Најновије вести

Вучић: Протекли дани ноћна мора, најтежи до сада

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су, услед украјинске кризе и великог притиска којем је изложен, протекли дани за њега били ноћна мора, најтежи у његовом досадашњем професионалном раду.

 

 

На питање да ли очекује притиске на Србију које призивају али и артикулишу неки бивши западни званичници, попут Карла Билта, који је, коментаришући закључке државног врха Србије о Украјини, поручио да Србија себе дисквалификује из процеса приступања ЕУ, Вучић је рекао да је највећи терет прихватио на себе и да му је драго што други људи не осећају све те притиске и примедбе.

Председник Александар Вучић рекао је да грађани од данас могу да користе нове иновативне лекове, у које је држава уложила највише до сада – 56 милиона евра.

“Од данас имате нове иновативне лекове и за дијабетес, хепатитис Ц и за рак дојке и црева… То су најбољи лекови који постоје у свету и најскупљи и биће допступни сви нашим грађанима”, рекао је Вучић.

Истакао је да је у току нека кампања, за коју није имао ни минут да је прати, а камоли да учествује у њој.

“Ја то нисам у ових десет година никада доживео. Чак ни у Бриселу 2013. године, када је било веома, веома тешко, није било тако тешко као сада”, рекао је Вучић, после церемоније обележавања почетка радова за фабрику у Крагујевцу.

Вучић је казао да, што се тиче потребе неких људи да се иживљавају над Србијом, то много више говори о њима.

“Пошто нису у стању да то ураде неком ко је већи и снажнији од нас. То је као када имате мушкарца на послу који није у стању да се избори са сопственом амбицијом и проблемима и неком од шефова каже то у лице, па се код куће иживљава над децом. Тако је и овде, пошто нису у стању да се иживљавају над онима који су једнако јаки, гледају над ким могу. Честитам Билту, успео је у животу, нека наставе и он и други”, поручио је Вучић.

Указао је да се хистерија може видети и у вези са синоћном лажном вешћу с Маракане о некаквим гробљима у Украјини, а представљали су само Маратонце.

Подсетио је и на измишљени текст у нашим медијима да не подржавамо интегритет Украјине.

“Иако је то премијерка демантовала, они су наставили да лажу, и баш их брига што уништавају своју земљу. Њима је важно да склоне неког Вучића, и баш их брига што ће Србија да пати”, казао је он.

Вучић је истакао да је ситуација ужасно тешка, да не памти овакав период.

“Дан ми је као година дуг. Претходна три-четири дана трајала су ми као пола живота. Остарио сам у претходна три дана као претходних десет година. Ми имамо позицију наше државе, и колико год и како год могли, чуваћемо је. Немамо ми другу Шумадију од ове коју имамо, или Војводину, Тимок, Мораву ни другу Дрину”, закључио је он.

“Није идеја Албанаца, нимало наивна ситуација”
Председник Вучић истакао је да захтев Приштине да постане чланица НАТО-а није идеја Албанаца с Косова, већ њихових лобиста у САД и ЕУ, чиме желе да натерају четири земље ЕУ које су чланице војне алијансе да признају независност Косова.

“Улагање Немачке од 100 милијарди евра у наоружање промениће Европу”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће најављено улагање Немачке од 100 милијарди евра у наоружање променити све на европском нивоу.

Вучић је то рекао одговарајући на новинарско питање какве ће последице имати такво изненадно наоружавање Немачке за које је толико издвојено из буџета.

Вучић је напоменуо да је то јуче најавио немачки канцелар Олаф Шолц, али да чека да види да ли је то на годишњем или петогодишњем нивоу или додатно мимо регуларних буџетских издвајања.

“Свакако нико не може са Немцима ако толики новац буду издвојили. Немци имају најразвијенију одбрамбену индустрију у Европи и са 100 милијарди Немачка ће бити убедљиво најснажнија армија у Европи и биће потпуна промена свега онога што смо имали до сада”, указао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је могуће да Приштина у тренутној ситуацији профитира и оствари своје циљеве, подсетио да је пре пола године први пут чуо за такву идеју.

“Није то идеја Албанаца с Косова, већ њихових лобиста и неких политичара у САД и ЕУ. Зашто је то њима важно? Под један, тиме желе да натерају четири земље ЕУ које су чланице НАТО-а да признају независност Косово. Не можете постати чланица НАТО-а ако нисте држава. То је начин али и изговор за део земаља да то прихвате и кажу – морамо јер немамо други излаз”, објаснио је Вучић.

Вучић је као други разлог навео покушај да се наша земља стави пред свршен чин, јер, како каже, тако неко жели да нам каже “само сте ви остали да признате Косово, и немате избора”.

“Не могу тренутно да проценим колико је реална опасност, али нимало наивна ситуација за нас. Али моја порука грађанима је да колико год њих призна Косово, и шта год они радили, за разлику од њих Србија ће се држати међународног јавног права, Повеље УН, поштовања територијалног интегритета међународно признатих земаља, а то је Србија, не некакво Косово. Што значи, без обзира на све притиске и уцене, на шта све неко помисли, Србија ће чувати свој територијални интегритет”, поручио је Вучић.

 

Подели на: