Најновије вести

Вучић: Одбио сам предлог Квинте за решење, тражимо повлачење свих трупа са севера КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је, након седнице Савета за националну безбедност, да Србија тражи повлачење свих трупа које су упале на север Косова и Метохије, хитан одговор ЕУ да ли постоји Бриселски споразум у правном промету. Поручује да је одбио “тобожње компромисно решење Квинте које би унижавало Србију”.

 

 

Александар Вучић је, обраћајући се медијима након седнице Савета за нациналну безбедност, да је донето више одлука, закључака, предлога и препорука. Поручује да је последњи упад Росу на север на КиМ “криминална акција”, шеста по реду.

Истакао је да ће Србија наставити да инсистира на очувању мира, пуне стабилности и сигурности, али и пуне сигурности за српско становништво на КиМ.

“Сматрамо непримереним изјаве у којима се Београд и Приштина изједначавају. Србија жели да настави дијалог, али не жели да прихвати споразуме из криминалних акција”, поручује председник.

Додао је да је јутрос разговарао са амбасадорима најмоћнијих западних земаља, амбасадорима Квинте, о томе како би требало да изгледа “тобожње компромисно решење”.

“Одбио сам то решење јер није компромисно већ је решење које би унижавало Србију. То је решење којим би 70 одсто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији они заборавили, али би увели 20-30 одсто мера. Добио сам за одбијање сагласности Савета. Одбацио сам то јер сам сит политике свршеног чина и не можете да разговарате тако са Србијом”, рекао је Вучић.

Ситуацију је упоредио са куповином у продавници, када постоји договор да се, наводи, пет килограма поморанџи плати 1.000 динара, а договор се не поштује.

“Ви платите, продавац узме те паре и ти онда тражиш поморанџе, а он каже – не, не, то су посебне поморанџе, мора још, ви кажете да је договор био пет килограма за хиљаду динара и наравно избије свађа и дође полицајац, а то су земље Квинте, и каже – смирити се, ви сте исти, ти додај још 300 динара и онда је то компромисно решење. На такве барапске трикове Приштине више нико неће пристајати”, навео је Вучић.

Неопходан повратак на пређашње стање
Према његовим речима, једино решење за ову ситуацију је повлачење свих трупа са севера КиМ.

“Повратак на пређашње стање и онда да идемо у Брисел и разговарамо о свему”, навео је Вучић додајући да је Србија увек спремна за разговор.

Такође, каже да Савет за националну безбедност тражи хитан одговор ЕУ постоји ли Бриселски споразум у правном промету или не, када ће бити формирана ЗСО.

“Тражићемо одговор. Ћутање ће бити јасан знак да споразум не постоји и да не желе формирање ЗСО и онда сви знамо да не постоји. Срж споразума је ЗСО”, истиче Вучић.

Рекао је и да је Савет, у складу са својим послом, разматрао одбрамбене капацитета Републике Србије, стање у Војсци Србије, МУП-у.

“Разговарали смо и о десетинама техничких ствари које можемо да унапредимо, задовољан сам стањем како борбене готовости тако и моралом, мотивисаношћу људи да увек унапређују наше капацитете тако и свим оним што нас тек чека, то је значајније опремање и наоружавање наше војске и полиције које ће се видети у том периоду”, навео је Вучић.

Пресуда Тодосијевићу могући разлог за велику кризу
Додаје и да Србија позива ЕУ, Велику Британију и САД да утичу на Приштину да поништи противправну пресуду Ивану Тодосијевићу.

“То сматрамо следећим могућим разлогом за велику кризу, можда највећу до сада”, рекао је Вучић.

Том пресудом су, истиче Вучић, директно прекршили Бриселски споразум, јер је у већу судија требало да буду двојица Срба и један Албанац. Додаје да такво веће никада није ни било формирано.

“Или ће Приштина укинути ту пресуду или смо добро разумели да Приштина има подршку за исељавање Срба и српских породица, и у складу са тим ћемо реаговати другачије”, рекао је Вучић.

Каже и да Србија захтева да буду обезбеђене лиценце за снабдевање струје две српске компаније.

Суштина да се поштује Бриселски споразум
Истакао је да ће се, док траје кризна ситуација, сналазити и проналазити решење за снабдевање српског народа на Косову.

“Неће увек бити свега, али основних животних намирница на северу Косова и Метохије биће довољно да људи могу нормално да живе”, поручио је Вучић.

Истиче да ће се додатне мере разматрати у наредних неколико дана, те да ће се онда изаћи са њима.

“Желимо да покажемо добру вољу и оставимо неко време некима у Приштини да промене своје лоше одлуке. Уколико не буду желели, ми ћемо доносити мере у циљу заштите интереса Републике Србије и ја сам о томе обавестио и чланице Квинте и представнике ЕУ, нисам ништа крио пред њима, све сам им рекао у лице”, рекао је Вучић.

Поновио је да нећемо прихватити политику свршеног чина, те да од Србије неће добити печат на нечију криминалну акцију.

Што се тиче физичког насиља, Вучић је рекао да на то мора да реагује НАТО.

“Ако не буде реаговао ни НАТО, ја сам то рекао, неће бити погрома нашег становништва, као што је било 2004. године и неће бити ни Олује ни Бљеска”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да суштина није у додатним мерама, већ у томе да се поштује Бриселски споразум. Коментаришући изјаву Бесника Бисљимија да ЗСО неће бити формирана, Вучић је рекао да верује у то што каже јер је толика његова “мржња према српском народу, према Србији”, да му треба веровати.

Гледаћемо да сачувамо мир
Тема мора да буде ЗСО, ми смо ово питање поставили ЕУ – има ли Бриселског споразума или нема, рекао је Вучић и упитао зашто се онда иде у Брисел ако не може да се обезбеди провођење споразума.

Подсетио је на случај воза у којем, како каже, “није било ни топова ни тенкова, ни оружја, ни оруђа”, већ да су били осликани српски манастири.

Замислите страшног греха српске државе, што је платила неком човеку да ослика српске манастире, рекао је Вучић и навео да је то било представљено као “страшна увреда за албански народ”.

А тај воз није стигао ни 30 километара од административне линије, каже председник и истиче да су сада приштинска оклопна возила заузела прелаз.

Упитао је шта је Србија то урадила и за шта је сада крива, те додао да ће, како год да се тумаче ствари, увек бити крива.

“Кад кажу – позивамо обе стране, знајте да немамо ни један посто кривице… Када напишу да смо ми криви, значи да смо ми вероватно направили неку тактичку грешку”, каже председник и истиче да се у таквим ситуацијама штити “албанско чедо” од “хегемона”.

“Морамо да будемо спремни на ту врсту двоструких аршина и лицемерја, да би било другачије морате да ме ућуткате. Али нећу да ћутим и не пада ми на памет, нећу и не можете ми ништа…”, поручио је Вучић.

Истакао је да би се јединице Росу одмах повукле да је Србија прихватила услове који су од ње тражени и поручио Приштини да не може бити како они хоће.

Повлачење Росу без приштинских услова
Одговарајући на питања новинара, председник је истакао да Србија тражи да се Росу повуку без икаквих услова.

Навео је да би њихова понуда значила да се српским возилима дају пробне таблице и да се на њих ставе стикери. Како објашњава, убудуће нам не би одузимали таблице, пустили би са “КМ” и “ПР”, дакле српске таблице са Косова.

“Као своје грађане би пустили како хоће, али грађане централне Србије не”, рекао је Вучић.

Оценио је да је ту реч о златној средини, где се “мало као навија за нас, а да ови могу да остваре своје циљеве”.

Захвалио се ЕУ, али поручио да Србија не прихвата такве “шибица” фазоне које албанска страна покушава да прода.

То би се, истиче, представило као компромис, што је он одбио.

“Како год да се реши, решиће се без понижавања Србије, а најважније је да ћемо гледати да сачувамо мир”, каже Вучић.

Подели на: