Најновије вести

Вучић: Позивам грађане на јединство и молим да се не окупљају до краја маја

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању јавности да се насиљем у политици ништа неће постићи, замоливши људе да се не окупљају бар до краја маја.

 

Председник је на конференцији замолио учеснике изборне трке да кампања протекне без насиља и да се покаже пуно поштовање за политичке противнике и оне који мисле другачије, без обзира на којој се стране налазе.

 

Вучић: Ухапшен због претњи новинарки Јовани Глигоријевић

Председник је на конференцији објавио да је ухапшен Д. Г. из Новог Сада који је износио претње новинарки Јовани Глигоријевић.
Рекао је да се испред Скупштине одржава скуп присталица СНС-а и покрета Двери.

“Неколико стотина метара одавде одржава се скуп, а добио сам податке о броју присутних, 5.790 присталица углавном Српске напредне странке и 64 или 65 присталица покрета Двери. Ово не говорим да бих се хвалио већ да кажем људима да се бар до краја маја не окупљају. Формални организатор није СНС већ неко удружење и асоцијација. То није одговорно понашање људи који су звали присталице”, рекао је Вучић.

Истакао је да пребројавање није потребно, већ јединство и заједништво.

“Знамо ко је већина у Србији али се то показује на изборима а не сад у време кад нисмо завршили са епидемијом. Ја те људе волим и поштујем што су показали своје срце, али позивам их да сачекају крај маја или јун и да поштујемо савете лекара и да се понашамо одговорно”, истакао је Вучић.

У условима кад нисмо завршили са епидемијом коронавируса, иако је ситуација неупоредиво боља, недопустиво је да грђане излажемо здравственој опасности, истакао је Вучић.

Председник је замолио да се поштује демократски поредак Србије.

“Драго ми је што је Шеварлић прекинуо штрајк глађу, он је храбар старији човек а учинио је то због медијског фалсификата који су приредили одређени медији, али шта да радите”, рекао је председник.

Истакао је да је разговарао са посланицима СНС-а који штрајкују глађу, замоливши их да од тога одустану.

“Они се нису померали, нису спавали, то траје већ 35 сати, што није лако посебно за једну даму као то је Сандра Божић, самохрана мајка двоје деце. Нећу да идем да правим циркус пред људима и народом, већ ћу телефоном покушати да Мартиновића убедим да прекине, што неће бити једноставно, јер он апсолутно верује у разлоге за штрајк”, истакао је председник.

Нагласио је да ће сви који буду правили нереде, без обзира којој страначкој опцији припадали, бити процесуирани.

“Насиљем се ништа неће постићи”

Вучић је напоменуо да се насиљем у политици ништа неће постићи. Према његовим речима, грађани Србије имају безброј примедби на тужилашто.

“Мартиновић као један од најобразованијих посланика добро зна да када каже и да када није притисак на тужилаштво да то јесте једна врста притиска. Ми то не смемо да радимо. Не треба да се позивамо на то што раде други када иду испред судова. То могу да раде други, али не смемо да радимо ми. Уз сву захвалност за срчаност и храброст коју су показали, моја молба за њих је да одустану”, рекао је Вучић.

Каже да је позивао на разговоре безброј пута, они су говорили да се са њим не може разговарати.

“Позвао сам их јавно са конференције за новинаре. Нису желели. А разговоре за уцене и претње не пада ми на памет да прихватрам. Мене то не занима. Насиљем се у српској политици ништа неће постићи, та времена су прошла. Осуђујем брутално насиље на Маријана Ристичевића”, казао је Вучић.

Веома је, каже, уплашен и забринут што види да јачају ултрадесничарски и нескривено фашистички покрети у нашој земљи.

“Надам се да ће наше друштво имати довољно снаге да се антицивилизацијским тежњама, са идејама из времена инквизиције, да се томе супротставимо”, истакао је председник.

О борби за економију

Додао је да му је ово последњи дан на челу економског кризног штаба. “Влада Србије је данас имала прву седницу за раст БДП-а, али ћу свакога дана водити бригу о томе”, рекао је Вучић.

Наводи да је задовољан што је исплаћено 31,2 милијарде за минималац нашим предузетницима, биће још две исплате.

“Кренуле су нам гарантне шеме преко пословних банака, кренуло је све преко Фонда за развој. Изгубили смо 3.978 запослених у услугама смештају и храни, у трговини и поправци моторних возила још 1.488 људи. Највећи раст запослености имамо у прерађивачкој индустрији 2.679 и комуникације 3.699 у комуникацијама”, рекао је Вучић.

Наводи да укупно нисмо изгубили на стопи запослености и да је то велики успех, јер се показало да је Србија успешнија од многих држава.

“Пред нама је период у коме ћемо се борити за инвеститоре да их тражимо и сада имамо више од десет великих инвеститора за разне градове. Молићу људе који су изгубили посао у иностранству да не иду одмах тамо, него да покушају да пронађу посао у својој Србији”, напомиње Вучић.

Позвао је све политичке актере да узму учешће на изборима и пожелео им фер демократску кампању.

“За нас је од пресудног значаја да поштујемо мере лекара, али и да гледамо напред. Србија ће ове године бити земља са највећом стопом раста у Европи, што очекујемо и наредне и 2022. године. Молим грађане да размисле да део или целе своје одморе проведу у Србији. Она је прелепа и не заостаје ни за чиме за другим земљама. Још једном хвала свима који подржавају мој рад. Свима за које знам да нису могли да трпе и да слушају само речи увреде, да покажемо поштовање према онима који другачије мисле”, навео је Вучић.

Подели на: