Најновије вести

Вучић са Орбаном и личним изаслаником председника УАЕ: Верујем да смо направили добар резултат

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и личним изаслаником председника Уједињених Арапских Емирата, принцем престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном.

 

 

Поносан сам на Кулу Београд и Београд на води, која није само још један симбол Београда, већ остварење нашег великог и смелог сна и визије, истакао је председник Александар Вучић на Инстаграм налогу будућностсрбијеав.

Вучић је обишао Кулу Београд са принцем престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом Ал Нахјаном и председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

“Ово је и место са којег пријатељима шеику Каледу бин Мохамеду бин Заједу ел Нахјану и Виктору Орбану говорим о дану када сам са шеиком Мохамедом бин Заједом по први пут разговарао о томе како видим будућност нашег главног града и Србије и када сам са много ентузијазма пожелео да се и Београд сврста у ред грандиозних светских престоница”, истакао је Вучић.

Обилазак Куле Београд је и прилика за још један разговор са шеиком Каледом и Виктором Орбаном о новим пројектима и плановима, још већим и амбициознијим, јер Србија не жели да чека своју будућност, већ да је ужурбано гради, истакао је Вучић.

Орбан: Мађарска је увек за дијалог и противи се санкцијама
Председник Владе Мађарске Виктор Орбан изјавио је да је његова земља у сваком сукобу на страни дијалога и да никада није подржавала санкције ни против једне земље.

После разговора са председником Александром Вучићем и шеиком Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном, Орбан је рекао да је дошао у Србију да би имао билатерални и трилатерални састанак.

“Трилатерални је имао циљ, што се мене тиче, да можемо да представамо српско-мађарску економску сарадњу представнику из Арапских Емирата и да покажемо како је ово изузетна прилика зато што је економска и политичка сарадње две земља успешна и експлицитна. Једна од наших земаља је у ЕУ а друга није, али то нам не представља препреку, већ могућност. Ако неко тражи где да инвестира, тешко да може да нађе бољу прилику од овога”, поручио је Орбан.

Додао је да је на трилатералном састанку госту из Емирата представљена инфраструктура, трговина и разне могућности сарадње.

Орбан се захвалио председнику Вучићу што је организовао састанак, јер до сада, како је рекао, Мађарска није имала прилику да учествује на састанку попут овог.

“Мислим да смо успели да представимо заједничку мађарско-српску перспективу на успешан начин трећој земљи и неким другим инвеститорима из света. Поподне ћемо имати билатерални састанак о миграцијама, питањима у вези са Бриселом, проширењу ЕУ и одређеним роковима”, рекао је мађарски премијер.

Вучић након трилатерале: Верујем да смо направили добар резултат
Председник Србије Александар Вучић рекао је после трилатералног састанка са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и личним изаслаником председника Уједињених Арапских Емирата, принцем престолонаследником Абу Дабија шеиком Каледом бин Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном да су разговарали о сарадњи три државе у области енергетике и сточарства, свега онога што чини живот.

“Наше две земље су земље без лука и мора, зависни смо од Констанце, Солуна, Пиреја и морамо да проналазимо нова решења за извоз и увоз наших роба, затим безбедност у области воде и хране, енергетску безбедност, анализу доступности радне снаге свих профила посебно занатских. Разговарали смо о могућности формирања заједничке компаније у области сточарства, нарочито овчарства, говедарства. Потребан је развој пољопривредне инфраструктуре, ми смо са свега 5,6 одсто покривени системима за наводњавање”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Али, како је рекао, било је речи и о геополитичким стварима.

“Разговарали смо о свим важним темама у Европи и свету. Како да поправимо инвестициони амбијент. Верујем да смо направили добар резултат”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да усвојен један закључак који се тиче формирања тимова за логистику.

Трилатерални састанак је одржан у оквиру иницијативе за успостављање стратешке безбедности региона у области енергетике, водоснабдевања, прехрамбене индустрије и људских ресурса.После састанка, Вучић и Орбан одржали су конференцију за новинаре, у 14.15, у Палати “Србија”.

Вучић je на Инстаграму навео да је саговорнике детаљно обавестио о последњим догађајима на Косову и Метохији.

“Размотрили смо бројне теме у оквиру иницијативе за успостављање стратешке безбедности региона у области енергетике, водоснабдевања, прехрамбене индустрије и људских ресурса. Разговарали смо и о великим инвестиционим потенцијалима који су се отворили у оквиру предстојећег Експоа 2027, као и о ширењу сарадње у области нових пројеката, иновација, истраживања, здраве и зелене енергије и технологија будућности”, навео је Вучић.

Он је додао да је захвалан пријатељима из УАЕ и Мађарске на спремности “да чују наше предлоге, планове и идеје, као и на интересовању да учествују у даљем развоју Србије, али и на посебној посвећености јачању чврстог партнерства са нашом земљом и његовој надоградњи у годинама које долазе”.Председник Вучић је на аеродрому пожелео добродошлицу шеику Бин Заједу ел Нахјану и навео да та посета на јединствен начин афирмише партнерство Србије и УАЕ.

Подели на: