рекао је Вучић.
Он је указао да данас у Европи и свету када се спомене Србија, сви причају о немирима и нередима, а не о највишем расту у првом кварталу, већ о бесмисленим нередима.
То је ослабило и позицију РС, и Срба у Црној Гори и на КиМ, подвукао је Вучић.
“Србија је довољно снажна и јака. Да се не секирају, Србија је увек ту да им помогне и биће и у будућности”, поручио је Вучић.
По питању коронавируса, каже да је његов посао да заједно са представницима других држава, лекарима, пронађе најбоље решење. “Нисам случајно рекао да предаја није опција. Победићемо”, поновио је Вучић.

О Меркел све најбоље, једино што нас дели је став о Косову
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да о немачкој канцеларки Ангели Меркел мисли све најбоље и да је једино што их разликује и дели – став о Косову.
Вучић је, упитан у емисији “Хиттвит” да ли је тачно да је поремећен његов однос са Меркеловом, рекао да јој неће никада заборавити шта је чинила за Србију.
Казао је да му је жао што ће канцеларка по сопственој жељи, а мимо његових надања, напустити политику.
Подсетио је да је Меркелова 2015. спасла Србију од великих напада из Хрватске.
Такође је казао да је Меркелова помогла да немачке компаније, када је Србија имала велики број незапослених, дођу у Србију и запосле 70. 000 људи.
Захвалан јој је што је желела увек да чује и саслуша став Србије.
“Она мисли потпуно другачије о КиМ. То је једино што нас разликује. Мислим о њој све најбоље. Нажалост о Косову не мислимо на исти начин”, истакао је Вучић.

Подели на: