Најновије вести

Вучић: Приштински режим угрожава мир и опстанак Срба

Приштински режим угрожава стабилност и мир и опстанак српског народа на Косову и Метохији својим претњама да ће наставити са провођењем акције у вези пререгистрације возила, истакао је председник Србије Александар Вучић после седнице Националног савета за безбедност и Србима са КиМ.

 

 

Саслушали смо јутрос захтеве легитимних представника српског народа са КиМ који су нас упознали са њиховим потребама, са свим са чим се суочавају на КиМ, посебно у предвечерје истека ултиматума који је косовскометохијским Србима дао приштински режим, посебно онима на северу покрајине, а који се тиче одузимања таблица и аутомобила, ако је реч о таблицама издатих од државних органа у Србији, а која означавају места на КиМ“, објаснио је Вучић.

Указао је да је реч о 9.000, односно 7.000 таблица.

До сада је, како наводи, 18 лица укупно, али од тога свега неколико са савера КиМ, тачније три, прихватило промену таблица и урадила оно што су Курти и приштински режим од њих тражили.

„У складу са тим претње Приштине да ће наставити са провођењем акције која би требало да покаже њихову чврстину и снагу, у потпуности угрожавају стабилност и мир, и опстанак нашег народа на КиМ“, нагласио је Вучић.

“Тражимо статусно неутралне КС таблице, не прихватају”

Вучић је рекао да је Београд пре неколико дана добио демарш земаља Квинте, који се односи на регистарске таблице и енергетику. У делу о таблицама, објаснио је, каже се да је косовска акција по питању таблица легитимна и у складу са споразумима из дијалога, али да је проблем у методама и времену. То, истиче, није истина.

“Саопштио сам представницима Квинте и ЕУ да то није истина и да обмањују јавност, да је реч о ноторним лажима, јер тако негде они немају нигде ни по једном споразуму”, рекао је Вучић.

Објаснио је да иницијатива да се рок за пререгистрацију продужи за 10 месеци има за циљ да прикаже приштинску страну као добру, али да, ето, можда сада није најбољи тренутак.

“Али наравно да је потребно да сви Срби имају РКС таблице а не неке друге, јер ми подржавамо независно Косово”, рекао је Вучић истичући да се тиме крши међународно право.

Напомиње да Београд све време инсистира на КС – статусно неутралним таблицама, за које они кажу да су укинули.

“Измислили су легитимитет и легалитет непостојеће одлуке, непостојећег папира, непостојећег параграфа и свега другог. То што прича Квинта, ЕУ, Пиштина, то не пише нигде, сваки папир знам у свему сам учествовао, нигде не пише, али баш их је брига”, рекао је Вучић.

Објаснио је да је, према споразуму из Брисела, предвиђено да се 2020. године питање таблица поново разматра, а не да се укидају КМ таблице, што је учињено у септембру пре две године, одлуком косовског министра унутрашњих послова.

“Они неће да чују за статусно неутралне таблице, све супротно споразумима о слободи кретања које смо имали”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, план Приштине је да пусти да КМ таблице изађу са територије КиМ на територију Централне Србије, а да им по повратку не дозволе да се врате на територију српске аутономне покрајине.

“Не знам шта ће им свет замерити, али ће свакако наићи на демократски отпор српског становништва. Држава Србија неће дозволити прогон српског народа… Неће бити поново ни 2004. ни било каквих сличних акција против српског народа”, рекао је Вучић.

“Размотрили смо француско-немачки план, постоје ствари које не можемо да прихватимо”

Председник Вучић је истакао да су на седници Савета за националну безбедност разматрали француско-немачки план, подржан од стране САД.

Додао је да су року од 24 сата упознали их и са одговором који су саставили.

“У року од 24 ми ћемо тај одговор и упутити. Ми смо спремни да разговоре и преговоре наставимо, али постоје ствари које ми не можемо да прихватимо и о томе у том плану смо упознали представике највиших држава”, рекао је Вучић и додао да неће улазити у детаље.

“По ком акту праве косовску војску”

Свакодневно се спекулише у улози НАТО-а, није улога НАТО-а да буде скретничар на северу Покрајине и да се бори против локалног српског становништва који се бори и против неправде и против урушавања правног поретка УН, рекао је Вучић.

“Једини који поштују повељу УН и прави поредак УН, укључујући и резолуције као опште правне акте, јесу Срби на КиМ и држава Србија”, рекао је Вучић.

“Моје питање је, пошто се сви позивају на повељу УН и Резолуцију 1244, када ће снаге НАТО-а у складу са Повељом УН да дозволе повратак особљу српске и југословенске војске и поштовању Резолуције 1244, јер су им пуна уста поштовања међународног правног поретка”, рекао је Вучић.

Упитао је и по ком акту праве косовску војску.

“По ком акту им праве војску, где су то УН дозволиле, када, која је то тачка резолуција, декларација или било који правни акт, те очекујем одговор да свих њих из међународе заједнице да ме упуте само на један акт по којем то имају право”, рекао је Вучић.

“Верујемо да ће бити довољно памети и у Приштини”

Што се тиче наших закључака, ми смо једногласно на седници за Националну безбедност припремили одговор, закључио је Вучић.

“Ми смо спремни да наставимо разговоре и преговоре о свему, договорили смо се да учинимо све што је у нашој моћи да сачувамо стабилност, да урадимо све што је могуће да се деескалира ситуација, али да ћемо бити уз свој српски народ уколико буде нападнут и да верујемо да ће бити довољно памети и у Приштини и код оних који су их подржавали у свакој криминалној одлуци коју су доносили да не иду против мирног српског народа који само жели да буде свој на своме и да живи у својој држави Србији у складу са Повељом УН, Резолуцијом 1244 и међународно јавно-правним претком”, нагласио је Вучић.

Истакао је да је било речи и о стању у нашим оружаним снагама и ту су предузели адекватне мере које спадају у домен поверљивог и највише државне тајне.

“Нема предаје”

На питање шта је његова порука Србима који живе на КиМ, Вучић је рекао да је његов одговор нема предаје

“КиМ остаје, баш као што смо рекли пре месец дана и пре два и пре више месеци”, рекао је Вучић.

“Не може устав непостојећег Косова да буде изнад Устава Србије”

Вучић је поручио да не може устав Косова као непостојеће државе да буде изнад Устава међународно признате државе Србије, коментаришући тако изјаву бившег амбасадора Холандије на Косову Роберта Боша да је договор о заједници ЗСО донео само штету Косову и да мора да буде све по косовском уставу.

“Кажу, ви их пустите у УН, па ће они да оснују ЗСО – неће да може, што би рекли на југу Србије. Има прво да испуните што сте потписали, па ћемо да разговарамо даље и све у складу са међународним јавном-правним нормама”, поручио је Вучић.

Истиче да разуме изјаву Боша и то да би “сви они волели да не постоје Срби и ЗСО и да не постоји Република Српска”, као и да је “за њих све српско – проблем”.

“Каже да мора да буде све у складу са уставом Косова. Што смо онда преговарали, могу онда и данас да оснују 100 таквих заједница, па што смо онда преговарали у Бриселу? Што су нам онда слали овај план, пошто је супротан Уставу Србије? Мисле да је устав измишљене државе, која не постоји у складу са међународним правним поретком, виши у хијерархији правних аката од устава суверене државе коју признају све земље света. Где то пише и по ком принципу”, упитао је председник.

То му, како каже, није никакво изненађење, као и када питају да ли може да се не зове – заједница или асоцијација, него да буде неко друго име.

“Нећу да тражим никакво друго име, него баш оно што смо потписали”, истакао је Вучић.

“Немам ништа против да Приштина добије безвизни режим”

Коментаришући то што је председница ЕК Урсула фон дер Лајен похвалила Приштину за тежак рад и посвећеност еворпским реформама, Вучић је рекао да нема ништа против тога да Приштина добије безвизни режим.

“Што се тиче похвала Приштини, немам ништа против тога и веома сам сагласан да им дају безвизни режим. И увек и у сваком тренутку ћу то да подржим, као што сам и сваки пут то и чинио, из много разлога, не желим да објашњавам”, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање.

Подели на: