Најновије вести

Вучић са Макалистером, бројне теме на столу

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председавајућим Одбором за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером, са којим је разговарао о европским интеграцијама, ситуацији у региону и реформским процесима у Србији.

 

Александар Вучић је честитао председавајућем Дејвиду Макалистеру поновни избор за посланика Европског парламента и председавајућег Комитетом за спољне послове.

Током сусрета, двојица саговорника су констатовала да Србија спроводи веома успешне економске реформе, те да је прогрес у сфери економије најјаснији.

Вучић је истакао да ће Србија наставити да спроводи унутрашње реформе у складу са оценама и препорукама институција ЕУ, првенствено из Извештаја Европске комисије, али и из Резолуције Европског парламента о напретку Србије, посебно у области владавине права, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима председника.

Рекао је да Србија поздравља договор земаља чланица о носиоцима најзначајнијих функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Вучић је нагласио да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, под окриљем ЕУ, али да је наставак разговора могућ тек након укидања такси.

Двојица саговорника разговарали су и о предстојећим изборима. Председавајући Макалистер позитивно је оценио напредак у функционисању парламента, након што су прихваћене примедбе ЕК и нагласио да је неопходно радити на реформи изборног закона. Тим поводом, Вучић је рекао да је Србија спремна за усвајање предлога за побољшање изборног процеса.

“Када је реч о раду Парламента, у појединим аспектима постојао је простор за напредак и стога су препоруке усвојене. Нацрт медијске стратегије, који је израђен на врло транспарентан и инклузиван начин, упућен јe Европској комисији на мишљење. Овим документом биће осигурани услови за наставак реформе у области медија и унапређење слободе изражавања”, додао је председник Вучић.

Председавајући Макалистер поздравио је и нове инфраструктурне пројекте истакавши да они утичу на свеукупни економски напредак земље.

Дејвиду Макалистеру је ово прва посета Београду након што је ступио на нову дужност. Он се затим у скупштини састао са посланицима.

Уочи посете, Макалистеру се отвореним писмом обратио Сергеј Трифуновић, председник Покрета слободних грађана.

Трифуновић је позвао Макалистера да организује дијалог под патронатом Европске уније у коме би представници власти и опозиције из Србије, као и цивилно друштво и новинарска удружења, дошли до договора о реалном оквиру у ком би се одржали избори следеће године.

Подели на: