Најновије вести

Вучић са генералном секретарком ОЕБС-а о реформама и будућој сарадњи

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хелгом Шмид о учешћу те институције у реформским процесима у Србији, као и о приоритетима у будућој сарадњи, европском путу Србије и реформама у области владавине права.

 

Вучић је истакао значај сарадње са ОЕБС-ом, чија су искуства значајна за унапређење реформских процеса у Србији, нарочито у саветодавном аспекту приликом спровођења реформи, као и у пружању подршке јачању демократских институција, подстицању дијалога и пружању подршке цивилном сектору, саопштила је прес-служба председника Републике.

“За Србију је рад на наставку реформи од кључног интереса, како за даљи напредак земље у свим областима, тако и у циљу очувања стабилности у региону”, истакао је председник Вучић и додао да рад на даљем унапређењу регионалног повезивања представља једно од темељних полазишта спољне политике Србије, док је њен приоритет – пуноправно чланство у Европској унији.

Вучић је нагласио да је Србија спремна на убрзање приступног процеса и да је управо због тога прихватила и нову методологију преговарања.

Генерална секретарка Шмид је нагласила да ће ОЕБС, као поуздан партнер Србије, наставити да преноси искуства институцијама Србије у погледу најбољих пракси на нашем реформском путу.

У саопштењу се наводи да је Шмидова похвалила Србију за напредак у више области, посебно у сфери економије и доприноса регионалној стабилности и повезивању.

Посебно је истакла спремност ОЕБС-а да пружи подршку унапређењу медијске ситуације у Србији, као и у области владавине права и примени стандарда зелене агенде.

“Саговорници су констатовали да је улога ОЕБС-а од изузетног значаја за регионалну безбедност и да је Србија, у складу са начелима ове организације, чврсто опредељена да и даље даје пун допринос регионалној стабилности”, закључује се у саопштењу прес-службе председника.

Подели на: