Најновије вести

Вучић: Разумео сам поруку везану за КиМ, очекујем велике проблеме крајем месеца

Говорећи о преговорима око КиМ, председник Србије Александар Вучић је навео да је разумео тип преваре, као и да очекује велике проблеме крајем месеца.

 

 

Покушали су на превару да поново нешто узму од Србије, а да Србија не добије ништа”, рекао је Вучић, гостујући на ТВ Хепи.

Истакао је да је током преговора у Бриселу одговорио да тако нешто не може да прихвати и да нема проблем са тим да страда.

Када је реч о писању Њујорк тајмса, Вучић је рекао да је знао да је текст о клану Вељка Беливука наручен пре пет месеци.

Навео је да је реч о свим лажима које су већ објављене у домаћим медијима, али да је прикривена чињеница да је тај клан желео његову смрт.

“Разумео сам тренутак када је објављен, баш у време бриселских разговора, да бих добио јасну поруку јер ја знам како они то раде. ЦИА те спрема, ЦИА гледа. Ако не будеш добар и ако не будеш послушао, ово ти је тек почетак. Мој одговор њима је: Ја сам поруку разумео. Нисам вас се уплашио. Нисам ни фасциниран будалаштинама које сте исписали и уопште вас се не плашим. Борићу се за своју земљу”, поручио је Вучић.

Ако Савет Европе не прихвати наш амандман не путујем у Рејкјавик

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија поднела амандман на Резолуцију Савета Европе којом се штити територијални интегритет Украјине, Молдавије и Грузије, и да неће путовати на следећи самит СЕ у Рејкјавику, ако тај амндман не буде усвојен.

Гостујући на ТВ Хаппy, Вучић је објаснио да у амандману пише да ће се поред територијалног интегритета Украјине, Молдавије и Грузије, штитити и територијални интегритет свих осталих чланица Савета Европе.

„Ако га не прихвате, нећу да идем у Рејкјавик. Јасно да нема никаквих принципа, ви радите свој посао, ми ћемо свој. Кажем им све у лице, да су нас лагали и обмањивали“, рекао је Вучић.

Додао је да промена спољне политике коју је најавио после гласања у Савету Европе значи да су нам убудуће највећи пријатељи Азарбејџан, Грузија, Кипар, Мађарска, Румунија и Шпанија.

„Сутрадан после гласања дошао је министар из азарбејџанске владе и примио сам га, мада обично не би. Али као доказ пријатељства. У среду долази Сијарто и исто ћу га примити, иако није исти ниво, јер је то ниво највиших пријатеља. Као и министра Шпаније, а за неке друге видећемо“, поручио је Вучић.

”То ми је био најтежи састанак у последњих 11 година и Србија је била под најстрашнијим притисцима. Када видите нападе на мене, нисам њима важан ја, њима је важно да Србија слаби. Нисам ја крив зато што сам неразуман, зато што нећу да дозволим оно што они предлажу а то је да понекада Србија изгуби све а сви други добију све. Није то увек случај да будем сасвим фер“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ми, ипак, не можемо без Европе, јер имамо трговинску размену 60 одсто са њом, а неколико стотина хиљада радника раде у њиховим предузећима.

„Немојте да се играмо, мора неко да буде рационалан“, поручио је Вучић.

Како је рекао, захтеви око увођења санкција Русији понављају се на сваком састанку и то је део европске политике.

На питаје какви нам притисци предстоје, Вучић је одговорио да ћемо то тек видети, јер тек сада предстоје разговорил на техничком нивоу са Приштином.

„Биће много притисака и очекујем не лаку ситуацију за српски народ у целом региону. Посебно ће у разговорима са Приштином бити много мука и проблема“, казао је Вучић.

Додао је да су евопски представници желели да предложе релативно фер решења за изборе на северу КиМ.

„Жозеп Борељ је покушао да објасни Аљбину Куртију да нису фер избори на које је изашло три одсто људи. Курти је рекао да то нису градоначелници са великим Г, али да ће трајати две године, док му је Борељ рекао да ће одмах имати сукоб са Србима. Курти је одговорио да су то криминалне структуре и да ће све то полиција да реши, као да су они најдемократскија земља на свету“, објаснио је Вучић.

Наглашава да су евопски представници желели да поставе привремено решење, па да се формира Заједница српских општина, а затим да се, за неколико месеци, поново иде на изборе, јер ће Срби тек тада да се врате.

„Ма какви, јер човек хоће кризу, зато из свега морамо да се подигнемо брзо, да би имали довољно снаге и вере да земљу сачувамо. Надам се да неће бити сукоба на Косову, али то што се надам не значи ништа, видећемо“, рекао је Вучић.

Додао је да су ЕУ и КФОР коректно реаговали што се тиче моста у Косовској Митровици, али да нас свакако чека тешко време.

Џејмс Рубин званични плаћени лобиста албанских интереса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је амерички специјални изасланик Џејмс Рубин званични плаћени албански лобиста намерно доводен на КиМ у време избора да би оснажио кампању Пришитне, али је нагласио да за разлику од Рубина има много конгресмена и људи у Стејт департменту који су коректни и који имају другачији приступ косовском питању.

Вучић је за ТВ Хаппy указао да се Рубин посебно обрадовао тексту коиј је против њега писао ”Њујорк тајмс”, али да је Рубина мало уплашило то што су написали да је храбар.

Говорећи о коректним званичницима, председник је поменуо амбасадора САД у Београду Кристофера Хила и додао да ипак, иако се њихови ставови разликују, он увек има веома коректан приступ према Србији.

“Он има и своје ја, он је личност, не мора да слуша наредбе баш свакога. Он посматра ситуацију из свог угла. Довољно је интелектуалац и довољно зна ствари, без обзира на то што ће увек бити уз независно Косово, али имаће другачији приступ који је за нас нешто повољнији”, рекао је председник.

Вучић је казао да се не сме заборавити да Приштина увек има подршку највећих сила света, иако су сада другачије нијансе.

“Суштински увек имајте у виду да ће велике западне силе да подржавају и да буду уз независно Косово“, подвукао је он.

 

Подели на: