Најновије вести

Вучић о плану до 2027: Улагања 18 милијарди, просечна плата 1400, пензија 650, БДП до 100 милијарди евра

Председник Александар Вучић, представљајући програм “Скок у будућност – Србија 2027”, најавио је да ће улагања у све пројекте у наредне четири године, укључујући и Експо 2027, бити на нивоу једногодишњег буџета, 17,8 милијарди евра. Најавио је да ће просечна плата 2027. године бити 1.400 евра, а просечна пензија и минималац 650 евра. Приоритет је да се сачува мир, Србија ће да настави свој европски пут, чувајући своје традиционалне пријатеље, своју слободу и независност, поручио је председник.

 

 

Представљање програма “Скок у будућност – Србија 2027”

“Позивам све да учествују, да на Експу целом свету покажемо да смо најбољи домаћини”
Вучић је, на крају представљања, закључио да су ово невероватне ствари и позвао све људи да помогну и учествују.

“И ово нема везе са политиком. Позивам све оне који мене не воле, који нас не воле, да учествују у овоме, да зараде новац, да се боре, да се боре за ону Србију коју сањају. А од овога ми бољи, већи, амбициознији план не можемо ни да замислимо. А ја сам сигуран да ћемо га испунимо. А када га испунимо, онда ће бити тежак задатак пред новим генерацијама да то понове или да ураде више”, поручио је председник.

“Досањаћемо своје снове. Живела Србија, да на Експу целом свету покажемо да смо најбољи домаћини“, поручио је Вучић на крају представљања, које је завршено уз песму Востани Сербије.

“Помагаћемо наш народ на КиМ, да нико не буде без крова над главом”
Председник је најавио да ће држава наставити да помаже свој народ на Косову и Метохији и да је циљ да ниједна српска породица не буде без крова над главом.

“Наш циљ је да ниједна породица не буде без крова над главом, да они који немају посао у државним српским институцијама и не могу да добију субвенције, имају додатна примања кроз програме социјалне подршке. Издвојићемо седам милиона евра за Универзитет, пет нових вртића, дом ученика у пољопривредној школи у Лешку”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се наставити улагања у Грачаници и Косовској Митровици иако ту има, како је рекао, проблема због политике.

“Улагаћемо у Рајску бању у Бањској, поред све хајке”, рекао је председник.

Вучић: Мораћемо да радимо на равномерном развоју Србије
Вучић је, говорећи о последњој тачки, рекао је да ће Експо захтевати велики ангажман, да ће бити позвани људи из целе земље, али да ћемо поред тога морати да радимо на равномерном развоју Србије.

“Покушаћемо да интегришемо целу Србију и покажемо да мислимо на сваки њен део“, истакао је председник.

“Експо” ће захтевати огромну снагу, изузетан ангажман, рекао је Вучић и представио мањи део пројекта који ће се реализовати широм Србије.

Додао да је да ће новац бити улаган у туризам, не само на северу Србије у Војводини, већ у централној Србији и на Косову и Метохији.

Свако ко плаћа порез држави добиће помоћ, желимо да додатно помогнемо и да подстичемо те људе да се баве приватним послом.

Мали: Кренули су припремни радови, све морамо да завршимо до децембра 2026.
Министар финансија Синиша Мали говорио је о објектима који ће бити изграђени на месту где ће бити одржан Експо 2027.

Реч је о око 250 хектара земље, како каже, добро саобраћајно повезане.

“Кренули су припремни радови, доводимо потребну канализациону и водоводну мрежу, све морамо да завршимо до децембра 2026. године”, истакао је Мали.

Градимо нову петљу, десет километара булевара, сајамски комплекс заједно са комплексом Експа, резиденцијални комплекс, центар за водене спортове и ремек дело архитектуре – национални стадион, рекао је Мали.

“Очекујемо преко сто земаља који ће бити учесници овог великог догађаја, скоро три милиона посетилаца очекујемо те године у нашој земљи. Дакле, највећи развојни пројекат за нашу земљу у наредних неколико година управо је овај Експо”, истакао је Мали.

“Градимо и хиљаду и по станова, за које ћемо на крају да видимо хоћемо ли их продавати или ћемо их понудити појединим категоријама грађана Србије. Три и по хиљаде људи тамо ће моћи да живи са свом пратећом инфраструктуром, неких 160.000 квадрата. Градимо акватички центар, вероватно на изненађење многих, дакле центар водених спортова, нови центар у граду Београду, у нашој Србији, на десет хектара”, навео је Мали.

Коначно се, додаје, повезује центар града, Прокоп, преко Земун поља и аеродрома “Никола Тесла” са Експом и са националним стадионом, и онда се даље наставља до Обреновца. “Дакле, то је неких 18 километара пруге, возови ће ићи просечном брзином од 120 километара на час”, наводи Мали.

“Радимо такође на једном историјском пројекту, још у новембру 2021. године кренули су припремни радови за изградњу београдског метроа, прве две линије биће готове до 2030. године, то је огроман инвестициони пројекат, још један сан који ћемо врло брзо досањати и који нам је директно или индиректно везан како ћемо представити себе и 2027. године”, истакао је министар.

Према његовим речима, Београд ће добити нову железничку станицу на Новом Београду.

“Она ће бити повезана са Београдском аутобуском станицом и да не буде никакве дилеме, Београдска аутобуска станица биће у функцији већ у наредних неколико месеци, а градимо нову станичну зграду, и до краја 2026. и овај велики инфраструктурни пројекат биће готов”, рекао је Мали.

Додао је да се гради нови тунел код Економског факултета и навео да ће и локација садашњег Београдског сајма добити нови изглед.

“Хала 1 биће сачувана и постаће епицентар културе и тамо ћемо направити три оперске хале, биће место за балетске и оперске трупе”, истакао је Мали.

“За фабрике за пречишћавање отпадних вода мораћемо да ангажујемо странце”
Председник је навео да ће до 2027. бити израђено 1.108 километара канализационе мреже и 32 постројења за пречишћавање отпадних вода у 35 локалних самоуправа.

Према његовим речима, највећи проблем у реализацији ових пројеката је недостатак кадрова. За фабрике за пречишћавање отпадних вода мораћемо да ангажујемо странце, додао је Вучић.

Нагласио је да ће се изградити девет центара за управљање чврстим отпадом који ће покривати 64 локалне самоуправе.

“Значајно ће се смањити употреба угља и дрвета, у многим домаћинствима у Србији замениће их пластичне цеви за природни гас”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће биће постављено 200 котлова у осам градова у Србији.

“Ако не изградимо Бистрицу, нећемо имати струје“
Говорећи о улагањима у енергетици, Вучић је рекао да је потребно кренути са изградњом реверзибилне хидроелектране Ђердап 3 и додао да су у току завршни радови на термоелектрану Костолац Б3.

Вучић је поручио да се мора кренути у изградњу реверзибилне електране Бистрица. “Ако то не изградимо, нећемо имати струје, све је џабе ако се не изгради Бистрица“, нагласио је председник.

“Улагаћемо у енергију више него икада“, поручио је Вучић и оценио да се мора брже ићи са енергетском санацијом зграда.

“Подршка и домаћим и страним фирмама, субвениције за сточаре биће веће и до 70 одсто”
Вучић је рекао да се мора наставити убрзана индустријализација.

“Све ово што само причали, то је све оно што је издржавано од рада људи у производним секторима“, указао је Вучић.

Председник је најавио да ће Србија наставити и помагати у субвенционисању свих комапнија које дугорочно имају добар план за улагање у Србију, и домаће и страних.

Што се тиче пољопривреде, каже да се највише инсистирало на помоћи сточарима, пре свега говедарима, и за њих ће субвенције најбрже расти, за њих и млеко и млечне производе, и до 70 одсто у наредне три године.

Вучић о литијуму: Нека влада размисли, ми о томе нећемо вечерас
Председник Србије говорио је о евентуалном ископавању литијума у земљи.

“Сматрам да је то наша обавеза, али прошла влада није прихватила моју идеју и мислили су да је можда лакше да се то не прихвати због уличних демонстрација”, рекао је Вучић.

“Не мислим да је потребно подилазити незналицама, већ да је потребно развијати наше крајеве. Да је потребно да анализирамо колико људи нам живи од Лознице до Бајине Баште и хоће ли да остану и даље када немају посла, или имају мање посла, а колико ће људи да дође ако им минимална плата буде хиљаду евра”.

Навео је да би Лозница, у том случају, имала, како је навео, од педесет до сто милиона евра већи буџет.

“Нека влада размисли, али ми о томе вечерас нећемо да говоримо”, закључио је Вучић.

“Нове зграде позоришта у Нишу и Суботици, музеј кошарке у Чачку”
Што се тиче улагања у културу и спорт, Вучић је навео да постоје два предлога за Музеј Николе Тесле, један да буде у Марини Дорћол, а други у Београду на води.

Како је подсетио, у току је изградња Меморијалног центра Старо сајмиште, а почеће и враћање предратног изгледа фасаде зграде Поште на Савском тргу. У плану су и изградња Музеја кошарке у Чачку, као и нове зграде позоришта у Нишу и Суботици.

Вучић је додао да ће бити играђен и нови фудбалски стадион “Чика Дача” у Крагујевцу а да је у току изградња Националног одбојкашког тренинг центра и дворане Спортског друштва Раднички.

Вучић: Изграђено 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, планирамо још
Председник Србије Александар Вучић каже да је Србија од 2012. године урадила 468 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а да је од времена СФР Југославије, па до 2012. године изграђено укупно 596 километара.

“Наш је план је да имамо још 487 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. То је укупно 955 километара у последњих 15 година”, рекао је председник Србије.

Како је истакао, радиће се око 29 километара Моравског коридора око Крушевца, а ради се пут од Трстеника, Врњачке Бање и Краљева ка Чачку.

“Тај пут ће бити завршен до 2025. године”, рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да ће путеви бити изграђени и у рејону Пожеге, где је посебно значајна изградња тунела код Муњиног брда.

“То ће бити значајно за оне који иду на Златибор, у Ужице, Нову Варош, Прибој, Пријепоље, ка Вишеграду, Херцеговини”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће се на деоници Сремска Рача – Кузмин градити око 19 километара пута.

У склопу Фрушкогорског коридора градиће се око 47 километара пута, рекао је Вучић, и навео да ће се код Шапца и Лознице изградити још 54 километра до краја 2025.

“Градимо и Дунавски коридор, то је 68 километара на деоници Пожаревац – Велико Градиште – Голубац”, рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да се гради и на деоници од Београда ка Зрењанину, у рејону од престонице до Ковачице, а завршетак градње очекује се до 2026. године.

“Градићемо брзу саобраћајницу кроз Краљево, Рашку, Нови Пазар и даље кроз Богутовачку и Матарушку бању, око 83 километра”, истакао је председник Србије.

Вучић је говорио и о ауто-путу “Вожд Карађорђе”.

“Радимо од Чибутковице до Орашцу, деоницу од 41 километар. Циљ нам је да спојимо Лазаревац и лазаревачка места са Аранђеловцем. И Младеновац ће добити много бржи излаз за Београд”, рекао је председник Србије.

Истакао је да ће, мимо буџета, бити уложено више од милијарду евра додатних средстава за локалне и регионалне путеве.

Вучић: Ове године почиње изградња 23 вртића и 67 школа
Вучић је најавио да ће бити улагано у обнову и изградњу школа и вртића, што је, како је објаснио, извор раста, јер се тиме улаже у младе.

“Ми ћемо ово године почети изградњу 23 вртића у 18 локалних самоуправа и 67 школа у 55 локалних самоправа”, најавио је Вучић.

Сматра да је то најлепше улагање, једно од најважнијих улагања за нашу младост и за нашу децу.

Габријела Грујић о пројектима у дуалном образовању
Директорка Канцеларије за дуално образовање Габијела Грујић представила је бројне пројекте који би требало да буду реализовани у до 2027, наводећи да у систему дуалног образовања учествује 150 школа, 70 компанија и 11 високошколских установа.

Брнабић: Вештачка интелигенција изазов број један, Србија је спремна
Данас сви кажу, истакла је премијерка Брнабић, да је поред свих ратова, изазов број један вештачка инелигенција и промене које доноси.

Наводи истраживање ММФ-а према којем земље које нису спремне за промене, могу да изгубе и до 40 одсто радне снаге.

“Добра вест је да је Србија спремна”, истакла је Брнабићева и навела да данас научни институт за вештачку интелигенцију у Србији запошљава 60 људи.

У наредном периоду, до 2027. године, најавила је да ће држава уложити око 70 милиона евра у вештачку интелигенцију, на шта долазе и улагања приватног сектора.

“Ми смо спремни, али морамо да идемо даље, и морамо да радимо више, и морамо да идемо брже. Зато ћемо у наредном периоду, до 2027. само у област вештачке интелигенције уложити око 70 милиона евра као држава. На то, наравно, долази и све оно што доноси приватни капитал, а што је већ кренуло да долази у Србију. Прва ствар, још један суперкомпјутер. На то ћемо уложити додатних тридесет милиона евра, и то ћемо завршити до краја 2025. године”, наводи Брнабићева.

И поново ће, најавила је, дати бесплатно на коришћење младим људима, “како би они онда нама дали решења за примену вештачке интелигенције у областима као што је државна управа, саобраћај, енергетика, здравство”.

“Додатно ћемо уложити између 150 и 200 милиона евра у додатну научну, истраживачку, иновациону инфраструктуру. Дакле, нови научно-технолошки паркови. И до 2027. године идемо на проширење још једне зграде научно-технолошког парка Ниш. Нови научно-технолошки парк у Крушевцу. Нови научно-технолошки парк у Чачку, односно проширење. Проширење у Београду, проширење у Новом Саду и читав иновациони дистрикт у Крагујевцу, у оквиру кога ће, поред државног дата центра, бити и научно-технолошки парк. Плус, у другом кварталу ове године коначно завршавамо Центре изврсности за Крагујевац”, рекла је премијерка.

Министарка Беговић: Више од 450 милиона евра у “Био 4 кампус”
Министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић каже да ће Србија уложити 450 милиона евра у изградњу биоекономског центра “Био 4 кампус”.

“Ту ће радити наши најбољи истраживачи, студенти и професори – њих више од четири хиљаде”, рекла је министарка и нагласила да ће кампус бити заврешен у децембру 2026. године, пред почетак изложбе “Експо 2027”.

“То значи боље унапређено здравство – брзу, ефикасну, модерну дијагностику и терапије, те доступност модерних лекова. То значи и ефикасну пољопривреду, здравију и квалитетнију храну, али и здравију животну средину. Свеукупно, бољи квалитет живота наших грађана.”

Брнабић: Квантни скок у ИТ сектору, извоз ће бити 10 милијарди евра
Премијерка Ана Брнабић је истакла да је извоз ИТ сектора 2023. године био виши од 3,5 милијарди евра, а да ће 2027. достићи десет милијарди, што је “квантни скок у односу на све што смо урадили до сада”.

У овом сектору биће запослено 140.000 људи, најавила је премијерка.

“Представљамо победничку Србију, земљу иновација и напредних технологија, земљу у којој млади желе да остану”, истакла је Брнабићева.

“Реконструкција готово свих породилишта до 2027.”
Вучић на нагласио да ће се реконструисати готово сва породилишта у наредне четири године – најпре у Београду, Нишу, Крагујевацу, Новом Саду, а договорено је да се то исто учини и за Бањалуку.

“За прво дете пола милиона динара од државе”
За прворођено дете до сада смо издвајали 378.000 динара, рекао је председник Србије.

“Сада ћемо одмах, при рођењу детета, дати 500.000 динара. Дакле, од државе више нећете добијати 378.000 динара, него пола милиона за прво дете”, рекао је Вучић.

За рођење другог детета, како је рекао, родитељи ће од државе добијати 600.000 у односу на досадашњих 460.000 динара.

“Наравно, за треће и четврто дете су те мере много озбиљније и много више новца се очекује”, рекао је Вучић.

“Буџет за иновативне лекове биће већи за 200 милиона евра”
Вучић је најавио да ће у наредне три године бити повећани буџети за ретке болести и иновативне лекове, за више од 200 милиона евра.

“Стопа сиромаштва до 2027. године мања од просека ЕУ”
Вучић је истакао да је стопа сиромаштва значајно смањена у Србији:

“Значајно смо смањили, према проценама Светске банке, сиромаштво у Србији у претходним годинама са 26,7 одсто људи који се налазе у ризику од сиромаштва, како се то прецизно каже. Дакле, ми смо спустили на 20 одсто, желимо до 2027. године да спустимо на 16,7 одсто, чиме бисмо били изнад просечних вредности земаља Европске уније. И то је за нас велики успех”, навео је Вучић.

“Стопа фертилитета до краја 2027. године 1,75”
Председник Србије каже да је стопа фертилитета 2010. године била 1.46, а да је сада 1.63, што је, како каже, лоше, али најмање лоше у целом региону.

“Циљ је и обавеза да до краја 2027. године стопа фертилитета буде 1.75”, рекао је Вучић.

“Минимална зарада 2027. требало би да достигне 650 евра”
Вучић је навео да је минимална зарада 2010. године била је 153 евра, сада је 402, а 2027. планирано је да достигне 650 евра. Могли бисмо да идемо и на 800 евра али би то било “дестимулишуће за инвеститоре”, додао је председник.

“Вештачка интелигенције ће за неприпремљене земље значити многа отпуштања”
Вучић је навео да је стопа незапослености данас испод девет одсто, али да долази време вештачке интелигенције.

Рекао је да ће за неколико година, САД и Кина, ако буду сарађивале, уз помоћ вештачке интелигенције пронаћи лек за рак, од кога се више неће умирати.

Међутим, развој вештачке интелигенције ће, упозорио је, за земље које нису припремљене значити многа отпуштања.

“То ће бити једна од најважнијих ствари у нашим инвестицијама”, најавио је председник.

“Просечна пензија до краја 2027. године 650 евра“
Вучић је најавио да ће просечна пензија до краја 2027. године достићи 650 евра, а како је подсетио, пре петнаест година је била 204 евра.

“Просечна плата 2027. године 1.400 евра“
Вучић је најавио да ће просечна плата у Србији ове године достићи 958 евра, следеће године 1.056, а да ће 2027. бити 1.400, у Београду чак 1.800 евра.

“Улагања у наредне четири године на нивоу једногодишњег буџета”
Вучић је најавио да ће Србија у наредне три и по до четири године за све пројекте, укључујући “Експо 2027”, уложити 17,8 милијарди евра.

“Планирамо да уложимо 17,8 милијарди евра, што је на нивоу једногодишњег буџета Републике Србије, са свим потребама. Од тога одузмите 2,4 милијарде предвиђених у овогодишњем буџету, дакле додатних 15,4 милијарди евра”, навео је Вучић.

“Приоритет да се сачува мир”
Вучић је поручио да је приоритет да се сачува мир.

“Са оваквом геополитичком ситуацијом у свету, за нас је од приоритетног значаја да сачувамо мир у региону, овде код нас, ако већ не можемо да утичемо на светске прилике. Оно што је такође важно, упркос чињеници да смо неретко љути с правом на изјаве многих из Европе, посебно када је реч о Косову и Метохији, о територијалном интегритету наше земље, Србија мора да пошаље вечерас јасну поруку да ће да настави свој европски пут, да ће да покушава да својим реформама, својим озбиљним и одговорним понашањем, убрза свој европски пут, чувајући, разуме се, своје традиционалне пријатеље, чувајући своју слободу и независност”, истакао је председник.

“Суштина свих пројеката – успешна Србија”
Вучић је поручио да се суштина свих пројеката слива у један, успешну Србију.

Вучић: Све што смо постигли није ништа у поређењу са оним што планирамо
Председник Вучић рекао је да је план са којим излази свеобухватан, амбициозан, и урађен са много ентузијазма.

“Све што смо постигли није ништа у поређењу са оним што планирамо у наредне четири године“, истакао је председник.

Химна “Боже правде” на почетку представљања програма
Представљање програма “Скок у будућност – Србија ЕXПО 2027” почело је интонирањем химне Србије “Боже правде”.

Александар Вучић, у обраћању из “Палате Србија”, представио је програм “Скок у будућност – Србија Експо 2027” за период од 2024. до 2027. године.

Приказани су програми за подизање животног стандарда грађана, пројекти у области науке и технологије, образовања, развоја инфраструктуре, индустријализације, енергетике, екологије, пољопривреде, здравства, туризма, као и у другим областима од националног значаја.

Посебно су изложени концепт планирања и изградње сложене инфраструктуре у оквиру реализације Међународне специјализоване изложбе Експо 2027.

Подели на: