понедељак, 20. фебруара 2023. | 02:55
Најновије вести

Вучић: Очекујем велики утицај Олбрајтове на дијалог Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић рекао је да очекује да ће Мадлен Олбрајт имати велики утицај на дијалог Београда и Приштине. Вучић је, поводом незваничних најава да ће се бивша америчка државна секретарка укључити у дијалог, рекао да је она важна личност у делу естаблишмента Демократске странке у САД и да је очекивано да ће имати велики утицај на дијалог. “Разговараћемо и борићемо се за своје интересе, неће нам бити лако”, навео је Вучић.

 

Александар Вучић је рекао да је то све што би могао да каже. “А ако од мене очекујете речник увреда, био бих неодговоран и неозбиљан када бих то чинио”, навео је Вучић.

“Наш посао је да чувамо наш народ на КиМ, али да будем искрен и да чувамо стабилност и сигурност Србије”, нагласио је председник.

Истакао је да он нема право да се игра и да даје неодговорне изјаве којима би увредио највећу или једну од највећих сила света.

“Не могу да прихватим идеју о укидању РС”
Вучић је изјавио да је за Србију од кључног значаја да има најбоље односе са БиХ и да ниједном изјавом не доводи у питање интегритет те земље, али да не може да прихвати идеју о укидању РС.

“Не могу да прихватим идеју о укидању РС, не само зато што је то уставна обавеза Србије, већ зато што онај ко жели да укине РС иде против воље српског народа, али и стабилности и мира на Балкану”, рекао је Вучић новинарима у Крушевцу.

Упитан зашто постоји неразумевање политичког врха БиХ, уз констатацију да је и високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао да Вучић више од деценију ниједном изјавом није довео у питање територијални интегритет БиХ и БиХ као државу, Вучић каже да се понаша одговорно и озбиљно, да зна шта је поштовање територијалног интегритета других и да не жели да угрози позицију Србије.

“Неки људи у БиХ нису тако поштовали интегритет Србије, али то не значи да ми можемо да будемо неодговорни и неозбиљни”, рекао је Вучић.

Међутим, како је рекао, не може да прихвати идеју о укидању РС и не може, истиче, као одговоран и озбиљан човек да ћути на то што неко од босанских званичника упореди српског представника са Хитлером, иако су Срби убедљиво најстрадалнији народ у Другом светском рату.

“Ако сви у Србији ћуте тада и праве се да се то није десило и када кажу да могу да замисле БиХ без РС, онда неко ко је одговоран и озбиљан мора да каже – зауставите се, постоје међународно правни уговори који морају да буду поштовани”, казао је Вучић.

Србија жели најбоље односе са БиХ
Додао је да Србија жели најбоље односе са БиХ, али да њихови представници, уместо да кажу да је РС део БиХ и да је воле, како би добили и поверење Срба, у свакој изјави говоре како би да укидају РС.

Вучић је навео да је за Србију од кључног значаја да има најближе односе са Бошњацима и да се зато труди да разуме шта Бошњаци осећају и да им Срби приђу на најбољи начин, како би се направило савезништво.

“Да направимо савезништво, ако не можемо братство, да заједнички радимо и живимо у вековима који су испред нас”, казао је Вучић и истакао да су Срби и Бошњаци веома блиски народи.

Истакао је да треба да се потпише уговор за пут Пожега-Дуга Пољана-Дуга Пољана-Бољаре, те да ће се тада од Новог Пазара и Сјенице до Београда стизати за два сата и 20 минута.

Како каже, да би се за то време стизало и до Сарајево, БиХ мора да подигне ауто-пут од Вишеграда до Сарајева, у чему Србија не може да помогне.

“Ми ћемо да помогнемо у северном делу према Бијељини. Ми плаћамо мост преко Саве и помоћи ћемо са тих 19 километара до Бијељине”, казао је Вучић и додао да се две земље морају на тај начин увезати и борити заједно.

“Србија неће бити џак за ударање, нити ће да пузи”
Вучић је навео да не зна зашто се у Хрватској толико љуте што Србија мало брже економски напредује од њих.

Упркос кампањи хрватских медија против Србије и њега лично, Србија, како истиче, са Хрватском жели најбоље могуће односе, али неће бити “џак за ударање”, нити ће да “пузи” док други иду много брже напред.

Подсећа да против хрватских званичника не говори ништа лоше, а Хрватској жели да трче најбрже могуће јер, додаје, што су они јачи и Србија ће бити јача.

“Ако је то смисао свега, ако је зато потребно да се направи коалиција тајкунских медија у Србији и медија у Хрватској, па мене виде као главни проблем успеха Србије, ја сам им на томе захвалан. Наставићемо са тим успесима, мене њихове увреде мотивишу да наставим да радим”, казао је Вучић.

Одговарајући на критике пројекта “Београд на води”, Вучић је рекао да и Хрватској жели да несто слично изгради у деценијама које долазе.

“Ми ћемо да наставимо да градимо и градићемо још лепше”, казао је Вучић.

Вучић је приметио и да у хрватским медијима “штанцују текстове” у којима критикују највише њега, али и Србију.

“Годину завршвамо са 2,9 милијарди инвестиција”
Председник Србије Александар Вучић рекао је у Крушевцу да очекује да ће Србија завршити ову годину са 2,9 милијарди евра директних страних инвестиција, што је 63 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану.

Вучић је рекао да само Србија добија две трећине укупних инвестиција на Западни Балкан, “а то говори о атрактивности, стабилности наше земље”, рекао је он.

“То је огроман новац. Када погледате трошкове изградње и опреме болнице у Батајници и у Крушевцу то ће нас коштати нешто мање од 100 милиона ева. Надам се да су сви пензионери добили по 5.000 динара, а то је, када израчунате број пензионера, 75 милиона евра. Такође исплатили смо шест минималаца хотељерству и угоститељству. То је све држава дала, то су поклони”, навео је Вучић.

Вучић је казао да је држава и поред свега успела да држи под контролом јавни дуг.

“Наш јавни дуг је најмање порастао од свих земаља. У неким земљама он је растао између девет и 17 одсто, а код нас не више од пет процената. Поносан сам како управљамо јавним финансијама”, подвукао је Вучић.

Рекао је да је поносан што се сада разуме да Србија не мора увек да буде међу најлошијима, већ да може да буде међу најбољима.

“Шватамо све више да нисмо ни у чему лошији од других, и да све зависи од нас. Ако радимо и будемо посвећени увек можемо да будемо при врху. Ако не размишљамо да напунимо само своје џепове, већ како наша Србија може да буде богатија. Када то радите онда нема много проблема. Увек у резерви оставимо по нешто”, нагласио је председник.

Постоје наравно и проблеми, као што су објекти које треба још обнављати, што се сада чини.

Указао је да је критикован што се каснило са радовима у Батајници три дана, у Крушевци пет дана, али је то најмање кашњење у Србији за пројекте које нико није ни сањао да ћемо уопште моћи да завршимо.

У Србију ушло 225.000 људи, од тога 120.000 у транзиту
Председник Вучић рекао је да је у Србију од 17. децембра до данас у 10.00 сати ушло око 225.000 људи, али да је 120.000 било у транзиту.

Вучић је новинарима у Крушевцу на питање о гужвама на граничним прелазима рекао да је тај број много мањи него марту, када је дошло 450.000 људи у Србију.

Напомиње и да је истовремено 150.000 људи, углавном странаца, напустило Србију.

Гужве на прелазима су створене, иако сви капацитети раде по 24 сата и да се пропуштају возила у шест колона, јер су, каже, сви пожурили у минут до 12, “такви смо, али није тако страшно”.

Напомиње да сви који су дошли нису остали у централној Србији или на северу земље, већ да је око 120. 000 људи у транзиту, да је велики број тууских држављана међу њима, као и Албанаца са Косова и Метохије.

Вучић је апеловао на људе да се чувају током предстојећих празника и да чувају старије грађане који су, како је рекао, највеће жртве ове болести.

“Кад вам је савест мирна, задовољни сте оним што сте постигли”
Савест ми је чиста и мирна, радимо све што можемо, каже председник Александар Вучић и додаје да не би били ништа ново покушаји да му се “скрати” мандат ни после изјаве да нема признања Косова док је он шеф државе.

“Они то покушавају стално”, каззе Вучић на питање о настојањима страних и домаћих фактора да га руше и додаје да “су неки тајкуни, уз различиту подршку, потрошили преко 800 милиона евра” у том настојању.

“За обичне људе то су имагинарне паре, са само једним циљем – да сруше Србију, и Вучића успут”, указао је Вучић.

Нагласио је да га не брине ништа, и да би га бринуло да нису урађене болнице, путеве, пруге, да се не повећавају плате и пензије, да је Србија последња у Европи по стопи раста, а не прва.

“Овако савест ми је чиста и мирна, радимо све што можемо. Када вам је сасвест мирна, ви задовољни овим што сте постигли, а када људи сагледају рационално могу то видети на сваком кораку, то вам доноси највећи мир и нема разлога за страх”, навео је Вучић.

Подели на: