Најновије вести

Вучић: Очували смо мир и стабилност, нисмо угрозили националне интересе

Председник Србије Александар Вучић рекао је, говорећи о свему кроз шта је Србија прошла откако је председник, да су очувани мир и стабилност, упркос изазовима са којима се Србија суочавала.

 

 

Пре тачно годину дана Александар Вучић је по други пут победио на председничким изборима. Преостале су му још четири године на месту председника Србије, а динамика, и глобална и локална је таква да ће вероватно бити турбулентније него претходних шест колико седи у кабинету на Андрићевом венцу.

У разговору за РТС председник Александар Вучић је сумирао претходни период, истичући да му је претходна власт оставила све најтеже и најлошије, али да су сачувани мир и стабилност.

“Од 2014. када сам постао председник владе морали смо да уведемо мере фискалне консолидације, ужасно тешке мере, најтеже поплаве. Одмах затим имали смо миграције, преко милион људи прешло је преко наше територије, морали смо то да држимо под контролом и да чувамо стабилност и мир. Имали смо безброј проблема,о све време уз огромне притиске око КиМ, надовезала се корона и таман када је све кренуло добро, онда је почео рат у Украјини“, рекао је Вучић.

Навео је да је рат пореметио не само глабални систем и вредности, већ и Србију ставио у тешку ситуацију због специфичности односа Београда и Москве.

“То нам је додатно отежало позицију у региону, јер су сви покушали то против нас да искористе“, рекао је Вучић.

Истиче да је поносан што су очувани мир и стабилност, не угрожавајући виталне националне интересе.

“Чувајте мир, немамо више деце за бацање”

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија земља и народ која је у 20. веку највише изгубила људи.

Немамо више деце за бацање, морамо да повећамо број прворођене деце, иначе Србије неће бити, рекао је Вучић.

“Чувајте мир, чувајте до последњег тренутка“, рекао је Вучић и додао да је поносан што је Србија на европском путу и што има своју политику.

“Ми смо слободна и независна земља. Нама не одлучују амбасадори у кафанама ко ће да буде министар, а ко неће”, навео је председник.

“Више никада неће бити једнополарног света”

Говорећи о притисцима који долазе везано за Косово и увођење санкција Русији, председник Србије каже ће бити горе и да ће притисци расти и око Косова и око санкција Русији.

“Као саветник можеш да кажеш шта хоћеш, или у странци али у јавности, ако си члан Владе мораш да поштујеш њене одлуке. Као председник ја чујем различита мишљења, али ја сам тај који води политику, доносим одлуке и за то сам одговоран грађанима Србије”, истакао је Вучић.

Говорећи о ситуацији у свету председник Србије је рекао да Кина све више јача и да је за 30 година са 500 милијарди долара БДП-а дошла до 19 билиона.

“САД је и даље испред Кине са 24 билиона, али се та разлика драматично смањује. Више никада неће бити једнополарног света, колико год то некоме сметало. Може да буде биполарни, Америка и Кина са својим савезницима или мултиполарни. Србији би наравно одговарало да буде мултиполарни јер бисмо тада могли да чувамо своју самосталност и независност и надам се да ће то бити случај”, нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао да Србија за сада успева да чува своју независност и војну неутралност и да не жели да се сврстава ни уз НАТО, ни уз друге земље.

“А да ли ћемо успети у томе не знам. Ми хоћемо да идемо ка Европи, немамо много избора, а немамо ни бољи пут”, рекао је Вучић.

“Не разумем порив да желимо најгоре односе са највећом силом света“

Поводом изјаве америчког амбасадора Кристофера Хила, који је у изјави рекао нешто што је највише личило извињењу за бомбардовање 1999. и изјавио саучешће породицама жртава ратова деведесетих, Вучић је рекао да је та изјава била добра.

Каже да су Хилове изјаве много пута фалсификоване.

“Не разумем порив да желимо најгоре односе са највећом силом света“, рекао је Вучић. а не пада ими напамент да имсе додвоавам

Говорећи о четири стуба спољне политике, Вучић је рекао да су сада недвосмислено две највеће војне и економске силе САД и Кина.

“Европа је можда и најважнија за нас, али је слабији играч од ова два“, рекао је Вучић.

“Црна Гора увек има пружену руку Србије”

Председник Александар Вучић рекао је да Црна Гора увек има пружену руку Србије, као и новоизбарани председник Јаков Милатовић.

Господин Милатовић је увек добродошао у Србију, рекао је Вучић.

“Све што пожеле да радимо заједно, ми смо спремни, да ли имам очекивања – немам, а да ли имам надања – можда“, рекао је Вучић.

Зашто не смем да питам како живи 32 посто становника Црне Горе?

Поводом коментара да је “Вучић уз помоћ Путина срушио Ђукановића“, Вучић је рекао да увек има таквих коментара.

“Шта год да се догоди, ако неко за кога је познато да имамо добре односе изгуби на изборима – Вучић је пропао, пукао, ако неко победи за кога нису сигурни да је апсолутно против мене, зликовац Вучић је помогао, јер једина Србија коју желе да виде је неуспшена Србија и никада неће бити довољно мала“, рекао је Вучић.

Како је рекао, “баук српског света кружи Европом и регионом“ – што су сами измислили.

Каже да се дошло у ситуацију да не може да пита како живи 32 посто становника Црне Горе који се изјашњавају као Срби.

“Зашто не смем да питам? Јер сам Србин и тиме се враћам у прошлост“, прокоментарисао је Вучић.

“Отворени Балкан је одлична ствар”

Говорећи о регионалној сарадњи председник Србије је рекао да је “Отворени Балкан” одлична идеја.

“Сарађујемо са Албанцима и Македонцима, желео бих да ту буде и Црна Гора али то је њихова суверена одлука”, рекао је Вучић.

“Избори ће бити када буди хтели ови из опозиције”

На питање када ће бити избори, Вучић је рекао да ће се избори одржати када буду хтели “ови из опозиције”.

Када буде тражио београдске изборе добиће, одговрио је председник на питање о захтеву Ђиласа за одржавањем тих избора.

“Морате да поштујете своје политичке противнике. Свом жестином ћу да помогнем својој странци”, рекао је Вучић.

“О Народном покрету ћемо разговарати у Скупштини”

Вучић је рекао да ће се о Народном покрету разговарати у Скупштини. Председник истиче да ће позвати све људе у нови покрет.

“Желимо да направимо нови замах и енергију, да људи помогну својим ангажманом и трудом Србији”, каже председник.

Подели на: