Најновије вести

Вучић с Лајчаком: Неопходно формирање ЗСО и хитни избори на северу КиМ

Састанак председника Србије Александра Вучића и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака трајао је више од сат времена. Вучић је после састанка објавио да је састанак био конструктиван, као и да је пренео Лајчаку да је неопходно формирање ЗСО и хитни избори на северу КиМ. Директор Канцеларије за КиМ рекао је на конференцији за медије да је председник Вучић инсистирао на томе да Аљбин Курти мора да престане са провокацијама. Лајчак: Сагледали смо стање дијалога Београда и Приштине.

 

 

Председник Србије Александар Вучић указао је у разговору са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком у Београду на неопходност формирања Заједнице српских општина и најхитнијег одржавања локалних избора на северу Косова и Метохије и затражио подршку ЕУ у заустављању даљих провокација Приштине.

Вучић је на свом инстаграм налогу навео да је поновио спремност Србије да испуни своје обавезе уз поштовање Устава Србије и Повеље УН.

Он је разговор оценио као конструктиван и веома коректан.

“Указао сам на неопходност формирања Заједнице српских општина, најхитнијег одржавања локалних избора на северу Косова и Метохије и затражио подршку ЕУ у заустављању даљих провокација које долазе из Приштине. Поновио сам спремност Републике Србије да своје обавезе, у складу са међународноправним договорима, испуни уз поштовање Устава Републике Србије и Повеље УН”, написао је Вучић.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је председник Вучић током састанка са Лајчаком истакао тежак положај српског народа на КиМ и неопходност да Приштина престане да спроводи ескалаторне потезе који нарушавају живот Срба.

Он је на конференцији за новинаре истакао и неопходност формирања Заједнице српских општина.

Петковић је рекао и да је састанак трајао више од сат времена, а да није био лак и да је Вучић јасно и аргументовано подвукао одговор шта су прави проблеми у смислу нормализације односа.

Вучић је у разговору са Лајчаком посебно инсистирао на томе да Курти мора да престане са провокацијама и одлукама као што је укидање динара, која има за циљ да протера Србе са севера и стави тачку на дијалог.

“Одлука која има за циљ да протера српски народ не само северно него и јужно од Ибра и на тај начин стави тачку на дијалог. Београд је спреман да разговара о нормализацији односа Београда и Приштине, тако водимо рачуна о српском народу на КиМ”, рекао је Петковић.

Курти чини све да угрози мир, борићемо се демократским путем да заштитимо наш народ, рекао је Петковић.

Председник је истакао и важност петиције и скупљених потписа српског народа на северу КиМ, додао је Петковић, како би дошло до смене, како је рекао “лажних” градоначелника и одборника у четири општине на северу КиМ.

“За рекордна три дана Срби са КиМ су сакупили више од 20 одсто потребних потписа за смену лажних, нелегитимних одборника и градоначелника. Сада је на реду Курти, да поступи по административном упутству које је сам донео и да им видимо леђа, како би се организовали избори на којима би у складу са вољом већинског српског народа, на четири општине били српски градоначелници”, рекао је Петковић.

Мирослав Лајчак изјавио је да је имао опширан разговор о низу конкретних тема из дијалога Београда и Приштине са главним преговарачем Србије, директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем.

“Такође, разговарали смо и о изгледима за следећи састанак главних преговарача у Бриселу”, написао је Лајчак у објави на друштвеној мрежи Икс.

Подели на: