петак, 02. јуна 2023. | 00:11
Најновије вести

Вучић: Приштинска власт демонстрира силу

Председник Александар Вучић рекао је да власт у Приштини демонстрира силу, и да су на волшебан начин протумачили нешто што нигде не пише. Вучић је поручио Србима на Косову и Метохији да не наседају на провокације Приштине. Најавио је да ће се у уторак на седници Савета за националну безбедност разговарати и о мерама српске стране.

 

 

Александар Вучић је у обраћању јавности, поводом кризе на Косову и Метохији, изјавио да је данас један од најтежих дана за српски народ на КиМ, да то није питање било какве драматизације, али да је ситуација озбиљна и тешка.

Председник је навео да постоје два споразума која се тичу слободе кретања, из 2011. и 2016. године. У Приштини су, каже, на волшебан начин протумачили нешто што нигде не пише. Оценио је да тамошња власт демонстрира силу.

“Још синоћ смо знали да Приштина планира покрет специјалних снага на север”, истакао је председник и подсетио да је то шести пут да упадају са оклопним возилима, дугим цевима, снајперистима.

Како је рекао, јутрос нешто после шест часова косовске снаге су прешле на север КиМ, а то је, наводи, шести пут како се то десило.

“То је најбруталнији упад са око 350 лица, много дугих цеви, више од 20 оклопних возила, снајпериста постављених на много места, ваљда је требало да, за то имамо доказе, покривају куће младих Срба који би се супротставили терору приштинске власти и онда су спроводили акцију за коју су ишли толико далеко да кажу унилатерално, без икаквог договора са било ким, можда са својим менторима”, рекао је Вучић.

Истакао је да су јединице са дугим цевима послате на север без сагласности начелника четири општине и да се ради о најбруталнијем нападу око 350 полицијаца који су дошли да раде посао саобраћајне полиције.

Навео је да се са Београдом нико није договарао и да је Београд једино упозоравао да то не чине.

“Када имате посла са људима који нису одговорни и којима је циљ само да прошире власт, онда је врло тешко доћи до рационалног решења”, рекао је Вучић.

“Скидају таблице суверене и међународно признате државе”
Председник Вучић је навео да су на административном прелазу зауставили и возило из Врања са болесницима, и скидали таблице једне суверене државе, јер се њима те таблице не свиђају.

Вучић је показао и фотографију амбулантног возила из Врања које је, како каже, превозило болеснике, а које је заустављено на административном пункту.

“Прегледали су људе, а затим скидали таблице једне суверене, међународно признате државе, чланице Уједињених нација зато што се њима те таблице не свиђају. Кажу, пошто ми њима стављамо стикере, они ће нама да скидају таблице. Нити то игде пише, нити је икада писало, нити је то могуће. То не пише и није писало никада и нигде”, наглашава Вучић.

Истиче да су у Приштини решили да своју одлуку спроведу на силу, па су, како каже, цео дан демонстрирали силу на Јарињу и Брњаку.

“Пошто сам видео безброј нетачних тумачења у медијима – више није проблем КМ или Приштина, то је мало јутрос био проблем, сада више ни то није проблем. Проблем је и ако наиђе возило врањских таблица”, каже Вучић.

“Умећемо да заштитимо нашу земљу”
Александар Вучић је најавио да ће се сутра на седници Савета за националну безбедност разговарати и о мерама српске стране. “Надам се да нећемо морати да предузимамо наше мере и економске и политичке јер то не би било добро за цео регион, посебно за наше односе са Приштином”, рекао је Вучић.

Замолио је представнике међународне заједнице да уразуме неразумне и да их приведу цивилизованом понашању.

“Уколико то не желе, ми ћемо умети да заштитимо нашу земљу, у то нема сумње”, нагласио је Вучић.

Рекао је и да ће у уторак на седници Савета безбедности разговарати и о томе како и на који начин ће снабдевати људе на северу КиМ у отежаним условима и како да им се омогући да нормално живе.

Поручио је Албанцима да разне провокације могу да пробају, али да не траже сагласност од Србије за то.

“Ако мислите да треба да се додворавам некоме у свету зато што нам следе избори, не знате ни српски народ, нити мене као једног од представника српског народа. Изнео сам истину и сви то знају. Ако желе нормалне односе да имамо, одлично, ако не желе, ми ћемо мир да чувамо, али као што нас ове мере ужасно погађају, наше мере неће бити безболне за другу страну, у економском смислу пре свега”, поручио је председник Србије.

“Приштина 3.076 дана одбија да формира ЗСО”
Вучић је подсетио на све што Приштина није испунила, а требало је по одредбама Бриселског споразума.

Истакао је и да Приштина већ 3.076 дана одбија да формира Заједницу српских општина (ЗСО), што је предвиђено од 1. до 6. тачке Бриселског споразума, наводећи образложење Приштине да може да буде формирана само ако је у надлежности уставног суда.

“Кога брига за то. Кажу могла би да буде формирана као НВО без овлашћења. А када њихов уставни суд каже вратите земљу манастиру Дечани, они кажу не и да је то противуставно”, рекао је Вучић.

Говорећи о питању несталих, за које је Приштина инсистирала да буде на столу током дијалога, Вучић је рекао да је Београд на то пристао, али да је онда Приштина тражила изузеће Вељка Одаловића.

“Приштина је на последњем састанку о дијалогу поручила да више неће да разговара с нама ни по једном питању осим о питању несталих, а када смо дошли до питања несталих, онда су рекли да не могу с нама да разговарају затоvшто је на челу Комисије за нестале Вељко Одаловић. Онда смо рекли да оставимо то по страни и да разговарамо на техничком нивоу да бисмо могли родитељима, било Србима или Албанцима, да вратимо кости њихове деце, да могу да их сахране и ожале како приличи цивилизованим људима”, каже Вучић.

Истиче да су онда представници приштинске стране саопштили да нису заинтересовани јер оно што су обећали не могу да испуне.

“Бескрајно сам сит прича о позивима обема странама. Сад питам оне који о томе причају шта је Србија урадила, чиме смо их угрозили, која је то ствар коју смо урадили против њих, осим што их не поштујемо као државу, што и нису”, рекао је Вучић.

Вучић је позвао све Србе да не наседају на провокације Приштине и да мирно протестују без инцидената.

“Србија мора да буде спремна на дијалог, али смисао не видим”
Председник Вучић је истакао да Србија увек мора да буде спремна да разговара и да иде на дијалог, али је навео и да у овом тренутку не види смисао дијалога.

Вучић каже да Србија увек мора да буде спремна да разговара и да у најтежим условима и у најтежим околностима мора да буде спремна на дијалог.

“Смисао дијалога у овом тренутку не видим. Не видим зато што неко није објаснио човеку да оно што, како ми кажемо ентитет или покрајина, а они земља или држава, потпише, да то мора да се поштује. То има снагу међународноправног споразума који је потписан под покровитељством ЕУ”, рекао је Вучић и истакао да приштинска страна каже да то није било легитимно руководство у Приштини.

“Ви то мртви озбиљни морате да слушате. Неко вам каже оно што ми се не свиђа то нећу да спроведем у дело, а оно што ми се свиђа то ћу да проводим на силу и то погрешно тумачећи или како ја хоћу. Ако неко то може да ми објасни како је могуће и где је ту било каква правда и логика, волео бих да чујем”, рекао је Вучић.

Подели на: