Најновије вести

Вучић: Очекујем да ће Француска пружити подршку Србији на европском путу и у дијалогу са Приштином

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на вечерашњем састанку са председником Француске Емануелом Макроном указао на боље економске односе две земље и да је изразио очекивање да ће Француска пружити подршку Србији и у свим сферама, првенствено када су у питању европски пут Србије и дијалог са Приштином.

 

 

Александар Вучић је у објави на Инстаграму навео да је поносан што је вечерас у Јелисејској палати имао прилику да са Емануелом Макроном разговара “о свим важним питањима од геополитичких, до билатералних и стратешки најбитнијих за Србију и наш народ”.

“Указао сам му на неупоредиво боље економске односе наше две земље, али и изнео очекивање да можемо још више и боље када су у питању трговинска размена, инвестиције и заједничко пословање у многим областима у којима Србија има доста да научи од Француске”, поручио је Вучић.

Додао је да је изразио очекивање да ће Француска пружити подршку Србији и у свим другим сферама, првенствено када су у питању европски пут Србије и дијалог са Приштином.

“Још једном сам захвалио председнику Макрону на личном ангажману када је реч о очувању стабилности у нашем региону”, истакао је Вучић у објави на Инстаграм налогу “будуцностсрбијеав”.

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Јелисејској палати са француским колегом Емануелом Макроном. Пре самог састанка двојица председника обратила су се медијима.

Макрон је поручио да је Србији место у Европи, али и истакао да “питање Косова јесте обећање и залог за будућност региона”.

Вучић је захвалио француском председнику што је увек хтео да саслуша српску страну, али је и реаговао на изјаву Макрона да су обе стране нешто учиниле, мислећи на Београд и Приштину, указавши на све што Приштина није испунила, а на шта се обавезала.

Пре сусрета са Макроном Вучић се састао са председником Сената Жераром Ларшеом.

Претходно је присуствовао потписивању Меморандума о стратешкој сарадњи с Француском електропривредом, а разговарао је и са члановима Српског нуклеарног друштва у Паризу.

Председник Вучић је јутрос стигао у Палату инвалида у Паризу, где су га дочекали војни гувернер Париза генерал Кристоф Абад и Франк Ростер, делегирани министар за спољну трговину, привлачење инвестиција, франкофонију и Французе у иностранству при Министарству за Европу и спољне послове Француске.

За председника Вучића испред Палате инвалида приређена је церемонија свечаног дочека са војним почастима, а потом су интониране химне Србије и Француске.

Након тога Вучић је положио венац на спомен-плочу “Верност за верност”, која је посвећена српским војницима.

Вучић је, иначе, синоћ стигао у Париз. Ово је двадесети сусрет двојице председника до сада, а председник Србије каже можда и најважнији у последње три деценије за нашу земљу.

Подели на: