Најновије вести

Вучић о одлуци Црне Горе: Ми у то блато нећемо улазити

Председник Александар Вучић нема сумње у то да је одлука Црне Горе да од 1. јуна не отвори границе са Србијом политичка, али истиче да Србија своју границу неће затварати. “Ми у то блато нећемо улазити”, рекао је Вучић новинарима.

 

“Б Вучић о одлуци Црне Горе: Ми у то блато нећемо улазитиило ми је јасно од првог тренутка да је та одлука политичка и уверен сам да ће се она мењати, не зато што ће напрасно почети да више воле Србију, већ зато ћто ће њихови интереси то захтевати и сигуран сам да ће тражити довољан разлог да је промене”, рекао је председник у Смедеревској Паланци где је почела градња фабрике “Кјунгшин кејбл”.

Ускоро извештај о набавци медицинске опреме
Вучић је најавио да ће ускоро јавности бити обелодањен извештај о набавци медицинске опреме током ванредног стања и истакао да ће грађани Србије видети колико и како се држава за њих борила.
Приметио је да на објављивању тог извештаја више инсистирају његови поједини политички противници који, како каже, полазе од себе, јер су “крали и на секунде”, те сада мисле да то раде и други.
Каже да подстиче државне органе да извештај о набавци медицинске опреме објаве што пре и додао да је сигуран да су радили савесно и да ће тај извештај показати колико се држава борила да у тешким условима набави сваку врсту медицинске опреме.
Навео је да све земље којима је Црна Гора дозволила улазак имају пропорционално значајно већи број мртвих него Србија.
Он је рекао и да Србија неће да улази у то блато и да зауставља грађане Црне Горе и да цени ко је колико тестова урадио, од којих је болести умирао, а није пријављивао.
“Ми ћемо да држимо наше границе отвореним, јер је то не само у европском духу, већ у српском духу, духу добрих пријатељских и братских односа, а тиме бисмо кажњавали и 30 одсто Срба који тамо живе, а нећемо да кажњавамо ни њих, нити остале грађане Црне Горе”, рекао је Вучић.
Кад је реч о мери Директората за цивлно вазухопловство, Вучић пита како би се на аеродрому раздвајало ко, у складу са одлукама Црне Горе, може да уђе у авион, а ко не.
“На какву бисмо земљу личили да људи стану у ред са бординг картом, а ми онда да пребројавамо крвна зрнца и кажемо ‘ви можете, јер сте из Црне Горе, а ви зато што сте из Србије, не можете. Како никоме то није пало на памет, него се говори о политичкој одлуци”, упитао је Вучић.
На питање новинара како коментарише то што је јуче слетело 150 грађана Црне Горе, углавном студенти, и да ли је за њих Србија сада безбедна, када треба бесплатно да студирају и да се лече у нашој земљи, Вучић је рекао да то није добар приступ.
“То су дивни млади људи из Црне Горе, неки су од њих национално Црногорци, неки су Срби, а неки Бошњаци и Албанци. Поносан сам што они долазе у Београд на студије и што су изабрали Србију где ће да се усавршавају и где ће многи од њих да остану да живе и где ће многи од њих да добију потомство”.

“Ми не правимо тензије”
Вучић је рекао да ће Србија затворити границу и забранити улазак само за припаднике криминалних кланова из Црне Горе, док је за све остале грађане потпуно слободан узлаз, без ограничења, по било каквој припадности.

Притисци на Србе на КиМ стални
Вучић је изјавио је да је пажљиво анализирао заједничко писмо немачког и француског министра спољних послова у вези са КиМ и додао да би по том питању имао шта да каже, али да ће им то рећи уживо.
Министари су, иначе, позвали на хитно обнављање дијалог Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума.
Вучић је рекао да су притисци на Србе, посебно на Србе у Метохији, стални и да никада неће престати зато што се, додаје, из албанских медија може видети константна кампања против повратка Срба, нарочито у метохијска места.

“Контрамере нису питање. И нису тензије између две државе, ми не правимо тензије. Никога не прогонимо у Србији, немамо проблем ни са ким, само неко мисли да треба да се обрачунава са српским народом, а да ми треба да тапшемо и кажемо ‘удрите по Србима, баш смо срећни због тога’. То нећемо”, рекао је Вучић.
Имаћемо, каже, нормалан однос и показаћемо тиме разлику између себе и њих.
Истакао је да ће Србија отворити широм своја врата, те ддао да је уверен да ће још већи број људи из Црне Горе долазити у Србију, где су, понавља, добородошли, јер су то наша браћа, које год вере и нације били.
Он је рекао да неће износити теже речи од тих, те додао да таква политика “више говори о њима, него о нама”.

“Гледамо да градимо пристојен односе са Приштином”
Када је реч о односима са Приштином, Вучић је рекао да се Београд труди да гради пристојне односе, пре свега због Срба који живе на КиМ, трговине, мира и стабилности, али да некада не може да разуме њихове поруке.
Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише најаве из Приштине о увођењу трговинских мера Србији од 15. јуна и оценио да је то нешто што има везе са њиховим “унутрашњим политичким сукобима”.
“Трудим се да сваког дана чујем поруке из Приштине, да разумем шта желе, гледамо да градимо пристојне односе, пре свега због Срба који живе на КиМ и да бисмо имали нормалну трговину и да бисмо сачували мир и стабилност”, рекао је Вучић.
Каже да му је “немогуће да похвата” шта раде једни, а шта желе други, као и да му је тешко да разуме шта се тачно дешава у Приштини, те да не жели да се бави нагађањима.
Вучић је рекао да тренутно нема најаве о покретању дијалога са Приштином, као и да нема ни рокова за постизање договора.
Упитан да ли су тачни медијски наводи да се “Гренелу жури” и да жели што пре да постигне договор, те када је реално очекивати наставак дијалога, Вучић је одговорио да је и сам изасланик америчког председника за дијалог демантовао да постоје рокови за постизање договора.
Он је навео да се прича о роковима наслушао и да му је глупо да о томе и говори.

“Ако буде било шта о било каквим разговорима бићете обавештени, ја једва чекам да то кажем. Нисам никада бежао од одговорности и увек ћу изаћи са истином пред народ и грађане”, рекао је Вучић.

О закону о заштити природе
Председник је говорио и о измени Закона о заштити природе, којим ће бити дефинисана изградња мини хидроелектрана.
Вучић је упитан да прокоментарише то што су активисти “Одбранимо реке Старе планине” најавили да ће поново организовати протесте у Београду, јер им нису испуњена обећања са састанка из новембра прошле године када им је речено да ће бити убрзана одлука о забрани изградње мини хидроелектрана у заштићеним подручјима “Законом који министар Горан Триван најављује две године”.
“Министар Триван најављује две године, а они ће код мене да протестују. Тако то иде…”, приметио је Вучић.
Председник је навео да ће тај Закон бити донет у складу да европским правилима и да ће се тражити баланс између заштите животне средине и омогућавања повољне инвестиционе климе, која ће омогућити производњу зелене енергије.
“Није лако пронаћи прави баланс, верујем да ће Министарство заштите животне средине коначно дати предлог, а када се формира нови парламент, да ће то бити главна тема”, рекао је Вучић.
На протесте је, понавља навикао, али га ова тема и те како интересује.
Због тога ће, каже, дати све од себе да провери у којој фази се са тим стигло, како би то могло да се реши после избора.

Подели на: