Најновије вести

Вучић: Очекивали смо негативан одговор Кфора

Председник Србије Александар Вучић је одмах по доласку са Хиландара , у председништу, прочитао одговор Кфора на захтев Србије да се , на основу Резолуције 1244, на КиМ врати до 1000 припадника Војске и српске полиције. Министарство одбране је наведени документ доставило Кабинету председника Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу, ради упознавања са садржајем одговора КФОР-а, саопстило је тада Министарство одбране.

 

 

Није нас изненадио негативан одговор Кфора, рекао је Вучић гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, нагласивши да нимало није случајно што су нам одговорили баш на Бадњи дан.

,,Сви смо знали и очекивали тај одговор, мислим да сам то негде и најавио. Мислим да су они у свом пажљиво састављеном писмену упућеном као одговор Влади Србије на њен захтев, а онда сам преко војног кабинета и ја добио на упознавање. Одговорили су наравно да они сматрају да нема потребе за повратком Војске Србије и оружаних снага Републике Србије на територију КиМ, притом се позивајући на Резолуцију 1244″, рекао је Вучић за Пинк.

Каже да је КФОР, медјутим, навео да они у складу са Резолуцијом 1244 имају своју улогу, али се нису позвали на део Резолуције 1244 по којем је могуће да одбију то, јер, како је рекао, тако нешто не постоји.

,,Неко довољно паметан им је то састављао, јер они немају право да одбију тај захтев, знали су да немају на шта да се позову и онда су се позвали на позитивну норму из њиховог угла да имају право и обавезу да чувају ред и поредак и направили још једну ненамерну, под знацима навода, грешку.

Председник Србије је подвукао да је онај ко је састављао писмо напправио грешку рекавши да пажљиво мотре ситуацији на северу Косова”, а само два сата пре тога пуцано је на српске младиће на јигу Косова.

,,Било би добро да су нам уручили на Бадње вече позитиван одговор, онда би то имало смисла, али не и негативан уочи Божића, онда знате да то није случајно.

Направили су грешку, са јасном политичком конотацијом, и написали да пажљиво мотре шта се збива на северу, а само два сата раније пуцано је на дечаке српске националности, што су сви покушали да сакрију. Пуцано је али на југу, није ваш посао да бринете о барикадама на северу, већ да бринете о безбедности Срба на целом КиМ и свих других на КиМ. Баш тог поподнева то се догодило на југу КиМ, а они су поменули само север”, рекао је Вучић.

Напомиње да не може да каже да НАТО аметерски или лоше обавља свој посао, али да је друга ствар што су они само политчко оруђе у рукама најмоћнијих западних сила.

,,Ми ћемо да видимо какав ће наш даљи одговор да буде, ту сада има неколико опција, чекаћемо и указивати како и на којим местима све нису заштитили српски живаљ, од дечака Стефана Томића у Клокоту, јер ако се ту не осечате безбедно како ћете у целом Косвоском поморављу”, навео је Вучић.

Рекао је да му нико од светских званичника и силних амбасадора није послао поруку због напада на српске дечаке, покушаја убиства, јер их то, како је оценио, није много узнемирило.

,,Ни један од светских званичника, нити силних амбасадора ми није послаопоруку да је ужаснут покушајем убиства српских дечака”, рекао је Вучић

Додао је да сада неки говоре како је ,,дошло до пуцњаве” и упитао чиме је пуцао дечак који је носио бадњак, а на њега је пуцано рафалом?!

Говорећи о ситуацији Срба у Сиринићкој жупи, Вучић је рекао да када се иде ка Штрпцу , мора да се прође испод неколико надвожњака са муралима и обележјима ОВК.

,,Само да пролазите сваки дан па вам није добро, а ти људи се држе и чувају наше име и презиме под најтежим условима”, казао је Вучић.

Пожелео је Србима на Косову добро здравље и казао да неће бити лак период пред свима нама, али је важно да покушамо што је могуће више да радимо и напредујемо.

,,Нисам очекивао другачији одоговор КФОР-а и сада се поставља питање да ли ићи на седницу Савета безбедности УН или не”, рекао је Вучић.

Каже да постоје у Србији наводне велике патриоте који ће рећи да идемо на седницу СБ.

,,Ево идемо сутра на седницу СБ, подржаће нас Руси, и шта ћемо онда и они изгласају на СБ да не дозвољавају да се врати српска војска и полиција. Осим што смо добили да причамо три дана, шта ћемо четвртог дана, да оставимо то и као могућност Куртију да коментарише како се и СБ коначно изјаснио по том питању и да оставимо то као могућност некоме да коментарише као нови извор права за себе, а против Срба и српске државе. При томе то ипак не треба искључити јер у једном тренутку могу да буду другачије ствари на СБ. О томе треба да разговарао и размишљамо”, рекао је Вучић.

Подели на: