Најновије вести

Вучић: Очекујем изненађења у Вашингтону

Председник Србије Александар Вучић каже да је видео агенду за састанак у Вашингтону, да је само једна тачка била проблематична, али да му искуство говори да се неће зауставити на томе. Вучић је изјавио да је једина тема кад је реч о Косову и у САД, и свуда, међусобно признање Београда и Приштине.

 

 

Александар Вучић изјавио је да очекује изненађења на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону, наредне седмице.

“Пензије ће бити повећане”
Председник Александар Вучић поручио је пензионерима да буду спокојни, јер пензије не само да ће бити сигурне и редовне, већ и повећане, и то, како је истакао не безначајно веће.
Такође, најавио је да ће држава тражити да се увећа минимална зарада у 2021. години и да ће помоћи послодавцима кроз увећање неопорезивог дела основице, како не би почели да отпуштају раднике.
“Верујем да ће сви бити задовољни”, додао је Вучић.
Указао је да је Србија у другом кварталу спустила незапосленост на испод 7,5 одсто, што је историјски минимум, на нивоу најразвијенијих земаља.
Каже да ће то бити званично саопштено у понедељак и да је по томе Србија први пут, и то у доба короне, изнад просека европских земаља и на нивоу оних најразвијенијих.
Каже да Хрватска има 55.000 нових незапослених, као и да је пад БДП био већи у Србји 2008. и 2010. него сада када је корона.
Изразио је очекивање да ће ове године првиредни раст Србије бити око нуле.

Председник Србије рекао је за ТВ Пинк да је суштина да Авдулах Хоти и албански званичници говоре да иду по признање у САД.
“Било је и незваничних изјава лидера у региону да ћу морати да потпишем све што се стави у Вашинготну. С пажњом сам то саслушао. Очекујем изненађење, не либим се да то кажем, а извинићу се америчкој администрацији ако га не буде”, рекао је Вучић.
Истакао је да је видео агенду за састанак у Вашингтону, и да је само једна тачка била проблематична, али да му искуство говори да се неће зауставити на томе.
“Нажалост, мој поилитички нос неретко је добро осећао различите врсте и могућих изненађења и замки и свега другог”, додао је Вучић.

Да ли ће бити сусрета са Трампом
Председник Вучић изјавио је да уколико садржај захтева Америке према Србији по питању Косова и Метохије у Вашингтону 4. септембра буде онакав као што он претпоставља, онда до сусрета са председником Доналдом Трампом неће доћи.
Вучић је рекао да би, уколико би прихватио сусрет са председником Трампом, био први српски председник који би могао да има не само први сусрет са Авдулахом Хотијем и Трампом, већ и билатерални сусрет са америчким председником.
“Пошто мислим да знам шта може да буде садржај тог изненађења, јер то осећам, а не зато што имам податке, пре ће бити да ћу то да одбијем и да до тог сусрета неће доћи”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли очекује да ће Трамп присустовати састанку.
Истакао је да ће се преговори око економије лако завршити, али га, наводи, брину теме у наставку тог састанка.
“Ми почињемо у 10 сати ујутру по источном америчком времену са преговорима и разговоирма о економији, ту се можемо договорити са Приштином за три, четири или пет сати, а онда имамо наставак, а ја чекам шта ће бити на наставку”, подвукао је Вучић.
“Једина тема свуда шта год ко причао у САД биће међусобно признање”
Председник Србије изјавио је да је једина тема кад је реч о Косову и у САД, и свуда, међусобно признање Београда и Приштине.

Србија се није мешала у изборе у Црној Гори
Александар Вучић истакао је да се држава Србија није мешала у изборе у Црној Гори, и да ће честитати сваком ко победи и бити и даље уз свој народ у тој земљи.
Он је рекао да су се српски медији бавили изборима у Црној Гори, као што су и црногорски медији писали да је Србија крива за све што се дешава у Црној Гори.
“Наши медији су претерали са бављењем изборима у Црној Гори. Очигледно је, међутим, да постоје нераскидиве везе које су тако јаке да људе занимају дешавања тамо. Нисмо се мешали ми из државе, уз одређене изузетке, што не сматрам паметним и добрим, али наши медији су се мешали и те како”, рекао је Вучић.
Вучић је казао да је јутрос слушао Сузану Грубјешић која је добро приметила да је председник САД Доналд Трамп у писмима, када је позивао њега и Хашима Тачија, говорио о међусобном признавању, те додао да ни Трамп, ни САД нису од тога одустали.
Рекао је да, ако се погледа сва кампања која је вођена против Србије и њега лично, у којој су коришћени многи српски политичари и аналитичари, да је све било усмерено против разграничења, а и Мирослав Лајчак је најавио да територије нису тема.
“Једина тема свуда шта год ко причао у САД биће међусобно признање, онако или овако. У ЕУ она ће бити на крају, а до тада ће говорити о нормалиазацији односа. Ко каже другације, лаже свој народ, купује време и обмањује људе”, подвукао је он.
Интереснатно је, према његовим речима, да су у томе успели и да са великим жаром говоре да то није тема, и да Србима неће ништа да дају.
“Србима, како кажу, ћемо дати европску перспективу, понудити кредите. Хвала, то можемо и сами, на тржишту капитала. Паре да нам поклањају нису спремни, нити хоће”, рекао је Вучић.
Казао је да неки причају о 40 милијарди нечега, а од тих пара су све кредити, улагање у пројекте, које ћемо морати да враћамо.
“Како ствари стоје, видим да ће да нас чека много тешких и великих проблема у којима сви мисле да морају да заврше своје послове на штету Србије, а да Србији не понуде ништа”, подвукао је Вучић.
Ма колико било тешко, колико год му била глава на пању или се налазио под уценама и притиском, Вучић поручује да ће чувати националне интересе.
“Сада плаћамо цену катастрофалних потеза у прошлости”
“Указао је да, међутим, постоји једна ствар код Срба да никада нисмо анализирали стварно каква је ситуација са каквом се суочавамо, шта је то што свет мисли, шта имамо стварно на КиМ, и шта можемо, то јест, шта реално можемо да добијемо у будућности.

У октобру филм о Јасеновцу
Александар Вучић изјавио је да ће у октобру изаћи први играни филм о страдању српског народа у Јасеновцу и истакао да је важно да Србија и српска деца погледају тај филм и сазнају истину о Јасеновцу.
Он је рекао да су Срби 75 година ћутали о Јасеновцу, јер нико није желео да се замери “нечијим властима”, већ да буде популарнији у Загребу него у Београду.
“Немамо ту врсту рационалног приступа, одговорности. Код нас је све исто”, констатовао је Вучић. Рекао је да ми сада плаћамо цену катастрофалних потеза у прошлости.
Подсетио је да је Србија после бомбардовања НАТО потписала делимичну капитулацију, која, како истиче, чак и није сасвим делимична.
Затим, указује, 2004. на погром над нашим становништвом држава реагује бесмислено, хистеријом на улицама Београда, а 2008. на проглашење независности Косова неки су реаговали кроз штампу, а неки бекством у Румунију, а свађу два крила у власти међународна заједница је искористила.
Подсетивши на катастрофалну пресуду Међународног суда правде на наше инсистирање, рекао је да сада морамо да платимо цену свих тих ужасних пораза.
Рекао је да је то као са короном, када у целом свету имамо пандемију која је изазвала економске проблеме, чега су сви свесни, а људи у Србији, како истиче, кажу “шта нас брига за корону, желимо да наставимо да живимо исто, можда још боље, тражићемо од државе да нам то обезбеди”.
“Ми смо људи који имамо своју перцепцију, увек очекујемо више, а не руководимо се тиме које грешке смо правили”, закључио је Вучић.

О нападу на Србе у региону
Вучић је рекао да је Србија земља у којој нема напада на припаднике других нација, док, са друге стране, готово да не прође један месец а да неко не нападне Србе или њихову имовину у Хрватској.
“Сећате ли се да је прошао један месец да није нападнута српска имовина или српска деца и младићи, у Вуковару или другом месту у Хрватској. Када сте запамтили да је неко пребијен у Србији?”, рекао је Вучић упитан за нападе на Србе и њихову и имовину СПЦ у региону, а поводом последњег напада на српске младиће у Вуковару.
Председник је истакао да је искрено поносан што се такве ствари у Србији не догађају, а чак и када се догоде, надлежни ухапсе виновнике, а српско друштво такав инцидент осуди.
Говорећи о критикама у јавности, Вучић каже да нема никакав проблем са том, јер то показује да у Србији постоји слобода штампе, али да је проблем у томе што поједини политичари и део јавности покушавају све да прикажу на лош начин.

“Новом владом неће бити задовољни ни многи у СНС-у”
Председник Вучић изјавио је да Србију након преговора у Вашингтону очекује формирање владе и истакао да то неће бити лак процес, као и да многи и унутар странке коју води и на свеукупном политичком нивоу неће бити задовољни.
Вучић је рекао да ће нова влада бити формирана у складу са потребама Србије у наредном периоду и да ће бити таква да може да одговори и најтежим изазовима.
“Уверен сам да људи у Србији то разумеју. Нама је потребно више реалности, рационалности, а у наредном период биће потребно и више одважности и храбрости”, рекао је Вучић.
Пред новом владом су и економски изазови, наводи Вучић и поручује да ће Србија према тренутним пројекцијама већ до краја трећег квартала следеће године или до краја следеће године по први пут по укупној стопи БДП-а претећи Хрватску.
Говорећи о Телекому, Вучић је показао уговоре о пословно-техничкој срадњи између те компаније и Б92, из времена бивше власти, а којим је, каже, Телеком натеран да финансира пројекат Великог брата, што је српску компанију коштало неколико милиона евра.

Подели на: