Најновије вести

Вучић: Обе стране морају да испуне оно што је потписано у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић путем видео линка разговара са представницима Атлантског савета о ситуацији у вези са пандемијом КОВИЂ19, као и о регионалним питањима и спољнополитичким приоритетима земље.

 

 

Вучић је, говорећи о ситуацији на Косову, рекао да обе стране морају да испуне оно што је потписано у Бриселу.

“Од Београда не чујете никакве уцене. Не претимо ратном компензацијом и тужбама, али то сваки дан чујемо од Приштине и нема реакције САД и ЕУ”, рекао је председник Србије и истакао да је важно да се повећа поверење између две стране и да се не сме стварати непријатељска атмосфера.

Он је истакао да “не могу сви добити све” и да је потребно да Албанци пристану на одређени компромис.

Говорећи о “малом Шенгену”, Вучић каже да је захвалан америчкој администрацији због тога што више подржавају ту идеју од европских земаља.

Председник Србије каже да су мир и стабилност веома важни у региону и истиче да је Србија пружила и економску помоћ грађанима и привреди за време пандемије вируса корона.

Говорећи о помоћи региону, Вучић је истакао да је Србија помогла државама у окружењу достављајући вакцине.

Вучић је подсетио на своје састанке са Бајденом и истакао да је био изненађен тиме колико је Бајден био упознат са ситуацијом на овим просторима.

“Председника Трампа сам срео само два пута, а само једном сам имао прилику да причам са њим о политици. Знам председника Бајдена боље од председника Трампа, али не могу да кажем да очекујем боље односе између две државе. Када год је Бајден био у Београду, желео је да нас саслуша. Надам се да се тога сећа. Биће политичких потешкоћа за Србију”, рекао је Вучић и подсетио да зна и Ентонија Блинкена.

Председник је рекао да се нада да је амерички интерес да има Србију за савезника на Балкану.

Подели на: