Најновије вести

Вучић: Постаје све јасније ко је одговоран за насиље и проблеме на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ.

 

 

Казао је да је једна од главних тема, уз Украјину, било решавање проблема КиМ, као и да приштинска делегација није желела са да разговара са српском делегацијом и да је Београд увек расположен за разговоре.

“Османи је говорила, говорио сам и ја, они нису желели никакав сусрет са српском делегацијом и што мислим да није наишло на одобравање било кога, ми увек желимо разговоре и немам проблем да разговарамо, али је чини ми се све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ”, рекао је Вучић.

Казао је да није увек оптимистичан, јер врло пажљиво тумачи ставове великих сила и других у Европи, али да мисли да сада ствари постају очигледније и јасније и за оне људе који у суштинским питањима нису увек сагласни са нама.

Казао је да је имао пуно билатералних састанака и истакао дуг разговор са председником Пољске Моравијецким.

“Надам се његовој посети, верујем после избора, а волео бих да буде и пре избора који су у октобру, затим са Орбаном, Нехамером, грчком председницом, албанским премијером, премијером Северне Макеодније, цнрогорским председнком иу посебно ћу, верује, да имам и билатералу са њима, затим сам имао разговоре са италијанском премијерком, Марконом, Шолцом, дуг разаговор са холадндским премијером, исландском премијерком, премијерком Финске, са много људи, премијером Шпаније Санчезом… “, рекао је Вучић.

Додао је да се видео и са Шарлом Мишелом, као и да је свима главна тема, уз енегетику и економију, КиМ.

“Покренули смо још, што је веома важно, као Отворени Балкан, пре свега Рама, Ковачевски и ја, то је да тражимо неку промену односа према Западном Балкану, у смислу већих фондова који би били усмерени на ЗБ. Јер ако израчунате, показали смо податке и Урсули фон дер Лајен, да подршка реигоналним земљама ЕУ од Грчке до Словеније је у просеку кроз различите фондове око 4.370 евра по глави становника, а земља ЗБ око око 138 евра, што је велика разлика, ми нисмо земља ЕУ али та разлика мора да се смањи, што ће бити важна тема за предстојећи самит у јуну”, рекао је Вучић.

Додао је да данас је упутио позив свим присутним земљама и руководству ЕУ, Европском савету и Европској комисији да после Гранаде и Лондона, када ће бити одржани следећи сатанци ЕПЗ, један од наредна два састанка буде одржан у Београду, што би значило да за годину и по или две буде одржан састанак у Београду.

“То би био највећи самит вероватно не само за време мог мандата већ и најзачајнији и нека врста круне и успеха Србије”, рекао је Вучић.

Потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације

Вучић је рекао да је данашњи састанак европских лидера у Кишињеву важан не само због ситуације на северу КиМ, већ и многих других разлога, попут привлачења страних инвестиција.

”Важно је и због напретка Србије на путу ка Европској унији и макар покушају да се реше отворени изазови са Приштином. Састанци са европским лидерима ће нам у томе помоћи,” рекао је Вучић.

Додао је да је потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације у будућности, када је реч о ситуацији на северу КиМ.

”Потребна нам је отворена дискусија, треба нам бона фиде приступ. Верујем да можемо задржати мир у региону, не само зато што је то важно за нас, већ и за друге”, рекао је председник.

Желео сам да разговарам са представницима Приштине, Османи није желела

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је желео да током Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву разговара са представницима Приштине, али да председница привремених приштинских институција Вљоса Османи то није желела.

“Ви сте највероватније чули да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел желео да оствари контакт и повеже нас и овде са Приштином. Али Вљоса Османи није желела да се састане са нама и да разговара. Рекла је – организујте састанак на високом нивоу у Бриселу и Курти ће доћи и састаће се са Вучићем. И то је било то”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара на Самиту Европске политичке заједнице у Кишењеву.

Нагласио је да је желео да разговара са њом и да Београд увек тежи дијалогу.

“Ми увек желимо да разговарамо са свима. Морате водити дијалог, Шта је лоше у дијалогу. Али они нису желели да разговарају са нама”, казао је Вучић.

Председник Србије је упитао да ли је ико у светској историји тврдио да су избори, на којима је укупно изашло три одсто бирача, легитимни и легални и демократски.

“И онда изазовете све ове инциденте, све ове тензије и инсистирате да имплементирате у реалност резултате тих срамотних избора. Никада се није догодило”, рекао је Вучић.

Србија је самостална земља која доноси своје одлуке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Кишињеву да је Србија самостална и независна земља, која има своју политику и доноси своје одлуке.

Вучић је, одговарајући на питање новинара о увођењу санкција Русији, рекао да одлуку о томе доносе грађани Србије преко свог руководства.

“Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију”, поручио је Вучић, наводећи да је са украјинским председником Володимиром Зеленским имао кратак и коректан разговор на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Вучић је истакао да ће наставити да води политику у интересу своје земље.

“Зашто бих се некоме правдао? Због тога што водимо своју политику, у интересу своје земље?”, упитао је председник Србије, одговарајући на питање новинара у Кишињеву.

Вучих је истакао да Украјина није признала независност Косова и да поштује територијални интегритет Србије, “баш као што и Србија поштује територијални интегритет Украјине”.

Србија је одлуку о антируским санкцијама донела у марту прошле године

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, да је Србија одлуку о санкцијама против Русије донела у марту прошле године, као и да такву одлуку не може да промени један разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским.

“Имали смо кратак, коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије преко свог руководства. Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију”, рекао је Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву.

Он је истакао да Украјина није признала независност Косова, као и да поштује територијални интегритет Србије, “баш као што и Србија поштује територијални интегритет Украјине”.

Вучић је поручио да Србија има своју политику, да је самостална и независна земља која поштује Украјину.

“Зашто бих се некоме правдао, због тога што водимо своју политику, у интересу своје земље? Наставићемо да водимо политику у интересу своје земље”, рекао је председник.

 

Подели на: