Најновије вести

Вучић о спорту, изборима, о инцидентима у Новом Пазару, о давању исказа, Винчи

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је поносан на све српске олимпијце, освајаче медаља на управо завршеним Олимпијским играма у Токију, додајући да ће награде за оне који су освојили неку од три медаље бити исплаћене у наредна два дана, али и истичући да ће се са улагањем у спорт наставити и убудуће.

 

 

То је, рекао је 70.000 евра за злато, за сваког ватерполисту, Јовану Прековић и Милицу Мандић, која је мислим већ и добила, као и за тренете. За сребро, за Дамира Микеца је 60.000 евра и 50.000 за бронзу, за сваког члана баскет тима, одбојкашице, Тијану Богдановић, Миленка Себића, Зурабија Датунашвилија”, рекао је Вучић.

“Поносан сам на њих. Олимпијско такмичње се рализкује по томе што је то такмичење нација, држава. У Лондону смо делили 4. и 5. Место у региону по броју освојених медаља, овог пута смо други, иза Мађарксе”, указао је Вучић говорећи за ТВ Пинк.

На ОИ у Лондону 2012. године, подсетио је, по броју медаља испред Србије су били и Мађарска, Румунија, Хрватста, док смо са Бугарском делили четврто и пето место, а данас је Сбрија друга, док је само Мађарска испред нас.

“Мађарска је права спортска нација, много улажу у комплетну инфраструктуру, покушаћемо и ми да идемо тим путем, да улажемо. Први пут смо по броју медаља испред Хрватске, што је изванредно. И Словенија је изузетна, али је иза нас, и Румунија која је већа од Србије, Бугарска… То показује колико је Србија напредовала, колико спорт у нашој земљи напредује”, истакао је Вучић.

Најавио је да ће се наставити улагања у спорт, да се и на овим Играма показало у које сегменте још мора да се уложи, како би се остварили још бољи резултати на Играма у Паризу 2024.године, а затим и у Лос Анђелесу.

“Честитм свим дивним девојкама и момцима, тренерима, медицинском особљу, свим члановима ОКС-а. Изузетан су успех постигли и на најбољи начин представљали Србију. Хвала им свима. И они који нису освојили медаље, урадили су много самим пласманом на Олимпијске игре”, рекао је Вучић.

Он је најавио и да следе улагања у фудбалску инфраструкура, да креће изградња националног стадиона, као и стадиона у више градова.

“Урадићемо у Зајечару, Лесковцу, Лозници, Крагујевцу… Да се фудбал игра на подручју већег броја места, а не да то буде ”ексклузивитет”. Не треба да нам лига буде састављена од 10 клубова из Београда и два, три из Новог Сада. Фудбал треба да се игра у целој Србији, од Сомбора до Врања, од Лознице до Пирота”, рекао је Вучић.

Улагаће се, каже и у базене, у национални одбојкашки центар, радиће се на подизању рукомета…

На питање да ли је стигао да испрати мечеве са ових Игара, рекао је да је углавном пратио мечеве и борбе, захваљујући временској разлици, јер је сада било лакше, зато што утакмице нису узимале простор у радно време.

За шест, седам месеци народ ће рећи своје на изборима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће ускоро, у року од шест, седам месеци народ на изборима одлучити коме ће пружити поверење у наредне четири године.

“Предстоји нам врло врућа политичка јесен, пошто видим да већ најављују не само протесте, већ и одлучујуце простесте. Имаћемо изборе тако да ће народ на изборима да одлучи ко ће да влада”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да су протести увек демократски, добродошли, док неко не реши да упада са тестерама, секирама или да заузима државне институције.

“Све су то добре ствари и верујем да ћемо и тиме показати ниво сопствене демократије, сопствене политичке зрелости. А, ускоро, у року од шест, седам месеци ће народ да одлучи коме ће пружити поверење у наредне четири године”, рекао је Вучић.

На питање да ли избора бити раније у односу на одговарајуће рокове, Вучић је рекао да следе редовни избори, те да једино парламентарни избори могу да буду ванредни, али они “де факто” и нису ванредни, јер, каже, не би били изненађење ни за кога, будући да их је најавио чим су окончани претходни избори.

У Пазару излив реалних емоција према Србији

Утакмица у Новом Пазару није била добро припремљена и показала је излив емоција и шта навијачи заиста мисле о Србији и колико су поделе дубоке, оценио је председник Србије Александар Вучић поручивши да нам остаје да разговарамо са Бошњацима, да разумемо једни друге, њихове емоције, али да и они треба воде рачуна и о нашима и да знају да неће никада живети ни у једној другој држави и да неће живети ни у једној другој држави.

Вучић за Пинк говорећи о инцидентима на утакмици Нови Пазар-Партизан.осудио узвике екстремних Торцида навијача „Нож жица Сребреница” што је, каже, неприхватљиво , али приметио да су одмах са западне трибине, где је најзрелији део публике, су почели да узвикују „Орић Насер”, „Косово је поред Србије”, и „Жута кућа”, „Ово је Босна” .

МИ Срби треба да се запитамо зашто један део Бошњака жели толико лоше Србији, нашем народу, ако већ нећемо да се питамо чиме смо ми томе допринели и запитао -куда све то води.

Догодило се, сваки пут када би узвикнули навијачи Партизана, да скочи западна трибина. Навијачи Пазара викали су и „Вучићу педеру”, јер сам ја крив свима. Овог пута сам био крив Пазаровим навијачима”, додао је Вучић.

Подсетио је да су викали и „Управа напоље“, додајући да је то занимљиво јер се управа Пазара није толико осврнула на повике навијача, већ само на повике против њих. „То што су узвикивали и „Вучићу педеру“ управи Пазара није толико страшно као „Управа наоље“, јер се они много труде да помогну Пазару. Исти је случај нажалост и са Партизаном. Када год је потребан новац, а то је случај и са другим клубовима, држава је та која треба да испоручи све, али они то никада неће рећи“, додао је он.

Вучић је указао да су једни видели само једну страну – једни скандирање навијача Партизана, други су видели нешто друго, а он, каже, нешто треће, указујући да није реч о навијачкој групи у Пазару,већ о публици која је имала припремљен арсенал песама и реакције, и која је показала шта искрено мисли.

„Ово нису навијачки организована група, већ обични људи, који су показали шта мисле о мени, о Србима и Србији, колико су поделе дубоке“, оценио је Вучић.

Казао је да није решење, чиме би стицао политичке поене, да пита некога да ли му се допадају „Нож жица Сребрениц, или вађење органа са „Жутом кућом”

„Некада су скандирали Хашиму Тачију, чекао сам само да скандирају Аљбину Куртију. Као озбиљни људи и народи морамо да размишљамо о будућности“, указао је Вучић, поведом оптужбе из БиХ,а везано за изјаву директора Меморијалног центра Сребреница Емира Суљагића, казао је да је навикао да тврде да он контролише све, па тако и оне који желе да га сруше.

„Морам да осудим и оне који вичу „Жута кућа“, Насер Орић, Косово поред Србије јер тиме руше уставни поредак. Није урушвање Вучићу педеру, то је демократија, али ово прво јесте. Али разумем тог човека, шватам и нећу да говорим о свим његовим лажима и преварама и о томе колико мржње се накупило у њему“, објаснио је он.

Додао је да је за неке постао крив и за пожаре у Црној Гори, па и у Турској, Грчкој, јер када не знате шта ћете са собом крив је један човек.

„Они у Сарајеву у чаршији да би били велики не може да им буде крив само Додик, он је сувише мали јер себе доживљавају великим, мора да буде крив Београд и Вучић. Не могу да разумеју да данас има више људи из Сјенице и Тутина, који купују куће у Пазару и Београдун него у Сарајеву. Виде где се боље живи, виде шта све Србија ради“, додао је он.

Вучић је казао да су биле недопустиве ствари на утакмици, да није сигуран да је она била добро припремљена.

„Али ово је излив стварних, реалних емоција, и ми Срби треба да се запитамо зашто један део Бошњака жели толико лоше Србији, нашем народу, ако већ нећемо да се питамо чиме смо ми томе допринели“, закључио је он.

Очекујем позив тужиоца, немам шта да кријем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује позив тужиоца за организовани криминал, како би дао исказ и како би био стављен на полиграф о оптужбама на његов рачун да је био повезан са кланом Вељка Беливука.

Вучић је за ТВ Пинк казао да би требало да буде позван и изразио наду да ће га тужилац позвати, како би, истиче, народ чуо истину и како би показао да има храбрости да оде јер нема шта да крије.

Изразио је задовољство што је српска полиција открила клан Вељка Беливука и што сада сви о тој криминалној групи све знају.

Вучић је навео да разуме оптужбе ухапшених криминалаца на његов рачун, као и на рачун министра унутрашњих послова Александра Вулина, да су били повезани са тим кланом, као и да очекује још “измишљњања” од њих.

Додаје да на тај начин они добро показују колика је њихова нервоза, и да нису веровали да ће држава моћи да се с њим обрачуна.

Председник каже да је та група била у контакту са појединим политичким партијама и медијима, те да је сада јасно да су ти “мафијаши” управљали појединим медијимаи политичким партијама.

“Поносим се што то није партија коју водим, ми не плаћамо рекет никоме, нисам на страни криминала, бирам да се обрачунам против криминала и мафије, а народ може да буде миран”, рекао је Вучић.

Поручио је да народ не треба да се боји ни од тог клана, као ни од других, јер ће се, додаје, држава са њима обрачунати, али и да ће бити откривено ко је из власти учествовао са њима и зашто су поједине службе “заказале” како би се заштитили животи поједних чланова криминалног миљеа.

“Иако су криминалци, не може да се дозволи да неко буде убијен”, рекао је Вучић.

Вучић најавио набавку два противпожарна хеликоптера

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је најважније то што је Србија у врху европских земаља по страним директним инвестицијама, јер од тога зависи напредак земље и исплата плата и пензија.

Вучић је за Пинк телевизију рекао да стране директне инвестиције утичу на финансијски раст Србије, па ће тако, најавио је, бити набављена два противпожарна хеликоптера са носивошћу од пет тона воде.

Видимо, каже, колико су земљама у окружењу потребни наши хеликоптери.

Зато ћемо их, истиче, набавити и да бисмо могли да помогнемо њима, али и да се обезбеди Србија.

“Радимо све оно што деценијама није рађено”, каже Вучић, који је поново позвао министре да, када се орни и одморни врате са одмора, прилегну на реализацију пројеката како би се потрошиле паре које имају у министарства.

Подсетио је да ће пензионери до краја године добити у три пута још 100 евра и 20.000 динара у фебруару наредне године, док ће грађани добити у два пута 50 евра – 30 плус 20.

На питање да коментарише то што неки појединци и медији кажу да долазак страних директних инвестиција у земљу и није баш најсрећнија вест, Вучић каже да у Србију долази све више капиталних инвестиција и додаје да неки људи не виде да је реч о најбољим светским и европским инвестицијама.

“Нек рачунају да би на основу оног што ћемо ми да направимо они који буду дошли на власт после нас могли да живе бар један мандат и да ништа не раде. Битно је да људи могу да процене ко је шта радио раније, а шта радимо ми данас”, казао је председник.

Приметио је да ти људи који све замерају актуелној власти најгоре говоре о важним светским фирмама.

“Ако је то смисао да се по сваку цену сруши Вучић, нека их”, закључио је председник.

Пожар у Винчи биће потпуно угашен за два дана

Србије Александар Вучић изјавио је данас да ситуација по питању пожара у Винчи није аларманта и да ће пожар у наредна два дана бити потпуно угашен.

“Ово су остаци и трагови великог поажара”, рекао је Вучић за Пинк додајући да ће стара депонија у Винчи бити потпуно санирана до Нове године.

“Депонију у Винчи су преузели Французи и Јапанци и раде по уговору. Нисмо решили питање те депоније у претходних 70 година”, казао је Вучић.

Председник је додао да би сада сви да убрзају решавање Винче, али да ће бити одлично ако Французи и Јапанци то ураде до Нове године, како и предвиђа уговор.

“Та тема по питању депоније у Винчи ће се до Нове године завршити, до тада ће стара депонија бити потпуно санирана и уређена и неће бити те врсте проблема”, рекао је Вучић.

Додао је да би имао да пита неког зашто ватрогасцима није било јављено 18.24 сати а не у 20 сати и зашто смо изгубили ту сат и по. Вучић је рекао да је то, ипак, једини пропуст и да не може да се спрече увек пожари, као и да се дешавају у целој Европи.

Казао је да је екологија постала тема број један у Србији, иако за њега има много важнијих тема, али да то показује да у Србији људи живе боље.

Вучић је истакао да је то главна тема за грађане када живе у уређеној земљи, у којој нема гладних и када људи не размишљају да ли ће имати посао већ колика им је зарада.

Председник је напоменуо да се нико ни не сећа пожара 2012. године који је био много гори него овај, као и да то тада није била главна тема, јер је земља тада имала 400.000 отпуштених радника и 1.000 уништених фабрика.

На питање да ли се Београд стварно гуши у диму, Вучић је рекао да су то писали највише они који се домарају у Црној Гори, Грчкој, Хрватској и Турској, који су на мору.

Ваљда осећају тај дим много боље од нас овде, напоменуо је Вучић.

Нагласио је да тај проблем неће више постојати за два дана и да имамо умерено добар ваздух, као и да је Србија набавила машину за пресађивање дрвећа, која се користи када се реализују грађевински пројекти, па се више не секу стабила већ се пресађују.

Председник је додао да је такво пресађивање успешно у 90 одсто случајева.

Вучић је казао да се на Србију врши додатни притисак да останемо без енергетске сигурности и да поједини чим нешто чују из ЕУ потрче све да испуне први.

“Када натерају Пољаке да угасе своје термоелектране, онда ћемо и ми”, поручио је Вучић.

Председник је подсетио да Србија производи 34 теравата струје, а троши 32 и додао да тако два преостала теравата извозимо и можемо да балансирамо – извозимо када је најскупља струја, а увозимо лети када је много јефтинија.

“Срећом у Брозово време је изграђен Ђердап, која чини готово чевртину производње струје и сада размишљамо о Ђердапу 3, али чим то кажем појавиће се хиљаду њих који ће да кажу – не дамо Дунав. Као да ће неко да им однесе Дунав на Марс или незнам где”, навео је Вучић.

Додао је да смо решили питање гасовод и да неће дозволити да будемо највећи увозници струје.

Осим Румуније и Бугарске сви остали у региону увозе струју, док ми извозимо у Северну Макеоднију, БиХ, ЦГ и Албанију и у друге земље.

“Да ли желите, да бисте могли да се хвалимо да нам је све чисто да останемо без струје, да нам струја буде три, четири или пет пута скупља, а сада је најјфтинија у Еворпи”, нагласио је он.

Вучић каже да ће Србија зато потписати споразум са Американцима за постављање соларних панела како би могли да добијемо додатно два одсто нове електричне енергије и шест одсто обновљиве енергије.

Радићемо све депоније у Србији, то нам је у пројекту “Србија 2025”, као и канализацију, додао је Вучић.

Подсетио је да пре неколико дана потписан уговор и да сада крећемо да радимо канализацију у 16 општина и градова у Србији, а да ће се радити у укупно 140 локалних самоуправа.

“Али нећу да прихватим причу о зеленој агенди као новом џихаду, после џихада владавине права, које ће поједине силе да користе за напад на суверене и невисне земље да би се одрицале својих ресурса. Ми имамо лигнит односно угаљ, немамо гас и нафто, а да се одрекенмо тога нећемо. Реците ви људима у рудницима да неће више да раде”, поручио је Вучић.

Истакао је да радимо на зеленој агенди и то суштински, што ће нам бити један од извора раста, али да се неће улизивати било коме и затварати градилишта.

Председник је додао да је јуче затражио од Кинеза на врло оштар начин да до Нове године заврше конвертор у топионици да би имали чист ваздух.

Нагласио је да Зиђин улаже у источној Србији 500 милиона евра, да су запослили 850 људи више него 2018. када је РТБ био у дубиози 1,2 милијарде евра, и подигли плате за 45 одсто.

Вучић наводи да ће са рудником Чукару Пеки Србија производити највише злата у овом делу Европе и да ћемо бити други по производњи бакра после Пољске. Имаћемо злато и лакше да их купујемо за домаће резерве… додао је Вучић.

Ти стручњаци који сада то критикују су предлагали за време бивше власти да се угаси РТБ и остане 6.000 људи без посла и да се ту производи кикирики, рекао је председник.

Додао је да ће отићи у Бор крајем августа и почетком септембра да разговара са људима Великог Кривељ и Бора око пројеката и да види шта држава може да помогне и уради.

Подели на: