среда, 22. марта 2023. | 11:55
Најновије вести

Вучић: Предстоји нам тежак период и притисци у вези са КиМ и Републиком Српском

На седници Председништва СНС-а, разговарало се о стању на Косову и Метохији после одржаних парламентарних избора и у том контексту разматрана је и посета специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака који би у нашу земљу требало да допутује следеће недеље, навео је председник Србије Александар Вучић.

 

 

Александар Вучић је навео да Србију очекује тежак период и притисци у вези са КиМ и Републиком Српском.

Вучић: Лекови против коронавируса у Србији у априлу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће лекови који су се показали ефикасни у борби против корона вируса стићи ће у нашу земљу у априлу, а најкасније почетком маја.

На конференцији за медије након седнице СНС-а, Вучић је рекао да ће Србија бити трећа земља у Европи која има те лекове, након Немачке и Шведске.

Истакао је да је реч о веома скупим лековима и да је наша земља за два милиона пилула платила 40 милиона евра.

“Набавићемо ускоро и лекове које набавља Немачка, то ће нас доста коштати, али показало се да та једна пилула спасава живот чак и оних који су пунији или старији”, рекао је Вучић.

“За очекивати је заједнички или концентрисани притисак САД и ЕУ на нашу земљу, да испунимо захтев око, како Американце нескривено кажу – признању Косова, пошто признање Београда од стране Косова не само да не значи ништа, већ је помало и смешно, бесмислено да слушамо. ЕУ ће користити нешто другачији речник, али иде ка истом циљу”, рекао је Вучић након седнице Председништва СНС-а.

Он је истакао да је важно да сви разумеју тежину позиције у којој се Србија налази, посебно после промене у америчкој администрацији.

Вучић је, након седнице Председништва, рекао да су анализирани последњи избори на КиМ, на којима је потврђена апсолутна доминација Српске листе код српског живља, на чему је захвалан Србима на Космету.

“То је буквално јединствена подршка на северу покрајине, док је за нијансу нижа јужно од Ибра, и мораћемо да се супротставимо, демократским политичким средствима, насиљу албанских политичких субјеката, који злоупотребљавају српске политичке представнике и покушавају да убеде људе да је независност Косова једина опција”, рекао је Вучић.

У том смислу, указао је да Аљбин Курти говори како ће разговарати са Србима са КиМ, да би рекао – завршено је и чињеница је да је Косово независно и да ће да разговара са онима који то пријхватају, да са њима “гради будућност Косова”.

“Српски народ је то разумео и зато је у тој мери гласао за Српску листу, али то неће бас и у међународној заједници да разумеју и зато је важно да говоримо о томе”, поручио је Вучић.

У том контексту рекао је да су донети одређени закључци поводом посете Лајчака следеће недеље.

“Говорићемо шта Србија може, шта не може, шта жели а шта нам не пада на памет ни по коју цену”, рекао је Вучић.

Притисак и по питању Републике Српске

“Када томе додате цео регионални контекст, у којем није једноставно да сачувате позицију Србије, која највише економски расте. Са том повећаном моћи, економском, али и у војном, културном ниову, поједини ће гледати како да Србију проглшавају за хомогена, неког ко нарушава равноправност и зато ћемо бити изложени свим притисцима, са разних страна, неистинама и различитим кампања. Следи врло тежак период”, поручио је Вучић.

Очекују нас нове инвестиције

Најавио је отварање дела КЦ у Београду до краја августа, такође у наредних годину дана железницу Београд – Нови Сад, али је најавио и низ инвестиција које ће бити од значаја за живот грађана Србије.

Верујем да ћемо почетком априла имати највећу до сада јапанску инвестицију на територији Србије”, најавио је председник.

Додао је да је много срећан због тога, али да још не сме да говори детаљније о томе јер је, како је рекао, такав договор са њима.

“Верујем да ћемо имати још много, много инвестиција ове године, да додатно запошљавамо људе, да то утиче на стопу раста, напредак српске економије, повећање плата”, рекао је Вучић након седнице Председништва СНС-а.

Подели на: