Најновије вести

Вучић: Политика Србије очување мира и стабилности

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је важно сачувати мир и стабилност у региону и да ће то бити политика Србије.

 

Александар Вучић је, у изјави новинарима у Бањалуци упитан за изјаве о повезивању статуса РС и КиМ, рекао да сви заједно, Срби, Бошњаци, Хрвати и други морају заједно да сачувају мир.

“Шта год да мислим о неком другом, било ком политичару, морамо бити свесни да нам одлазе људи са свих простора јер нису сигурни да имају извесну и добру будућност, плаше се онога што би у будућности могло да се деси”, указао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да Београд жели више контакта и сарадње са Сарајевом.

“Немамо ту врсту проблема. Ми желимо што више контаката и ја разговарам понекад са различитим представницима од Драгана Човића, до Бакира Изетбеговића. Немам проблем са тим, важно је да радимо што више”, рекао је Вучић одговарајући на питање може ли се у наредном периоду очекивати нека комуникација са Сарајевом, “с обзиром да постоји стална комуникација са Бањалуком”.

Вучић је подсетио да је са представницима сва три народа у БиХ, Шефиком Џаферовићем, Жељком Комшићем и Милорадом Додиком, присуствовао полагању камена темељца за изградњу ауто-пута Београд – Сарајево, прошле године.

Додао је да се на том пројекту морају убрзати радови, јер је и 120 радника било заражено због чега је једина деоница успорено радила.

Како је рекао, важно је аутопут иде даље од Пожеге, ка Котроману, Вишеграду и Сарајеву, али и до Дуге пољане, између Сјенице и Новог Пазара.

Жеља је, каже, да се тај део Србије повеже и са Београдом и са Сарајевом, јер, истиче, морамо и желимо да живимо заједно.

“Знам да нисам нарочито популаран у бошњачком делу јавности и знам шта ће људи са предрасудама и много измишљотина да изговоре о мени. Немам проблем са тим, јер људи виде да ли сте нешто урадили или нисте”, рекао је Вучић.

Слично је, каже, као и у случају ситуције са корона вирусом у Новом Пазару.

Вучић је истакао да је ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину под контролом, да је стабилизовано стање у болници, у којој је сада 170 људи смештено, за разлику од 350 колико је пацијената било пре неког времена.

Додао је да ће замолити представнике исламске заједнице да се додатна пажња обрати будући да следи Бајрам.

Вучић је рекао и да је данас спреман да чује и саслуша све што му је Милорад Додик најавио да ће му пренети на састанку, неке од планова РС као и неке његове идеје.

Треба да се повезујемо и градимо поверење, а не да инсистирамо на неповерењу, поручио је Вучић коментаришући нове захтеве бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића и Бакира Изетбеговића да се преиспита могућност ревизије пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби против Србије за геноцид.

“Само нека себи људи поставе себи једно питање. Ако оставите све друго по страни, тиме ћете да добијете шта? Шта очекујете од српског народа и у односима са Србијом?”, упитао је он.

Вучић је рекао да разуме шта раде и њихове политичке жеље, али да се пита шта би био резултат тога.

Указао је да је одлуке доносио увек руководећи се резултатима и зато је Србија толико економски напредовала.

“Знате шта мислим о ужасу који се догодио у Сребеници”, додао је он.

Подели на: