Најновије вести

Вучић: Плаћамо високу цену и трпимо свеукупне притиске због свеопште геополитичке ситуације

Налазимо се у изузетно тешкој политичкој ситуације и не својом кривицом, већ због свеукупне геополитичке ситуације плаћамо високу цену, нагласио је предсдник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.

 

 

Он је подвукао да је наша најважнија политичка тема питање Косова и његовог потенцијалног чланства у СЕ.

,,Ради се о свеукупном притиску на Србију и српски народ, пре свега због наше војне неутралности, односа према сукобу у Украјини и позицији Србије да осуђује напад на суверену земљу, али да се не придружује санкцијама Русији. Трећи разлог, а везан је за оба претходна је да западне земље осећају велики притисак због напредовања руских снага и несигурности како ће се завршити рат, а притиснути могућим будућим политикама из Москве које ће се базирати на ономе што се неретко назива косовски преседан”, рекао је Вучић.

Због тога је потребно све то склонити из руку руског председника Владимира Путина и ту се Србија и српски народ неретко нађу на мети не само Приштине, већ и оних који су их подржавали, истакао је Вучић.

Како је рекао, због тога ће он покушати да направи политички и економски пресек стања у коме се Србија налази са потезима које ће као председник Републике предузимати, а за које верује да ће подржати и Влада и Скупштина.

Од доласка Куртија на власт, била 494 етнички мотивисана напада на Србе

Српски председник је рекао да је од доласка Аљбина Куртија на власт 2021. године, Приштина непрестано предузимала ескалаторне потезе и да је од тада било 494 етнички мотивисана напада на Србе и српску цркву.

,,А у претходном периоду од девет година, када Курти није био на власти, имали смо свега 170 напада више”, рекао је Вучић.

,,То јасно указује да је, пропорционално, двоструко више напада на Србе, у време Куртија, него пре њега, иако стање ни тада није било добро”, истакао је Вучић.

Навео да ће изнети кључне чињенице око Косова, које показују колика је тежина позиције са којом се Србија суочава, а посебно народ на Косову.

,,Највећим делом ћу рећи шта је то што ћемо ми да учинимо, за неке ствари оставићу и Народној скупштини, али ћу рећи шта ће бити предлог већине да се у Народној скупштини изгласа. Дакле, ни једног секунда нећу бежати од одговорности и од онога што значи доношење одлука у складу са интересима нашег народа. За нас је мир приоритетни интерес”, поручио је Вучић.

Он је нагласио, да што се Савета Европе тиче, Куртијеви спонзори, савезници и сам Курти стално лицемерно говоре да је реч о спровођењу владавине права.

,,Када им се нешто не допадне у тој владавини права, онда нам кажу да су против Куртија и Приштине увели санкције. А по тим санкцијама девет месеци српска роба нема приступ на КиМ, о томе нико не говори, о томе нико не прича, о томе никога у српским медијима ништа не занима, нико неће тиме да се бави. Кажу да су им увели санкције, а за протеклих годину дана на апсолутно свим међународним форумима су учествовали ти против којих су увели санкције. На апсолутно свим. Не постоји ни један међународни форум на који нису позвани и на којем нису учествовали”, навео је Вучић.

Потом су, како је рекао , Приштину ,, казнили” визном либерализацијом, а онда им је унапређен статус у парламентарној скупштини НАТО.

,,Гле чуда, управо 24. марта на дан почетка агресије НАТО-а против Србије. И то није интервенција као што говоре представници Србије против насиља и неки други. То није бомбардовање, то је агресија”, рекао је Вучић.

Додао је да је Приштина кажњена и тиме што су покренута иницијатива и гласање за пријем у чланство Савета Европе.

,,Знамо нашу позицију која се супроставља њиховим интересима, јер нисмо за независно Косово. И нема простора за кукање, има простора за борбу”, рекао је Вучић и подсетио да је једна од обавеза Приштине била и формирање ЗСО.

Бакојани одустала од својих принципа због телефонског позива

Вучић је изјавио да је известилац Европског парламента за пријем Косова у Савет Европе Дора Бакојани променила мишљење о чланству Косова у Савету Европе на основу једног телефонског позива и одустала од тога да Приштина мора прво да примени Заједницу српских општина.

Председник је подвукао зна ко је тај позив упутио.

,,Нагло се покајала што је била врло чврста и снажна. Онда се сетила да није важна ЗСО. А онда се сетила да није важна ни експропријација. Добро знам ко је издао налог да одустанете од принципа и да се тако понашате. Срам вас било. Само неки људи имају кичму у међународној арени, а неки људи немају ништа”, рекао је Вучић говорећи о Бакојани.

Вучић је рекао да су западни правни експерти рекли да је ЗСО не само унутрашње питање, већ међународно правна обавеза Приштине.

Приштина тражи да продамо огранак Поштанске штедионице на КиМ

Председник Србије је нагласио да Приштина захтева од Србије да прода огранак Поштанске штедионице на Косову, Рајфајзен банци или некој другој банци, јер не желе српске банке на Косову и додао да то никада неће прихватити.

,,Ми ћемо огранке своје банке или идеалне власничке уделе да продајемо када хоћемо и како год хоћемо. Они једноставно нису нормални. Они своје захтеве постављају онако успут. Рећи ће, није то наш захтев, него успут ако можете то да прихватите. Ни успут, ни не успут, не можемо и нећемо да прихватимо укидање динара. И у томе се променио однос Србије. Нећете нас натерати да прихватамо нешто зато што смо много добри и фини. Доста сте нас лагали и обмањивали”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Додао је да ће Србија увек наћи начин да помогне свом народу, да
ће уплаћивати новац Србима на Косову, па, ако треба, конвертоваће динаре у евре и исплатиће их.

Нема простора за кукање , али има простора за борбу

Председник Вучић је поручио грађанима Србије да ће учинити све да заштити свој народ, националне и државне интересе.

,, Нема простора за кукање, али има простора за борбу.Србија ће победити”, подвукао је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија наставити да разговара о питању Косова и да ће доносити одлуке и око питања Савета Европе, додајући да је спреман да саслуша мишљење не само Владе Србије, скупштинске већине, већ и свих представника политичких странака у Србији о томе каква би реакција Србије требало да буде по том питању.

Вучић је навео да сматра да реакција Србије треба да буде снажна, озбиљна и одговорна када је реч о том питању, али да не жели да прецизира о каквој реакцији је реч.

,,Позивам и владу, а и сам сам спреман да чујем мишљење и представника свих политичких странака у Србији, и парламентарних и ванпарламентарних. Не желим да говорим шта је то у коначном смислу. Шта мислим да би требало да буде наша реакција 11. маја, јер остаје време да се за то припремимо. Такође и не желим да ограничавам маневарски простор Србији у наредних месец и по дана, јер ја ћу имати неколико важних састанака и сусрета”, рекао је Вучић.

Додао је да је добио званичан позив од председника Француске Емануела Макрона и да ће његова посета бити од великог значаја за Србију.

,,Молићу председника Макрона да узме у обзир све оно о чему смо разговарали, али да узме у обзир и међународно-јавноправне норме, посебно обавезу формирања заједнице српских општина. Ја знам да Француска подржава независност Косова, али је моје да молим”, рекао је Вучић.

Ускоро нас очекује Васкршњи сабор са Републиком Српском

Председник Вучић је рекао да Србији предстоји Васкршњи сабор са Републиком Српском и поручио да ће то бити највеће окупљање икада.

,,Позивам грађане да будемо јединствени у одбрани наших виталних државних и националних интереса”, рекао је Вучић .

Додао је да је пред Србијом много ствари, и да је очекује Васкршњи сабор са Републиком Српском који ће бити највеће окупљање које Србија и Република Српска организују у складу са Дејтонским споразумом и законом о паралелним везама.

,,Сабор ћемо организовати 5. и 6. маја, у дане Васкрса и на Ђурђевдан, а верујем да ћемо донети и значајне одлуке за будућност нашег народа”, поручио је Вучић.

Још једном је позвао грађане да наставе да чувају своју земљу да економски напредују и да се боре.

Подели на: