Најновије вести

Вучић о састанку у Вашингтону: Биће то бесане ноћи, али знамо свој задатак

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за РТС да су у току припреме за састанак са представницима Приштине у Вашингтону и да се не зна шта ће бити агенда. Поручује да ће Београд бити спреман за све опције и да ће се одлуке доносити на мудар начин.

 

Александар Вучић је, уочи састанка са делегацијом Приштине у Вашингтону, рекао да у Србији има много људи који би с лакоћом решили проблеме и који би опсовали председника Америке, али је додао да он то не може да уради јер би угрозио интересе Србије.

“Посебно зато што је овај председник наклоњенији Србији него неки други председници САД”, навео је Вучић.

Навео је да су у току припреме за састанак и да не претерује када каже да је Београд десет пута спремнији него Приштина, и да то могу да потврде међународни представници.

“Радимо сваки дан, припремамо се по цео дан”, указао је председник и додао да се не зна шта ће тачно бити агенда, али да би требало да се прича о економији.

Ипак, како каже, могуће присуство Доналда Трампа говори да су могуће можда и још неке идеје.

“Могу да кажем људима у Србији да немам сумње да ће то за делегацију коју водим и све нас бити бесане, не лаке ноћи, али да знамо свој задатак и колика је светиња коју чувамо”, истакао је и додао да је Србија најважнија без обзира не све изазове.

Поручио је људима да не брину и да он има искуства, да се састајао са највишим светским лидерима.

“И то ми даје за право да могу да кажем да ћемо одлуке доносити на мудар начин”, рекао је Вучић уз напомену да се неће одбијати ништа тек да би се одбило, да се неће прихватати оно што је лоше и поразно за земљу.

Поводом поређења са споразумом Израела и УАЕ, Вучић је рекао да би могао да анализира како је то постигнуто, и додао је да ће се делегација Београда сасвим сигурно састати са Кушнером, О’Брајаном, Гренелом и Пенсом.

Међутим, напомиње да нико није нудио размену територија, нити било шта слично.

“Чекам да видим шта су њихови предлози”, рекао је Вучић и поновио да нема сумње да је Трамп бољи за Србију него неки ранији председници.

“Шта год ко говорио и мислио, ми ћемо бити спремни за све опције. Знамо свако село и сваки споразум, за разлику од оних који долазе а не знају ни које смо све споразуме потписали. Али ја их никад не потцењујем”, наводи председник Србије.

Нагласио је да ће јавност бити упозната са свиме што се догађа и да ништа неће бити сакривено.

“Верујем да ћемо имат снаге и мудрости да донесемо најбоље одлуке”, указао је Вучић додавши да ће на крају о свему одлучивати народ Србије.

Додао је да се неће руководити личним и политичким интересима.

Председник је данас имао видео-састанак са немачким министром индустрије, односно привреде и енергетике Петером Алтмајером. Током састанка је потписан споразум о административном партнерству.

“Ово је ваљда први споразум који сам на тај начин потписао, о нашем административном партнерству. Имаћемо представника немачке владе задуженог и за инвестиције, и за такозвани зелени договор, овде у Председништву Србије”, указао је Вучић.

Додао је да је у међувремену много немачких инвеститора доведено и да су немачке компаније свуда по Србији.

“Они су највећи инвеститори и данас запошљавају нешто више од 63.000 људи. Наш циљ је, рекао сам то Петеру Алтмајеру, да имамо 100.000 људи запослених у немачким компанијама у кратком наредном периоду. Зато ће нам ово партнерство додатно помоћи”, рекао је Вучић.

Указује да је било речи и о томе како да се направи боље пословно окружење и да Србија буде још привлачнија.

“Јер људи треба да знају да ће се сада део производње из азијских земаља (иако Алтмајер жели да задржи Кину), тај ланац снабдевања, преселити у Европу, и ту ми желимо да се наметнемо као први партнер Немцима, да најбоље њихове фабрике преселе на територију Србије”, рекао је председник.

Подсећа да је молио Алтмајера својевремено за неке инвестиције и да је страшно важно да се задржи и увећа темпо развоја Србије и темпо сарадње са Немцима.

“Немачка је наш први спољнотрговински партнер, али и први по услугама партнер, само трговински партнер на више од пет милијарди. У првих шест месеци смо имали пад од свега 5,9 одсто. Имајући у виду корону и све што се збивало, то је апсолутно минималан пад”, рекао је.

“Очекује нас динамичан раст у наредном периоду. Очекујем да немачке компаније које су радиле у Србији остану у Србији, наставе да инвестирају у Србију”, додао је Вучић.

Истиче да жели и нове немачке инвеститоре да би се у Србији што више људи запослило.

“Поносан сам на ову сарадњу, то су добри, велики резултати, много тога морамо да урадимо”, указао је.

Додаје да је било речи и о великим резервама угља и како би Немци могли да помогну Србији око зелене енергије.

Како истиче, мисли да је разговор био много важан за Србију, и да је то добар сигнал у овом делу кризе због ковида 19, када се већ размишља о новим стопама раста.

Вучић је рекао и да се нада да Србија може да избегне негативан раст и да је Алтмајер био изненађен и да је рекао да би то било изузетно.

Подели на: